En karrieredrepende bilulykke, to manager-flopper og en jobb uten lønn

Det var ikke akkurat gitt at det var Chris Coleman som skulle ta Wales til EM-suksess.

VANSKELIG MANAGERTID: Chris Coleman har til tider hatt det tøft som manager. Men nå har han muligheten til å gjøre noe stort med Wales.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var Island som ble beregnet som det store sensasjonslaget i EM. Men en sensasjon er det også at lille Wales har klart å ta seg til en semifinale. Der venter Portugal.

Les også:

Les også

For to år siden brydde ingen seg om EM-sensasjonen: - Det var forferdelig til tider

Med Chris Coleman (46) bak rattet har Wales blant annet slått ut forhåndsfavoritten Belgia. Men at Coleman skulle bli suksesstreneren som skulle ta nasjonen så langt, var langt fra gitt.

46-åringen har nemlig en turbulent tid bak seg, både som spiller og trener.

Krasjet i gjerde

Coleman er fra Swansea i Wales, og det var også der han startet fotballkarrieren. Derfra gikk ferden til Crystal Palace, Blackburn og til slutt Fulham.

Der ble han fort en kjær spiller, og det gikk ikke lang tid før han fikk ta på seg kapteinsbindet. Men etter en forrykende start på 2000/2001-sesongen, skjedde det som skulle vise seg å sette en stopper for fotballkarrieren.

Coleman pådro seg nemlig flere brudd i høyre ben etter en trafikkulykke. Bilen hans, en Jaguar, snurret rundt og av veien i 155 kilometer i timen. Flere meter gjerde og to trær ble kjørt over før han stoppet i grøften. Det forteller en artikkel fra hendelsen signert Daily Telegraph.

Nødetatene på stedet diskuterte om de skulle amputere benet hans der og da, men Coleman fikk beholde benet og stablet seg etterhvert opp igjen. Han ble imidlertid aldri helt kvitt skaden, og la fotballskoene på hylla i 2002. — Jeg vil ikke si at det var en depresjon, men det var mørke stunder som varte en stund, fordi jeg hadde kjempet så lenge for å prøve å bli frisk mens jeg kjempet mot både frykt og tvil, sier Coleman ifølge The Independent.

Skuffet som manager

Da startet managerkarrieren. Coleman fikk umiddelbart bli en del av Fulhams trenerteam. I 2003 ble han manager, og fullførte sin første sesong med glans. I 2007 fikk han imidlertid sparken etter syv tap på rad i serien. Deretter gikk ferden til Real Sociedad, der han til tross for en solid seiersrekke og femteplass i ligaen valgte å ta hatten og gå.

Så ble han trener for Championship-klubben Coventry. Det ble ikke akkurat noen opptur. Han fikk sparken da Coventry rykket ned og fikk deres laveste plassering på 45 år.

Overfor The Independent vedgikk Coleman tirsdag at han i årene som fulgte etter Fulham-suksessen skuffet som manager.

— Det er vanskelig, spesielt som manager. Hvis du ikke får det til i to jobber, er det vanskelig å få en tredje. Det er liksom regelen. Det gikk galt i Coventry. Jeg skulle gitt dere en hjerterystende historie, men hvis jeg skal være ærlig, så er det bare at jeg skulle gjort det bedre, sier Coleman.

LEKER SEG: Chris Coleman.

— Det smarteste jeg har gjort

I 2011 ble han manager for den greske klubben Larissa - som fikk merke finanskrisen. Det fikk også Coleman. Men likevel angrer ikke waliseren på det valget.

— Selv om jeg ikke fikk betalt, noe jeg selvfølgelig ikke visste da jeg tok jobben, så er det kanskje det smarteste trekket jeg har gjort i karrieren. Det å være borte et år fikk meg til å tenke grundig over hvordan jeg ville jobbe. Jeg måtte ned på nivå to i Hellas for å få jobb, men det er nok det smarteste jeg har gjort, sier Coleman.

Men Coleman fikk heller ingen enkel start på jobben som Wales-manager, en jobb han tok over etter Gary Speed som gikk bort ikke lenge før. Etter fem tap på rappen ar det mange som trodde han skulle gå. Men han ble overtalt til å bli.

— Han hadde en tøff start, men siden den tid har han satt sitt eget avtrykk på laget, og han har vært helt utrolig. Han snur de steinene han kan, sier Gareth Bale.

Unikt samhold

Og i kveld er Gareth Bale den ubestridte stjernen i laget når Wales møter stjernespekkede Portugal i EM-semifinale.

— Det er Portugal som er klare favoritter, konstaterte Coleman på gårsdagens pressekonferanse. Men Aftenposten har sjekket med Norsk Regnesentral, som faktisk bestrider Colemans utsagn der. Ifølge dem er nemlig Wales favoritter.

Se her:

Les også

Tallknuserne: Wales snyter Ronaldo for EM-finalen

Samholdet på det walisiske laget er blitt trukket frem som et av suksesskriteriene under EM. Spillerne har fulgt hverandre i en årrekke. Dødsfallet til tidligere trener Gary Speed gjorde dem enda mer sammensveiset. Etterfølgeren Chris Coleman har klart å videreføre dette, bygge videre på det og forløse potensialet til spillere som Bale, Aaron Ramsey, Joe Allen og Ashley Williams.

ta8c9d69.jpg

Les også:

Les også

- Dette er et EM, ikke et familieselskap

Etter kampene i Frankrike har spillerne tatt med seg barna sine ut på banen. Bildene av ungene som leker med fedrene sine har smeltet mange fotballhjerter rundt om.

— Vi har væt sammen lenge og er som en familie, sier Coleman om gruppen.

Publisert: