I kveld kan Sarpsborg klare det «umulige»: – Vi er vikinger, vi kommer roende

Torsdag 13. desember 2018 kan bli en merkedag i Sarpsborgs 10 år lange historie.

Denne gjengen kan ta seg videre fra Europa League-gruppespillet og inn i utslagsrundene.
 • Marius Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Utgangspunktet før den siste gruppespillrunden er enkelt: Selv om sarpingene er sist i gruppa, vil de med seier borte mot gruppeleder Genk gå forbi laget og ta seg videre fra gruppespillet i Europa League.

De må vinne. Gjør de det, kan ingen andre resultater ødelegge.

– Vi har satt oss i en veldig god posisjon. Å spille en avgjørende Europa-kamp 13. desember, det er et scenario vi hadde sagt ja til for fem måneder siden, sier sportssjef Thomas Berntsen.

En av Sarpsborg 08s aller fremste mirakelmenn har sammen med Geir Bakke bygget et sterkt lag av gråstein.

Laget kunne til og med ligget an til å gå videre, om ikke 2-0-ledelsen mot Besiktas i siste hjemmekamp hadde blitt spist opp og endt med 3-2-tap. Nå må laget i stedet vinne i Belgia.

– Vi kan slå dem

– Vi har et godt utgangspunkt, vi har ingenting å tape og alt å vinne. Det kler ikke oss å forsvare oss. Vi er vikinger, vi kommer roende og er klare til kamp. Når vi er ute i Europa, kaller vi oss vikinger, sier Berntsen.

– De er kapable til å slå oss, men samtidig har vi vist at vi kan slå dem, legger han til.

 • Fikk du med deg denne? Sarpsborg-treneren sa nei til RBK. - Glade for at han blir.

«De er kapable til å slå oss» minner nesten om en tale fra en tidligere trener fra nabobyen. Før Norge gikk ut og banket England 2-0 i VM-kvalifiseringen i 1993, måtte Egil «Drillo» Olsen presisere at England ikke måtte undervurderes.

Greit, Sarpsborg slo Genk 3-1 hjemme for to måneder siden, men er langt fra favoritter i Belgia.

Sammen med suksesstrener Geir Bakke har sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen, skapt magi i Østfold.

– Klarer vi å legge oss på et duellnivå som er litt høyere enn vanlig og gjøre vår beste kamp, så får vi gratulere Genk om de klarer å matche det, sier Berntsen.

– Ranheim var viktigere

Selv om dagens Sarpsborg 08-lag kan bli enda mer udødelig ved å ta seg videre til utslagsrundene i Europa League, er det to kamper i historien Berntsen mener var viktigere - og vanskeligere.

– Vi har uansett slått Rijeka på naturgress borte og de er kanskje det beste vi har møtt i år. Det syns jeg definitivt. Hjemmekampen vår mot Rijeka, det er den kampen vi har hengt mest i tauene, sier han.

Les også

RBK-profil avslører hvor mye skaden har plaget ham

– Noen har kalt dette klubbens viktigste kamp, det er jeg ikke enig i. Klubbens viktigste kamp var borte mot Ranheim i 2013, i kvalik for Eliteserien, og kanskje Maccabi Tel-Aviv i kvaliken i sommer, legger han til.

Sist Sarpsborg og Genk møttes, ble det en norsk festkveld på Sarpsborg stadion. Fjorårets norske eliteserietreere vant 3–1 i sin aller første gruppespill-kamp på egen stadion.

Rundt 1000 bortebilletter er solgt før møtet med Genk ved grensen til Nederland. Det blir en fest.

Og TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener det er mulig å gå videre, men:

– Oddsmarkedet sier ti prosent, kanskje skal jeg være mer optimistisk og gi de et sted mellom ti og femten prosents sjanse. Genk borte er veldig, veldig tøft. Ja, de slo de hjemme mot kunstgresset sitt, men jeg tror Genk er enda bedre forberedt og skjerpet nå. De blir ikke undervurdert og ikke minst skal de spille på Genks hjemmebane, sier Mathisen.

– Fotballhistorie

– Det som taler for Sarpsborg er at de har vist at de elsker slike utfordringer. De har alt å vinne, Genk har alt å tape. Jeg håper å se spilleglede, løpskraft og intensitet. Det de har levert til nå er uansett fotballhistorie, fortsetter han.

Les også

Tilskuernedgang i Eliteserien – kjempetall for 1. divisjon

Fire kvalifiseringsrunder mot IBV (6-0 sammenlagt), St.Gallen (2-2 sammenlagt), Rijeka (2-1 sammenlagt) og Maccabi Tel Aviv (4-3 sammenlagt) og fem poeng mot Genk og Malmø i gruppespillet (to tap mot Besiktas) har uansett laget et blått merke i Europa for lille Sarpsborg.

– Dette er en morsom kamp med en gedigen premie. Skulle vi ikke lykkes, har dette uansett vært en fantastisk reise og en helt unik prestasjon. Definitivt den største i Sarpsborgs historie og kanskje blant de største i norsk fotballs historie, sier Berntsen.

Publisert:
 1. Sarpsborg 08
 2. Europa League
 3. Jesper Mathisen

Mest lest akkurat nå

 1. For to år siden danset Bodil sju timer i uken og besteg fjell i Peru. Nå klarer hun knapt en gåtur på ti minutter

 2. Derfor må du fortsatt bruke munnbind på fly

 3. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 6. Bøttet inn mål i storseier