Agent Solbakken: - Var tydelig med VIF på at Stengel skulle dit

Jim Solbakken svarer for sin rolle i overgangssaken nå.

I RETTEN: Jim Solbakken er et sentralt vitne i overgangssaken.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

SANDVIKA (aftenposten.no): Jim Solbakken var agenten til Herman Stengel da opsjonsavtalen mellom Stabæk og Vålerenga ble utformet sommeren 2011. Stabæk hevder at Solbakken sa at han hadde informert Stengel og hans foresatte om opsjonsavtalen. Herman Stengel fortalte sist uke at han først fikk vite om opsjonen gjennom media.

Fra klokken 13.00 måtte Solbakken svare for sin rolle i saken.

Han kunne fortelle at han av Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk, i juli 2011 ble informert om at Stabæk og Vålerenga diskuterte en opsjonsavtale for Stengel, og ble bedt om å kontakte faren Hans Jørgen Stengel. Det gjorde han. Så tenkte han ikke mer på saken.

— Hva to klubber diskuterer seg imellom har ingenting med spilleren å gjøre. Jeg tenkte overhodet ikke mer på dette før det smelte i media på høsten, sier Solbakken.

Solbakken har flere ganger forsøkt å få Stengel til Vålerenga etter at opsjonsavtalen ble signert, sist nå i januar. Styreleder Åge Petter Christiansen har imidlertid vært klar på at en overgang ikke vil skje før rettsaken er avsluttet.

— Jeg synes det er urimelig at Herman må lide for at denne saken havnet i retten, fastslår Solbakken.

Tydelige signaler

Solbakken forteller at planen hele tiden var at Stengel skulle gå den norske skolen. Etter Stabæk ville VIF være det neste, naturlige steget.

Kontakten om Stengels karrièrevei ble først og fremst holdt med Hans Jørgen Stengel.

— Herman kunne ikke flytte til utlandet. Han skulle utvikle seg i Norge og bli voksen først. Det var bestemt tidlig i mitt hode at Herman Stengel skulle til Vålerenga. Jeg har helt sikkert gitt signaler til Vålerenga på at Herman skulle dit.

— Hadde jeg vært en klubb, hadde jeg definitivt gjort det samme. Forretningsmessig er det en god avtale. Herman var det største talentet i sitt kull. For å sikre seg ham må man betale, sier Solbakken.

Han mener at opsjonsavtalen var en fordel for Stengel.

— Hvis jeg er agenten til en spiller og klubbene allerede er enige om vilkårene for en overgang, så sitter vi med mye bedre kort på hånden. Unge spillere får generelt ekstremt dårlig betalt i sine første kontrakter, og hadde nok trykket ganske hardt på at Herman ville tjent bedre enn vanlig for 16-17-åringer, sier Solbakken.

På spørsmål om verdien av opsjonsavtalen, svarer Solbakken:

— Jeg var tydelig med Vålerenga om at Herman skulle dit.

- God pris for Veigar

Han legger til at han ennå ikke har opplevd at en spiller ikke går til klubben han anbefaler.

Solbakken er norsk fotballs mest profilerte agent. Han representerer en rekke av de fremste spillerne i Norge.

Solbakken forteller at Veigar Páll Gunnarsson etter juleferien hadde lagt på seg åtte kilo siden den medisinske testen et par måneder i forveien etter overgangen til Nancy. Han er klar på at Gunnarssons verdi var svært lav da Vålerenga hentet ham, og at 1 million kroner derfor var en meget god pris.

Fire tiltalte

Tre Stabæk-ledere og én Vålerenga-leder er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, Lars Holter-Sørensen (begge Stabæk), Truls Haakonsen (VIF) og et tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert av familiære hensyn) risikerer alle opp til seks års fengsel hvis de dømmes i tingretten i Asker og Bærum.

I 2011 ble Vegair Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 millioner kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at kunsten på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at overgangene var separate.

Forsvarere er Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og Peder Morset. I tillegg forsvares Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS av John Cristian Elden.

Politiadvokat Morten Stene og Iselin Håvarstein fører saken for Asker og Bærum politidistrikt.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er administrator under hovedforhandlingene.

Les også

 1. Går gjerne til Vålerenga

 2. VIF har ingen Stengel-garanti

 3. Et stygt innblikk i norsk fotballs pengebruk

 4. – Stabæk hadde urealistiske forventninger til Stengel-pris

 5. Samstemte forklaringer

 6. Haakonsen: – Har veldig god samvittighet

 7. - Kanskje naivt av oss å tro at Veigar ville bli en suksess i VIF

 8. Stengel ante ingenting om opsjonsavtalen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

 2. Skisenteret har brukt 356.000 kroner på å produsere kunstsnø. Sånn ser det ut nå

 3. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 4. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 5. 781 nye koronasmittede på Nord-Jæren

 6. Flere innstilte rutebåter torsdag