Han ble kåret til årets trener som 29-åring. I kveld håper trenerkometen å sjokkere Liverpool

Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann har allerede brutt barrierer. Tirsdag kveld venter Liverpool i Champions League-playoff.

Julian Nagelsmann tror laget hans kan sjokkere Liverpool i tirsdagens kamp. Til helgen venter Werder Bremen i den tyske serieåpningen. Foto: Uwe Anspach / AP / NTB scanpix

 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tirsdagens kamp er den første av to der vinneren sammenlagt, enten Hoffenheim eller Liverpool, går videre til gruppespillet i Europas gjeveste klubbturnering.

De fleste holder kanskje en knapp på den engelske storklubben, men Hoffenheim kan fort overraske. Klubben gikk fra 15. plass på tabellen i 2015/2016-sesongen til å havne blant topp fire forrige sesong.

Mye av æren må nok gis lagets unge trener, Julian Nagelsmann. I en alder av 30 år har han allerede revolusjonert Fotball-Tyskland.

– Vi vet at Liverpool er favorittene i denne kampen, men vi vet at vi kan sjokkere dem dersom vi spiller godt, sa Nagelsmann på mandagens pressekonferanse, ifølge Daily Mirror.

Les også

29-åring kåret til årets trener i Tyskland: – Han tar det til et helt nytt nivå

Revolusjon

Han tok over roret i Hoffenheim allerede som 28-åring i februar 2016. Det gjorde han til tidenes yngste Bundesliga-trener. På det tidspunktet lå laget an til nedrykk, men Nagelsmann fikk snudd trenden og berget plassen. Men det var bare begynnelsen.

Man måtte vente helt til januar for å se Hoffenheim tape en ligakamp forrige sesong. De imponerende prestasjonene i 2016 førte til at Nagelsmann ble kåret til årets trener av Det tyske fotballforbundet. Det ble til slutt fjerdeplass og Champions League-kvalifisering for Hoffenheim og Nagelsmann.

– Alexander Rosen (Hoffenheims sportsdirektør og tidligere Follo-spiller. journ.anm..) og Nagelsmann har revolusjonert tysk fotball. For noen år siden sa Rosen til meg: «Vi har en trenertype som kommer til å bli helt fantastisk.» De som ser Hoffenheims treninger forteller meg at Nagelsmann tar det til et helt nytt nivå. Måten han setter sammen treningen og øvelsene i en alder av 29 år er helt fantastisk, sa Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft til Aftenposten i mars.

Da mente han at det bare var et tidsspørsmål før Nagelsmann tar over giganten Bayern München.

– Han er i Hoffenheim helt til Bayern trenger en trener. Nå har Carlo Ancelotti som stabiliserer skipet – neste trener må gjennomføre et generasjonsskifte. Man behøver ikke være veldig fantasifull for å forstå at det er Nagelsmann som skal gjennomføre det.

Kjip oppladning for Liverpool

Den engelske storklubben Liverpool har ikke deltatt i Europas gjeveste klubbturnering siden 2014. Da det ble det for tøft i gruppespillet mot Real Madrid, Basel og Ludogorets. Forrige sesongs fjerdeplass i Premier League gjør at de røde kun må overvinne Hoffenheim for å nok en gang være i Champions League. Lørdag startet de sesongen med å gi bort seieren mot Watford på overtid i en dramatisk 3–3-kamp. Mot Hoffenheim er nøkkelspillerne Philippe Coutinho, Adam Lallana og Daniel Sturridge alle sannsynligvis utilgjengelige grunnet skader. I tillegg svirrer stadig ryktene rundt Coutinhos fremtid i klubben.

Les også

Liverpool får det glatte lag av klubbikon: – Hva holder de på med under treningene?

Les også

– Liverpool-stjerne har gitt beskjed om at han vil forlate klubben

Som ung, tysk og fremadstormende har Nagelsmann ofte blitt sammenlignet med Liverpool-manager Jürgen Klopp. De to har til og med samme agent.

– Vi hadde en kort prat og utvekslet noen tekstmeldinger. Begge snakket om at det er som Murphys lov at vi møtes i denne kampen, sa Nagelsmann på mandagens pressekonferanse.

– Jeg er glad på min agent Marc Kosickes vegne siden jeg bare bli eldre og eldre. Jeg er den gamle hesten i stallen og her har vi den unge hesten på lang sikt, sa en humoristisk Klopp på sin pressekonferanse, ifølge Liverpool Echo.

Liverpool-manager Jürgen Klopp måtte se seieren i åpningsrunden mot Watford glippe fire minutter på overtid etter nok en baklengs etter på dødball. Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters / NTB scanpix

De to er ikke nødvendigvis så like i trenerstilen likevel.

– Rent spillemessig er han en pragmatisk type, som er mer lik Pep Guardiola og Thomas Tuchel enn for eksempel Klopp og andre tyske trenere. Han legger opp taktikken etter motstanderne og er alltid godt forberedt, fortalte Eurosport-ekspert Eivind B. Sundet til Aftenposten i mars.

Solbakken og FCK med tøff bortekamp

Ståle Solbakken og FC København spiller også tirsdag kveld. De møter de aserbajdsjanske mesterne Qarabag FK på bortebane.

Solbakken & co. har hatt en tøff start på sesongen, med kun én seier på de fem første kampene. Flere skader og salg av nøkkelspillere som Andreas Cornelius (Atalanta), Mathias Jørgensen (Huddersfield Town) og Thomas Delaney (Werder Bremen) har gjort ting vanskelige for Solbakken.

Ståle Solbakken og FC København spilte 1–1 mot Horsens i helgen. Her fra 1–0-tapet mot Brøndby 6. juni. Foto: Andersen, Claus Bech / Scanpix Denmark

– Vi møter et kvalitetslag og de er sterke hjemme. Det har de vist gjennom gode resultater mot sterke europeiske lag de tre siste sesongene. Akkurat som oss har de bra med erfaring fra Europa, så det blir vanskelig, men jeg har tro på at vi kan slå dem, sa Solbakken på mandagens pressekonferanse ifølge FCKs hjemmeside.

Solbakken spilte hele kampen da Norge vant 1–0 borte mot Aserbajdsjan i september 1997. Seieren betydde VM-spill i Frankrike sommeren etter.

– Det vil være et perfekt resultat i morgen, sa Solbakken.

Publisert:
 1. Liverpool FC
 2. TSG 1899 Hoffenheim
 3. Champions League
 4. Premier League
 5. Internasjonal fotball

Premier League

SVUTMP
1Manchester City32235467234474
2Manchester United31189461342763
3Leicester City31175955371856
4West Ham United32167953421155
5Chelsea31159750311954
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

 2. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

 3. Derfor kan det ta flere dager å få svar på koronaprøven

 4. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

 5. Hundrevis av biler og mennesker var samlet utenfor Sola Flymuseum

 6. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune