Dopingjegere blir truet i Russland

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland.

WADA forteller i en ny rapport om hvordan dopingjegere motarbeides i Russland. Her er WADAs generalsekretær David Howman under et besøk i Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport.

Både russiske utøvere og den russiske sikkerhetstjenesten bidrar til å gjøre det ekstra vanskelig å gjennomføre planlagte dopingtester, opplyser WADA i den 23 sider lange rapporten. Det opplyses at hele 736 forsøk på å teste russiske utøvere i tiden 15. februar til 29. mai mislyktes, av ulike årsaker.

LES OGSÅ:

Les også

Blodposedom kan ryste idrettsverdenen: Nå skal Fuentes-blodet frigjøres

Les også

Sjarapova anker dopingdom

Les også

Syv nye russere dømt for doping

Den sjokkerende rapporten kommer bare to dager før styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om russiske utøvere skal få delta i sommerens Rio-OL.

WADA opplyser at dopingkontrollører er forsøkt skremt vekk av representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og at pakker inneholdende dopingprøver skal ha blitt tuklet med av tollmyndighetene i landet.

Utøvere skal også ha kommet med uriktige opplysninger om eget oppholdssted og ha motsatt seg dopingtesting. Ved et tilfelle skal en utøver ha forsøkt å avlegge falsk urinprøve ved å benytte «en beholder som var satt inn i kroppen».

Da den kvinnelige friidrettsutøveren ble avslørt, prøvde hun angivelig å bestikke dopingjegerne.

Utøvere oppgir ofte militære byer som sitt bosted, fordi det er vanskelig for utlendinger å ta seg dit. WADAs dopingjegere skal ha blitt truet av bevæpnede sikkerhetsfolk i sine forsøk på å teste utøvere i slike byer.

WADA hevder også å sitte på informasjon som viser at «et mobilt laboratorium. med blodsentrifuge og annet analyseutstyr» skal ha vært benyttet av utøvere under det nasjonale russiske mesterskapet i bryting. (©NTB)

BAKGRUNN OM RUSSISK FOTBALLVOLD:

Publisert: