Stabæk-profil: - Håper jeg har bevist at Rekdal tok feil

Nicolai Næss (22) ble kastet ut av Vålerenga da Kjetil Rekdal tok over. Nå mener Stabæks trener at Næss nærmer seg landslaget.

FRA VRAKET TIL MEDALJEKAMP: Nicolai Næss har vokst frem som en av de store profilene på et Stabæk-lag som onsdag spiller semifinale i cupen. Stabæk-trener Bob Bradley mener at Mortensrud-gutten kan bli landslagsspiller.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

NADDERUD (Aftenposten): Nicolai Næss levde ut proffdrømmen i favorittklubben Vålerenga.

Da Kjetil Rekdal vendte tilbake til klubben i januar 2013, ble imidlertid Oslo-gutten offer for trenerens storopprydning i stallen. Etter bare et par uker under Rekdals ledelse fikk Næss beskjed om at han ikke ville bli satset på.

 • Sett denne? Les stort intervju med Stabæks suksesstrener her.

Turen gikk i stedet til Stabæk. Der er midtstopperen nå en av profilene på et lag som kjemper om sølv i eliteserien og møter Rosenborg i cupens semifinale onsdag.

— Fikk ikke sjansen i Vålerenga

I sommer fikk serieleder Rosenborg avvist et bud på Næss, og Stabæk-trener Bob Bradley mener han kan bli aktuell for landslaget. Pilene har pekt oppover for Næss etter den tøffe beskjeden for to og et halvt år siden.

— Da Rekdal kom tenkte jeg at det var en mulighet for alle til å starte med blanke ark. Jeg hadde en liten skade i ankelen før han kom inn, men brukte desembermåneden godt og følte jeg var godt rustet. Men jeg tror han hadde gjort seg opp en liten mening på forhånd om hvem han skulle ha med videre. Jeg følte ikke at jeg fikk den muligheten jeg håpet på å få.

Nå spiller jeg på et lag som ligger høyere enn Rekdal på tabellen, så jeg stortrives her.

— Jeg er litt skuffet over at jeg ikke fikk muligheten der. Jeg føler ikke du kan ta en beslutning på så kort tid når du ikke kjenner meg eller mine kvaliteter. Men jeg håper at jeg har bevist for ham nå at han tok et feil valg. Nå spiller jeg på et lag som ligger høyere enn han på tabellen, så jeg stortrives her, sier Næss til Aftenposten og skuer utover Nadderud-gresset.

Da Stabæk møtte Vålerenga her i august, kunne hjemmelaget juble for 2-0-seier. 2-0 ble det også til bærumsklubben i oppgjøret på Ullevaal tidligere i sesongen.

— Jeg er Oslo-gutt og var Vålerenga-supporter da jeg var mindre. Da vi slo dem på Ullevaal var det en ekstra god følelse etter å ha blitt kastet ut døren der. Og så kom de tilbake hit, og vi spilte dem jo helt ut. Jeg fikk den revansjen jeg hadde lyst på, sier Næss.

Takker Rekdal

Under Bradleys ledelse har Næss gjort store fremskritt.

Kjetil Rekdal ville ikke satse på Nicolai Næss i Vålerenga.

— Den dag i dag bør jeg kanskje takke Rekdal litt for at jeg er her og har en utrolig bra trener som jeg har tatt store steg under, smiler Næss.Kjetil Rekdal sier til Aftenposten at Næss ble ofret fordi stallen var overfylt. Også av midtstoppere.

— Vi hadde sju-åtte midtstoppere i Vålerenga da jeg tok over. Da måtte rett og slett noen av dem ut. Og det enkleste er å flytte på de som er billigst og de det er interesse rundt. Vi var klar over Nicolais kvaliteter og at han kunne bli en god spiller hvis han fikk spille regelmessig og utvikle seg. Men vi hadde ikke muligheten til å gi ham den sjansen her med så mange spillere i samme posisjon. Jeg forstår om han føler at han ikke fikk sjansen til å overbevise da jeg kom. Men vi hadde over 30 spillere i stallen, noen måtte ut, sier Vålerenga-treneren.

— Jeg er glad for utviklingen til Nicolai. Han hadde en fin utvikling i fjor og har vært solid i år. Det handler om spilletid og erfaring. I Stabæks opprykkssesong synes jeg ikke han var spesielt god. Da bar han preg av å være uferdig. Men han fikk spille og utvikle seg. Det hadde han ikke fått hos oss, og da hadde han heller ikke vært der han er i dag. Det er mange som må ta omveier for å komme til topps, sier Rekdal.

Les også

Keita reddet Stabæk med scoring fra 30 meter på overtid

På treningsfeltet er det umulig ikke å skjønne hvem som er den nye sjefen til Næss. Midt blant spillerne står en svært tydelig og engasjert Bradley og drar spillerne nøyaktig der han vil ha dem.

— Han er unorsk. Bob er en menneskekjenner, han ser på hver enkelt spiller hvordan de har det og hva de trenger. Han står ikke på sidelinjen og skriker, men står midt på banen og flytter deg de centimeterne og millimeterne til der han vil ha deg. Han styrer nesten spillerne med sin egen kropp. Spillerne responderer bra på det, vurderer Næss.

Mener landslaget bør følge med på Næss

Bradley har vært landslagssjef for USA og Egypt. Han mener at Næss har det som skal til for å kunne bli norsk landslagsspiller.

— Nico har satt seg selv i en kategori der folk legger merke til ham. Hvis han fortsetter å vokse tror jeg han er en spiller som er kapabel til å spille for landslaget. Han er på det nivået der han er en spiller de må følge med på, sier Bradley.

Stabæk-trener Bob Bradley har gjort Stabæk til et topplag.

Amerikaneren mener Næss denne sesongen har stått frem som en leder i spillergruppa. Etter forrige sesong satte Bradley seg ned med Næss. «Du har hatt en god sesong, men det er mye mer i vente for deg», var beskjeden.— Nico har vokst som spiller, og han har virkelig vokst som mann. I starten kunne du se at han var ivrig og en veldig fin fyr, men han var ikke alltid selvsikker nok. I år har han vært mer stabil, og han har tatt ansvar som leder, fastslår Bradley.

— Jeg skjønte tidlig i år at jeg måtte ta mer ansvar. (Morten Morisbak) Skjønsberg er kaptein og en virkelig leder, men du trenger flere ledere som kan hjelpe til rundt ham. Jeg følte at det var litt mitt ansvar siden jeg var en av dem som var igjen fra fjorårssesongen, og jeg føler jeg vokser som spiller ved å være litt mer sjef, sier Næss.

Trodde på gull etter spillerflukt

I vinter mistet Stabæk en rekke spillere. Klubben sto ribbet tilbake og ble nederlagsdømt av ekspertene. Like før sesongen fikk Stabæk hentet inn sårt tiltrengte forsterkninger, og klubben var raskt med i toppkampen da ballen begynte å rulle på eliteseriearenaene.

— Vi begynte å lure litt da vi så spillere forsvinne én etter én. Men jeg hadde troen hele tiden. Jeg ble spurt om vi kunne ta gull. Selv om vi nesten ikke hadde spillere igjen i garderoben, svarte jeg ja. Jeg spiller for å vinne noe. Gullet blir vanskelig nå, men jeg skjønte ganske tidlig da vi fikk inn forsterkningene at vi hadde et veldig bra lag, sier Næss.

Onsdag er Stabæk tilbake på Lerkendal. Det står om cupfinale - og revansje for tapet i serien for halvannen uke siden. For Næss blir det også et nytt møte med klubben han kunne ha endt opp i denne sommeren. En klubb som har forsterket i sommer, mens Stabæk solgte unna toppscorer Adama Diomande.

— I Trondheim har de landslagsspillere på benken, mens vi her har juniorspillere som kommer inn og tar ansvar. Det sier litt om forskjellene og hva vi har fått til her, mener Næss.

Igjen kan Stabæk slå nedenfra og opp, slik de har gjort så mange ganger før.

— Jeg har veldig lyst på cupfinale. Vi må prøve å ha mer ball og spille bedre fotball enn sist. Da tror jeg Rosenborg skal få slite med å slå oss, sier Nicolai Næss.

 • I Trondheim har de landslagsspillere på benken. Her er det juniorspillere som kommer inn og tar ansvar.

Les også

 1. Bradley før RBK-kampen: - Tror vi har mange tilhengere utenfor Trøndelag i kveld

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Stabæk Fotball

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta i fjellet

 2. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 3. Bilverksted konkurs

 4. Nytt koronadødsfall på SUS

 5. Tiltalt mor nektet for vold, men kunne ikke utelukke å ha løftet datteren etter håret

 6. Kaptein Lunden har hentet MF «Ombo» hjem fra Tyrkia: – Du får et forhold til båten