Tollås trener tre ganger om dagen for å rekke seriestart

— Det har vært tungt mentalt, sier Vålerengas langtidsskadde midtstopper Jonatan Tollås.

SMILET ER TILBAKE: Jonatan Tollås smiler og ser frem til dagen han kan trene for fullt sammen med lagkameratene i Vålerenga. Her fra dagens formiddagstrening på La Manga.
 • Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

LA MANGA (Aftenposten): Siste gang Jonatan Tollås (24) spilte fotball var 9. juni 2014. Da spilte midtstopperen 1. omgang for Aalesund mot Vålerenga på Ullevaal. Siden har 24-åringen vært kneskadet.

Mens lagkameratene i Vålerenga trener fotball for fullt på La Manga, kjøres Tollås knallhardt med tre økter om dagen. Det går i kondisjon, styrke og stabilitetstrening. Tirsdag rørte han en ball for første gang.

— Jeg håper jeg blir klar snart. Jeg vil spille fotball. Men på veien til å kunne gjøre det er det en viktig jobb som må gjøres. Og da må man gjøre alt det «pisset» her. Det er det tunge med å være skadet. Man må gjøre alt dette. Men jeg kan ikke komme tilbake og være råtten i kroppen, så det er absolutt nødvendig. Det er tungt mentalt, men jeg kommer tilbake, sier Tollås til Aftenposten.

Tre økter om dagen

Dagens første økt starter klokken åtte om morgenen. Enten løping i basseng, sykling på ergometersykkel eller styrke. Så venter stabilitetstrening på sidelinjen mens resten av laget trener for fullt med ball. Så er det enten rolig jogg eller enkle øvelser med ball på ettermiddagen. Også da med mens lagkameratene holder på for fullt ved siden av.

— Vi kjører et tøft opplegg på han nå. Han har vel fått tilbake 70 prosent av musklene i venstrebeinet sitt. Så det gjenstår fortsatt en jobb. Men det går rett vei. Gutten har vært flink selv. Men det måtte til, sier VIF-trener Kjetil Rekdal. Som i november kunne presentere sin tidligere elev fra tiden i Aalesund som VIF-spiller.

SYNKRONT: Jonatan Tollås og medisinsk koordinator i VIF, Eirik Bjærke, kjører stil når de trener.

Etter at Tollås gikk av ved pause mot VIF på Ullevaal i juni, ventet operasjon i det venstre kneet. Han fikk påvist jumpers knee, som etter hvert er blitt ganske vanlig.— Det er en belastning i en av senene i kneet. Den er veldig vanlig. Og kan komme av for stor belastning på en kropp som ikke er sterk nok. Eller det kan skyldes feil fottøy. Det er mange faktorer som kan utløse det, sier Eirik Bjærke, medisinsk koordinator i Vålerenga.

Ny vurdering, ny operasjon

Han tilbringer mye tid med Tollås. Han er usikker på når han er tilbake.

— Vi hadde første økt med ball i går siden forrige operasjon, som var i slutten av november. Vi må ta dette steg for steg, sier Bjærke.

Tollås ble kneoperert sist sommer. Men Vålerenga tok ham inn til ny undersøkelse. I samråd med eksperter ble det bestemt at han skulle opereres på nytt. Denne gang i Oslo. Det skjedde i november. Det har slått heldig ut. Men en ny operasjon og en ny opptrening har satt spilleren kraftig tilbake. Etter over et halvt år uten fotball har musklene i beinet visnet.

— Det tar i hvert fall noen uker før han er tilbake for fullt. Fokuset er at han skal bli bra. Og jeg holder han heller tilbake i ti dager enn å slippe ham utpå ti dager for tidlig. Om han rekker seriestart? Det er vanskelig å si. Han er fortsatt langt unna å kunne gjøre det samme som de andre. Så i stedet for å si at han er klar til 6. april, så vil jeg heller si at vi skal sørge for at Jonatan blir bra igjen. Det er det som er viktigst for ham, sier Eirik Bjærke.

Rekdal: - Står ikke og faller på seriestarten

Selv er Tollås noe mer positiv med tanke på 1. seriekamp.

— Jeg føler meg rimelig sikker på at jeg er tilbake da. Men jeg må så klart være 100 prosent først. Det er jeg jo ikke ennå.

- Hvordan har vinteren vært, med tre økter om dagen?

— Det holder med tre økter om dagen, for å si det sånn. Jeg må få litt hvile, også. Men treningene er balansert. Noen har høy intensitet, mens det innimellom er lavere intensitet.

— Vi skal nok kanskje klare å presse inn en fjerde økt, skyter Eirik Bjærke inn.

— Jonatan skal være her i tre år. Det står ikke og faller på om han rekker seriestarten eller ikke. Vi ser bare frem til å kunne få brukt ham på banen. Men når han kan slippes løs for fullt vet vi ikke. Vi får bare ta en dag av gangen. Men jeg tror han er glad for å være her. Her får han skikkelig hjelp og proff oppfølging og et opplegg som gjør at han kommer tilbake, sier Kjetil Rekdal.

— Jeg vil tilbake for fullt så fort som mulig. Motivasjonen for å bidra her er stor. Jeg vil bevise for meg selv, men også for de som hentet meg hit, at det var riktig å gjøre det, sier Tollås.

Les også

 1. Bjørnebye ut mot «Ødegaard-hysteri» og «svenskehat»: - Det nærmer seg dumskap

 2. Braaten: - Har kost meg på sidelinjen de siste månedene

 3. Jan Gunnar Solli: - Dette blir neppe mitt siste eventyr

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Jonatan Tollås

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 2. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

 3. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 4. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste