Nå blir det ekstraordinær kongress etter dopingpress fra løperne

Skiskytterpresident Besseberg: - Vi kan klare å få gjennom to av utøverkravene før neste sesong.

IBU-president Anders Besseberg sammen med en av de norske utøverne under OL i Sotsji for fire år siden. Det er blant annet avsløringene av systematisk russisk doping under lekene som har fått utøverne til å stille krav til IBU om strengere dopingstraffer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

President i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, mener at det skal være mulig å få gjennomslag for to av de tre forslagene til strengere dopingregler som løperne har bedt om i ett brev til IBU.

Men det kommer neppe noen regelendringer som blir gjeldende allerede under VM eller denne sesongen.

Les også

Svendsen har sjekket historiebøkene før VM

Bjørndalen og Fourcade i spiss

I forkant av VM i Hochfilzen, som starter torsdag, skal IBU avholde en ekstraordinær kongress. På denne kongressen skal forslag fra løperne med Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen i spissen behandles.

Løperne skrev brev til IBU-styret tidligere i vinter og ba om strengere dopingstraffer, kutt i kvoter for nasjoner som har løpere som blir dopingtatt og strengere bøter for nasjoner som blir tatt.

Les også

Bjørndalen og Fourcade var rasende. Men skiskyting-topp vil fortsatt ikke love endringer

Juridiske avklaringer

Juridisk komité jobber nå hardt for å få til forslag til tekst som kan vedtas på kongressen, sier IBU-president Anders Besseberg til Aftenposten. Han gjør det klart at to av kravene kan gjennomføres.

– Det er ingen umulighet at kongressen vil vedta kutt i utøverkvoter for nasjoner med mange dopingbrudd og høyere bøter opp mot en million euro. Men samtidig må slike vedtak være skikkelig juridisk forankret. Derfor kan det bli umulig å få til endringer som gjelder allerede i VM 2017. Men det er fullt mulig å gjøre vedtak som fører til at nye regler blir utarbeidet og kan gjelde fra kommende sesong, sier Besseberg.

Les også

Bjørndalen og Fourcade sinte etter at dopgranskning utsettes: - Vi aksepterer ikke halvannet års venting

Ikke skjerpet straff nå

Det kom også krav fra løperne om at IBU skulle skjerpe selve dopingstraffen for den enkelte utøver.

– Dette kan ikke vi i IBU gjennomføre alene. Vi kan prøve å påvirke WADA til å skjerpe reglene, men vi kan ikke ilegge straffer som går ut over de straffebestemmelsene som ligger i WADA-koden, sier Besseberg.

Besseberg er klar på at det ikke er snakk om at det er dype motsetninger mellom løperne og ledelsen i IBU. Begge parter har et felles mål, nemlig kun rene utøvere i skiskyting.

– Vi skal være klar over at vi allerede har de noen av de strengeste sanksjonene og dopingkontrollene blant alle internasjonale forbund. Men vi er glad for at løperne tar dette initiativet selv om det ikke lar seg gjøre å gjennomføre alle krav like raskt som de kunne ønske seg, sier Besseberg.


Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komiker-rollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Publisert: