Reagerer på Skiforbundets Sundby-utbetaling: - Utenkelig å betale kompensasjon

Hverken sykkel— eller friidrettspresidenten kunne funnet på å betale kompensasjon til en dopingtatt utøver.

TOK SKYLDA: Skipresident Erik Røste (t.v.) lot Skiforbundet og landslagslege Knut Gabrielsen (t.h.) få skylda for dopingdommen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Det er utenkelig, helt utenkelig at vi skulle betalt kompensasjon til en av våre utøvere som var tatt i doping, sier presidenten i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen til TV 2.

Da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for brudd på antidopingbestemmelsene, bestemte Skiforbundet at han skulle få utbetalt kompensasjon for tapte premiepenger. Grunnen til at Skiforbundet gjorde som de gjorde var at Sundby hadde fulgt legens råd da han tok astmamedisinen. Et råd han var kontraktsbundet til å følge.

Les også

Widvey går hardt ut mot Skiforbundet: - Viser mangel på respekt for dopingarbeid

Må betale tilbake i friidretten

Både kontrakten og avgjørelsen om å utbetale kompensasjon har blitt kritisert. Nå sier både sykkel— og friidrettsforbundet at de aldri ville funnet på å håndtere saken på samme måte.

– Skiforbundet får selv stå for hvordan de behandler sine saker. I friidrett er det utøveren som er ansvarlig i dopingsaker. Uansett hvilke omstendigheter det måtte være så er det utøveren som har ansvaret. Og jeg er opptatt av at vi i norsk idrett må støtte opp om WADAs arbeid. Derfor er jeg glad for initiativet fra kulturministeren for å styrke WADA (Det internasjonale dopingbyrået) sin posisjon. Idretten trenger et sterkt WADA og et sterkt CAS (Idrettens voldgiftsrett). Hvis ikke får vi ville tilstander med sivile søksmål, sier Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund til TV 2.

Han oppfordrer skiforbundet til å praktisere på en annen måte.

– Det kunne nok heller ikke skjedd i Norges Friidrettsforbund, såpass kan jeg si. Det er jo slik i friidretten at hvis man ikke tilbakebetaler premiepenger, etter en sonet dopingdom, så får man ikke starttillatelse, sier Hordnes til TV 2.

Les også

Derfor skjulte skipresidenten Sundby-saken for sitt eget styre

– Skadet idrettens omdømme

Det tok rundt halvannet fra skiforbundet fikk vite om saken til dommen ble offentliggjort. Også det syns friidrettspresidenten er en rar praksis.

– Jeg vet ikke hva Norges Skiforbund har prøvd på, men i friidrett blir slike saker offentliggjort så snart B-prøven er analysert. Friidrett har hatt store problemer med doping og hvis man først kommer skjevt ut er det vanskelig å ta seg inn igjen, sier Hordnes.

Sykkelforbundet mener denne saken har vært en belastning for hele idretts-Norge.

– For idrettens del, uansett gren, så er slike saker veldig uheldig. Det er med på å skade idrettens omdømme. Vi trenger ikke slike saker. Og vi må være tydelig på at sånt ikke er akseptabelt, understreker Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Hvor det er astmafri sone. Men mye annet rart å få med seg:

Publisert: