Dopingvarslerens dagbok kan få dramatiske konsekvenser for russisk idrett

– Dette er viktige bevis, mener Den internasjonale olympiske komité.

Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i både Moskva og Sotsji under 2014-OL
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

EINDHOVEN/BERGEN: Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i både Moskva og Sotsji under 2014-OL. Men i stedet for å bekjempe doping, var han ifølge seg selv med på et statlig dopingprogram som skulle gi russiske triumfer på hjemmebane.

Rodtsjenkov flyktet til USA, der han har vært en sentral dopingvarsler og et mareritt for Vladimir Putin og Russland.

Nå skriver avisen New York Times at de har fått tilgang til Rodtsjenkovs håndskrevne dagboknotater fra årene rundt Sotsji-OL. Og hvis innholdet stemmer og blir tatt på alvor, kan det få svært dramatiske konsekvenser for russisk idrett.

Les også

Russland går til knallhardt motangrep etter IOC-utestengelsene

Sterke sanksjoner

Russland kan bli fullstendig utestengt fra neste OL, og det er ventet at IOC vil komme med sin beslutning 5. desember. Skulle Russland ikke bli utestengt fra lekene i Pyeongchang, ventes det uansett strenge reaksjoner mot russerne:

Russiske emblemer vil ikke være synlige under OL. Det russiske flagget vil ikke vaie i vinden verken under åpnings- eller avslutningsseremonien. Og nasjonalsangen vil ikke bli avspilt, skriver New York Times.

Les også

Norsk ekspert om detaljene i de russiske dopingbevisene: - Det er nådeløst

Vladimir Putin og Russland anklages for å ha drevet med statsorganisert doping i forbindelse med OL på hjemmebane i Sotsji. Det kan få store konsekvenser.

Skulle Russland få disse restriksjonene, er det mulig at landet rett og slett vil komme til å boikotte OL.

Blir trodd av IOC

Rodtsjenkov hevder at dopingen var satt i system i Russland. Både landets regjering og olympiske ledere var involvert, hevder varsleren. Han blir trodd av IOC.

– Disiplinærkommisjonen finner det overhodet ikke sannsynlig at disse sidene (i dagboken) er endret nå nylig, eller at doktor Rodtsjenkov ikke beskrev sannheten, heter det i et IOC-dokument som ble publisert mandag.

Les også

Hevder hele Russland-troppen var dopet under VM i 2014

– Disse notatene må derfor ses på som viktige bevis.

En som kommer dårlig ut av dagboknotatene er Vitalij Mutko, tidligere idrettsminister i Russland og nå landets visestatsminister. I dagboken kommer det frem at Rodtsjenkov og Mutko kun fire dager før OL i Sotsji diskuerte dopingplanene, som gikk ut på at dopede russiske utøvere skulle unngå å teste positivt ved at det ble satt inn rene prøver med urin som var avgitt en god stund før OL.

Les også

Russisk idrettstopp om kjent dopingvarsler: - Han burde skytes

Tidligere idrettsminister Vitalij Mutko hevdes å ha hatt en sentral plass i det russiske dopingprogrammet.

Grigorij Rodtsjenkov har tidligere forklart at han helt bevisst skrev dagbok for hånd, i stedet for å skrive på en datamaskin. Det siste gjorde nemlig hans venn Nikita Kamajev, Russlands tidligere antidopingsjef. Kamajev døde brått i 2016.

Motangrep

Man kan trygt slå fast at Rodtsjenkov er en sterkt mislikt mann i Russland. Tidligere denne uken gikk Russland til motangrep etter en rekke IOC-utestengelser. Nøkkelvitnet Rodtsjenkov blir beskyldt for å ha dopet utøvere uten at de visste om det.

Les også

Norsk dopingjeger om friidretts-VM: - Vi holdes fortsatt for narr. Det er en utrivelig følelse

– Rodtsjenkov delte personlig ut medisiner til idrettsutøvere og trenere. De kjente ikke til virkningene de hadde. Det viste seg senere å være dopingmidler, uttalte Russlands statlige utredningskomité.

Anklagen kom dagen etter at ytterligere fem russiske idrettsutøvere ble utestengt av IOC fra alle framtidige OL. En omfattende begrunnelse for Aleksandr Legkovs utelukkelse ble også offentliggjort på IOCs nettsider mandag.

De russiske etterforskerne beskylder i tillegg Rodtsjenkov for å ha ødelagt utøvernes dopingtester, skjult sine kriminelle handlinger, og for deretter å ha anklaget Russland for å ha et dopingsystem.

Les også

Ny dokumentar tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland: – Min egen mor dopet meg

I mars 2016 gikk Rodtsjenkov i eksil i USA. Der lever den tidligere antidopingsjefen under FBIs vitnebeskyttelse. I september utsendte en domstol i Moskva en arrestordre på Rodtsjenkov.

McLaren: - Ikke anklager, men bevis

En av personene som har jobbet frem den russiske skandalen, er professor Richard McLaren. Han har skrevet to rapporter om hvordan Russland har drevet institusjonalisert doping.

McLaren er for tiden på Play the Game, en internasjonal idrettspolitisk konferanse i Nederland. Aftenposten møtte ham etter at han holdt et foredrag på konferansen tirsdag kveld.

Richard McLaren har skrevet to rapporter om hvordan Russland har drevet institusjonalisert doping.

McLaren har blant annet snakket med nettopp Rodtsjenkov. Men Russland har allikevel ikke anerkjent amerikanerens rapport.

– Da vi la frem våre funn, ble de avfeid som kun anklager av Russland. Men det var ikke anklager, det var beviser, sier McLaren.

Bevisene McLaren sikter til, er blant annet sidene i dagboken til Rodtsjenkov. Han forteller at alle opplysninger i dagboken er blitt dobbeltsjekket før de har blitt konstatert som pålitelige opplysninger.

Professoren kan ikke forstå hvordan russerne fortsatt benekter for at dette er harde fakta.

– Jeg skjønner ikke strategien. De sier at det aldri hendte. De kommer opp med forslag om at alt dette er funnet opp. Det er ingen kredibilitet i det. Jo mer du sier slike ting, desto mer vil folk reagere på det. Jeg sier ikke at de skal få strengere straff som følge av at de benekter alt, men jeg tror at det svekker deres sak, mener McLaren.

Publisert: