Solbakken, Bradley eller en annen. Den som ansettes, arver et stort problem.

KOMMENTAR: Norges Fotballforbund er i ferd med å avslutte sin jakt på ny landslagstrener. Den som blir ansatt, vil uansett få en stor utfordring.

Bob Bradley (t.v.) eller Ståle Solbakken (t.h.)? Begge er i finaleheatet om å bli landslagstrener for Norges herrelandslag i fotball.
 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Egil Drillo Olsens vanskeligheter i hans andre sjefsperiode skyldtes ikke først og fremst defensiv taktikk eller gammelmodig fotball. Etterfølger Per-Mathias Høgmos aller største problem var ikke forvirrende laguttak eller ubegripelige resonnementer.

Det som ødela mest for dem, var noe de aldri kunne innrømme, men som alle andre kunne se: For svake spillere.

Les også

Hevder Solbakken har fått Norge-tilbud

Samme hvem som overtar landslaget, ligger denne påstanden fast. Norske klubber klarer ikke lenger å skape spillere på et internasjonalt nivå. De spillerne de likevel får solgt til utlandet, kommer ikke i en posisjon der de kan utvikle seg til ledende landslagsspillere for Norge.

Det gir seg uttrykk i et landslag uten stjerner og uten ledertyper. Det er utgangspunktet for Høgmos etterfølger.

Nå vet vi at tidligere Stabæk-trener Bob Bradley denne uken har hatt et møte med toppfotballsjef Nils Johan Semb, som også har pratet med København-trener Ståle Solbakken tidligere. Det siste er at Solbakken skal ha fått et konkret tilbud, uten at det er bekreftet.

Ståle Solbakken er aktuell som landslagstrener.

En viktig ansettelse

Men hvis det er slik at det er spillerne som er det største problemet, da spiller det vel ingen rolle hvem som blir landslagssjef heller?

Jo, det spiller faktisk en stor rolle. En landslagssjef som i større grad enn forgjengerne klarer å gjøre det beste ut av situasjonen, som klarer å pine bedre resultater ut av det laget de har, vil inspirere og skape optimisme.

Det den øverste norske fotballen trenger, er tro på at det, trass i all negativitet, er mulig å løfte seg. Den som mer enn noen er i posisjon til å få til det, er landslagssjefen, den øverste treneren i landets fotball.

Han er ikke bare den faktiske A-landslagstreneren, han har også fått en talerstol. Har han et budskap som holder, kan han skape noe.

I dag vaker Norge rundt 80. plass på FIFA-rankingen. Den kan det sies mye om, men det er vanskelig å se at Norge fortjener noe bedre. Som utgangspunkt er det greit. Suksess i idrett måles ut fra forventninger, og fra det middelmådige er det mulig å heve seg. Det gir medvind.

Norges landslag som møtte Tsjekkia i høst.

Kan være den rette

Selv om Ståle Solbakken snudde ryggen til NFF da han ble ansatt første gang, så vil de fleste være positive dersom han blir ansatt igjen. Det har gått dårlig for ham i Tyskland og England, men desto bedre i Danmark. Fotballtreneryrket er spesielt slik. En fiasko er ikke nødvendigvis diskvalifiserende, den er like gjerne en nyttig erfaring.

Selv om Ståle Solbakken snudde ryggen til NFF da han ble ansatt første gang, så vil de fleste være positive dersom han blir ansatt igjen.

Nå kommer også Bob Bradley – skal vi kalle ham reservekandidaten? – fra en flause. Men også han har vist så mye at norsk fotball vil møte ham med forventninger.

Begge har bra erfaring, spesielt Bradley, begge kan sin fotball, begge er tydelige og lette å like. De vil bli møtt med positiv nysgjerrighet hos både spillere, presse og fotballfolk flest.

Bob Bradley (t.h.) fikk en kort karriere i engelsk fotball. Nå er han aktuell som Norge-trener.

Det store utland

Norges Fotballforbund skal ha honnør for at de denne gangen kikker utenfor landets grenser når den nye sjefen skal finnes.

I seg selv er et ikke noe galt med interne opprykk. Det kan være en fordel å kjenne problemene innenfra, og karrièreveien for norske trenere bør ikke sperres før de best kvalifiserte har nådd sitt maksimum.

Men helt siden slutten av 1980-årene er jobben blitt besatt internt, og det kan bety at man ikke alltid har lett i hele markedet. Det har de kanskje gjort denne gangen.

Selv om de øverste trenerlønningene i utlandet har nådd ganske ville høyder, vil det være mulig å finne dyktige trenere til det lønnsnivået NFF holder seg med.

Det gjelder å finne en som er billig nok og dyktig nok. Det kan gjelde både Solbakken og Bradley, selv om det er vanskelig å tro at de blir billigere enn Per-Mathias Høgmo var.

Publisert:
 1. Norsk fotball
 2. Fotball
 3. Ståle Solbakken
 4. Bob Bradley
 5. Kommentar

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Flere tiltak skal demme opp for omikron

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Klæbo nekter å gå med skiforbundets nye sponsor