Dramaet som aldri skulle funnet sted

Glem Premier League, glem Bundesliga, glem Champions League, glem Eliteserien. I kveld dirrer spansk fotball av spenning.

Tre sentrale spillere i det spanske dramaet som utspiller seg onsdag kveld. Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona) og Antoine Griezmann (Atlético Madrid).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det som skjer i spansk fotball denne midtuken var det få som så komme for fire-fem uker siden. Her skulle Barcelona surfe inn til seier, Atletico Madrid ta sølvet og Real Madrid hadde allerede så smått begynt å tenke på neste sesong.

FØLG KVELDENS KAMPER:

20.00: DEPORTIVO LA CORUÑA-BARCELONA

20.45: ATHLETIC-ATLETICO MADRID

22.00: REAL MADRID-VILLARREAL

LES OGSÅ:

Les også

Spania-sjokket: Nå kan alt glippe for Barcelona

Les også

Ny Barcelona-kollaps: Dette har ikke skjedd på over 13 år

Knapp ledelse

Nå skiller det ett poeng mellom de tre gigantene i spansk fotball. Det er fem serieomganger som avgjør. Alle tre spiller onsdag kveld.

  • Barcelona var uovervinnelige, utilnærmelige. De spilte klassisk Barcelona-fotball på grensen til det arrogante. 12. mars vant de 6-0 mot Getafe og hadde syv poengs forsprang til Atletico Madrid og 12 poeng mer enn erkerival Real Madrid. De ledet La Liga, styrte mot sitt 24. seriegull. De virket utilnærmelige i Europa. Siden den solide Getafe-seieren har de tap alle seriekamper og er slått ut av Champions League.
  • Real Madrid hadde kvittet seg med Rafa Benitez i januar. Zinedine Zidane ble hentet inn som ny sjef for stjernegalleriet som haltet en liten evighet bak både Barcelona og byrival Atletico Madrid. Noen så på ham som en midlertidig løsning, andre som en som først kan vinne noe neste sesong. Men de hvite fra hovedstaden har ikke sett seg tilbake. De har bare fortsatt å vinne fotballkamper. Nå har det skjedd syv ganger på rad i ligaen.
  • Også er det Atlético Madrid da. Laget som overpresterer sesong etter sesong under ledelse av karismatiske Diego Simeone. De har hatt en sesong som ligner mer en vanlig fotballsesong. Men de vinner jevnt og trutt. Og når Barcelona kollapset, ble det fort mer spennende enn noen fotballekspert kunne drømme om.

VIDEO: SE HVORDAN VALENCIA BANKET BARCELONA:

— Alt kan skje. Det er en velbrukt klisjé, men denne gangen er det i hvert fall sant, sier Petter Veland. Nordmannen som kommenterer spansk fotball for TV-kanalen Viasat og ser alle kamper i La Liga.

Sjelden har han opplevd maken. Onsdag spiller de tre øverste lagene i ligaen på samme dag. Slikt skjer ikke vanligvis i et land hvor de sprer kamper utover en langhelg etter TV-selskapenes ønsker. Slikt fører også til at Norges fremste ekspert på spansk fotball gleder seg.

— Det er muligheter for at alle tre lagene kan avgi poeng i kveld. For fire uker siden ville jeg ikke trodd at Barcelona skulle kunne avgi poeng mot Deportivo La Coruña, men nå kan det skje. I tillegg kommer både Real Madrid (møter Athletic Bilbao) og Atlético Madrid (møter Villarreal) vil få tøff motstand fra lag som spiller for plass i Europa neste sesong, sier Veland.

Sliten og lite tropp

Han har også en forklaring på kollapsen til Barcelona. Laget som han tippet som seriemester før seriestart.

— Det er flere årsaker. Men mannskapet har hatt stor slitasje gjennom sesongen. Laget spiller en rekke kamper allerede før seriestart. Mye styrt av markedsavdelingen i klubben. I tillegg har klubben ikke kunnet hente inn forsterkninger på grunna av forbudet mot kjøp av nye spillere. Jeg tror rett og slett at de 13-14 mest brukte spillerne er slitne, sier Veland.

Zidane har autoritet

At Real Madrid ser ut til å ha fått et oppsving vil han ikke bare tilskrive managerbytte. Men han har sett endringer.

— Det som er mest tydelig er at spillegleden ser ut til å være tilbake i klubben. I tillegg ser vi at Zidane er inne med helt annen autoritet enn Benitez. Han var en av verdens beste spillere, og han har spilt selv i klubben. Ronaldo hører på instruksjoner fra Zidane. Han hørte ikke etter når Benitez snakket, sier Zidane.

- Barca vinner til slutt

Men til tross for Real Madrids comeback og Atletico Madrids pålitelighet, tror han det likevel er Barcelona som til slutt stikker av med seriegullet.

— Deres største fordel er at de nå er ute av Champions League. Deres arbeidsuke har siden tidlig i august handlet om forberedelser til kamp, kamp og restitusjon etter kamp. Det har knapt vært tid til trening. Nå får de et par-tre gode treninger i uken og tid til å hvile mellom slagene. I tillegg kan det se ut som om det er Barcelona som har det letteste kampprogrammet, sier Veland.

HØR AFTENPODDEN OM JOHN ARNE RIISE-FLAUSEN:

Publisert: