Vidunderbarnet Mbappé «stjal» scoring – sikret unik posisjon i fotballhistorien

Får ros av tidligere VM-toppscorer.

Kylian Mbappé er den eneste franskmannen som har scoret som tenåring i VM eller EM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

FRANKRIKE-PERU 1–0

Frankrike er videre til åttendedelsfinalen i Fotball-VM. Vidunderbarnet Kylian Mbappé senket et lidenskapelig Peru-lag, som nå er uten matematiske muligheter til å gå videre.

1–0-seieren sender Frankrike opp til seks poeng i gruppen. Den er også god hjelp for Danmark, som spilte uavgjort mot Australia tidligere torsdag. Den siste åttendedelsfinaleplassen står nå mellom Danmark og Australia.

Frankrike hadde stort sett god kontroll på kampen. Men akkurat som mot Australia, spilte de ikke alltid sprudlende angrepsfotball. Tidligere Manchester United-spiller Roy Keane - som er ekspert for den britiske TV-kanalen ITV under VM - stempler andre omgang som «sjokkerende».

– Glem champagne-fotball, spill litt skikkelig fotball, sier Keane.

Første tenåringen

Frankrikes 1–0-scoring var av det heldige slaget. Olivier Girouds avslutning gikk via en Peru-forsvarer og mot mål. Kylian Mbappé sikret at ballen gikk inn og scoret på åpent mål.

– Mbappé stjeler Girouds mål. Elsker det. En skikkelig spiss, skrev toppscorer fra 1986-VM Gary Lineker på sin Twitter-konto.

Her «stjeler» Kylian Mbappé scoringen til Olivier Girous.

Mbappé sikret seg dermed en unik posisjon i fotballhistorien. Han er den første franske tenåringen som scorer i EM eller VM. Mbappé ble nemlig født 20. desember 1998, et snaut halvår etter Frankrikes VM-gull på hjemmebane.

Perus drøm knust

For Peru er VM-drømmen nå knust. Det er første gang Peru deltar i VM siden 1982. Anslag i hjemlandet tyder på at over 50.000 peruanere er på plass i Russland. De har bidratt til å gjøre mesterskapet til en fest.

Men på banen har Peru hatt marginene mot seg. Mot Danmark ble Christian Cuevas straffebom skjebnesvanger. Og mot Frankrike torsdag kveld fortsatte de å sjarmere, men sløse.

Her fortviler Pedro Aquino etter et kanonskudd i tverrliggeren.

Folkehelten Paolo Guerrero misset en stor mulighet i første omgang. «Et fantastisk treff», sa TV 2-ekspertkommentator Brede Hangeland da Pedro Aquino dundret ballen i tverrliggeren i andre omgang. Men det ville seg ikke.

Perus spillere lå på gressmatten etter sluttsignalet – utmattet og utslått. For Frankrike lever imidlertid VM-drømmen i beste velgående. Torsdagens seier sikret åttendededelsfinaleplassen. Det er fortsatt helt åpent hvem de møter: Argentina, Kroatia, Island eller Nigeria.

Publisert: