«Dette må Burchnall forbedre i 2017»

BLOGG: Det kan se ut som om Ian Burchnall blir Vikings nye hovedtrener fra 2017 sesongen av. Det er den sikre løsningen for et økonomisk skakkjørt Viking.

Ian Burchnall blir trolig Vikings hovedtrener neste sesong. Foto: Anders Minge

  • Johan Selvig
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Burchnall vil helt sikkert heve mer i lønn enn i 2016 , men vil ikke være i nærheten av den lønna Kjell Jonevret satt med. Samtidig vil det være midler fra NFF til å ansette en spillerutvikler som også vil kunne fungere som Burchnalls assistent. Med stor sannsynlighet vil det være en lokal assistent som kommer inn. Spørsmålet er om Burchnall får påvirke ledelesen om hvem han får med seg. Jeg forventer nemlig at Burchnall får håndplukke den mannen han mener kan komplettere hans ferdigheter som trener.Uansett vil den økonomiske pakken rundt Vikings trenerapparat være betydelig mindre i 2017 enn hva som var tilfellet i 2016. Men hva må gjøres for at Burchnall skal kunne heve standarden på Viking sportslig?

Les også

Burchnall har fått tilbud om trenerjobben i Viking

Alle som kjenner Ian, vet at han er en fotballfaglig sterk trener med en tydelig engelskinspirert tilnærming til fotball. Han ønsker at laget hans skal dominere kamper ved å ha stort ballinnehav og la ballen gjøre jobben i laget. I Sarpsborg foretrakk han å spille 4-4-2, men jeg tror ikke han vil ha for store problemer med å mestre en annen formasjon.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet. Foto: Jon Ingemundsen

For at Burchnalls filosofiskal være en effektiv måte å spille fotball på, er det en klar fordel å ha mange løpssterke spillere på laget. Det krever mye totalbevegelse i laget og spillere som er flinke på riktige valg. I cupfinalen kunne vi se et Kongsvinger som prøvde å spille en ballbesittende fotball og som ikke mestret det mot bedre motstand. Resultatet ble 0-4 i sekken og ingen store målsjanser skapt for OBOS-laget. Viking må finne en balanse mellom ballbesittelse og gjennombruddshissighet. Hvis ikke vil de få problemer i forhold til resultater neste sesong. I år kunne vi nemlig se flere ganger når Viking tok ledelsen og skulle styre kampen, at degjorde elementære feil, som førte til mål imot. Det ble balltrilling på egen banehalvdel, hvor gjennombruddskraft var totalt fraværende. Denne delen av spillet må få en kraftig ansiktsløftning til neste sesong.I de kampene Viking tar ledelsen, forventer jeg neste år at de går rett i angrep for å ta motstanderen når den ligger nede. De beste lagenehar en evne til å trykke kraftig på og får oftemål kort tidetter det første. Det bør Viking ha som et fokus neste sesong. Det er slik de gode lagene dreper kamper som står og vipper, og skal en komme høyt på tabellen , er det de jevne kampene en må dra i sin favør.

Les også

Han er aktuell som ny Viking-assistent

Bedre gjenvinninger

Et annet vesentlig element som Viking må bli mye bedre på er gjenvinning. De lagene som har en veldig ballbesittende spillestil, er også ekstremt gode på å vinne ballen igjen hurtig, slik at ikke motstanderne får tid til å etablere noe spill. Ofte har disse ballbesittende lagene mange spillere rundt ballfører, og hvis de mister den er det mange spillere som kan gjenvinne den. For å mestre dette kreves en enorm disiplin i forhold til omstillinger.

Vikings kanskje største svakhet i 2016 var at laget trengte enormt med tid til å omstille seg, både offensivt og defensivt. Defensivt måtte de ofte falle dypt ned i banen for å forsvare seg rundt egen 16-meter. Når de først vant ballen var det lite som minnet om gode kontringsrelasjoner mellom spillerne. Som oftest endte det med at Adegbenro førte ballen over lengre strekk uten at det førte til mål eller målsjanser (Adegbenro hadde bare en assist gjennom hele seriespillet). Hvis Viking ønsker å forsvare seg dypt neste sesong må det terpes adskillig mer på offensive relasjoner i kontringsfasen.De må komme mye mer massivt og la ballen gå hurtig i lengderetning mellom spillerne. Da må en ha spillere som ønsker å ta løp i forkant av ballfører. Det var det ikke mye tendenser til i årets sesong.

Les også

Sandnes-spiller ønsket av Bryne

Hvis jeg kan velge vil jeg heller se et aggressivt Viking lag med stort fokus på gjenvinning i 2017. Da vil fotballen være mye mer fartsfylt, og publikumsvennlig. Det store spørsmålet er hvordan Viking sin tropp blir seende ut.De trenger definitivt spillere som er villige til å løpe. En ser i dagens fotball at lag som har stor kapasitet har en tendens til å vinne fotballkamper (for eksempel Atletico Madrid, RB Leipzig).

Jeg ville satt stor pris på om en spiller som unge Martin Ellingsen fra Kongsvinger hadde ikledd seg den mørkeblå drakta foran neste sesong. Han har ferdigheter både med og uten ball. En veldig god ballspiller, samt en spiller som dekker store rom defensivt. En slik venstrebeint midtbanespiller har Viking et stort behov for. På utgående kontrakt, vil han heller ikke koste store summer i utdanningskompensasjon.

Det blir spennende å se hvem som kompletterer trenerteamet med Burchnall (hvis han velger å takke ja), og hvilke grep han så gjør for å få det beste ut av sitt Viking-mannskap.

Publisert:
  1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Mest lest akkurat nå

  1. 32 nye personer smittet på Nord-Jæren

  2. Stor oversikt: Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

  3. Tidligere politiker dømt til fengsel i fem måneder

  4. Berit Elise Pedersen var på ferie i Italia og lurte på hva hun skulle bruke livet til. Så reiste hun hjem, sa opp jobben og startet egen bedrift

  5. 101 smittetilfeller knyttes til russefeiringen

  6. «Jeg får fysisk vondt i magen av å lese alt dere skriver om oss russ som ’egois­tiske dred­unger’»