Nye avsløringer: Mener WADA-sjefen sinket etterforskning av russisk doping

Russland er på full fart tilbake i internasjonal idrett.

WADA-president Craig Reedie blir beskyldt for å ha sinket dopingetterforskningen mot Russland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Var det slik at WADA visste, men unnlot å etterforske mistanker om omfattende og systematisk doping av russiske utøvere?

Den tyske TV-kanalen ARD mener at de har bevis for at WADAs president Craig Reedie unnlot å ta de nødvendige skrittene for å finne ut mer om de sterke dopingmistankene mot Russland. I en ny dokumentar signert de to journalistene Hajo Seppelt, som har kommet med en rekke avsløringer rundt statlig russisk doping, og Nick Butler, mener de at det er bevist at Reedie unnlot å starte etterforskning tross sterke mistanker.

Reedie har vært WADA-president siden 2014. Han er tidligere visepresident i Den internasjonale olympiske komité (IOC), og han er fortsatt IOC-medlem. Visepresident i WADA er den tidligere norske kulturministeren, nå barne og -likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland.

Det var den tyske TV-kanalen som høsten 2014 avslørte dopingskandalen i russisk friidrett. En avsløring som førte til at Det russiske friidrettsforbundet ble suspendert fra Det internasjonale forbundet (IAAF) og at russiske friidrettsutøvere ikke fikk delta i OL i Rio i 2016.

Les også

Idrettsforbundet vil ha felles internasjonalt organ for dopingkontroller

Dopingskandalen i russisk idrett ble rullet opp høsten 2014. Dette bildet ble tatt under OL i Russland i 2014.

Forsikringer til Russland

WADA startet en etterforskning i etterkant av dette. Men samtidig kan ARD avsløre at Reedie i april 2015 sendte en e-post til Natalia Sjelanova som var tidligere kollega av ham i WADAs finanskomité og tilknyttet det russiske sportsdepartementet, hvor han kommer med forsikringer.

– Det blir ikke gjort noe fra WADAs side som er kritisk til det som er gjort og gjøres for å bedre antidopingarbeidet i Russland, heter det i e-posten.

Han slår også fast at det kun er åpnet etterforskning på grunn av press fra nasjonale antidopingorganisasjoner.

I et intervju med TV-kanalen benekter Reedie hardnakket at han har vært i nærheten av å være ettergivende overfør russerne.

– Jeg har alltid prøvd å være en uavhengig leder av WADA, sier han i et intervju med kanalen.

Da saken om e-postene ble brakt på banen ble et intervju TV-kanalen hadde med Reedie brått avsluttet.

Les også

Regjeringen nominerer Helleland som ny WADA-president

– Han skulle se på det

Jack Robertson er også intervjuet i dokumentaren som ble vist på tysk TV sist søndag. Han var sjefetterforsker i WADA, men sluttet på grunn av uenighet om fremgangsmåte i etterforskningen av russisk doping.

Robertson mener at Reedie var ekstremt passiv.

– Reedie var den som skulle bestemme om vi skulle etterforske videre rundt det vi allerede visste i 2015. Han sa at han skulle se på det, men jeg har ikke kjennskap til at han gjorde noe før den store avsløringen om det som skjedde i Sotsji kom i mai 2016, sier Robertson til kanalen.

Reedie svarer slik på påstandene til Robertson:

– Han blir hentet frem for å kommentere dette annethvert år. Det er en gammel historie, og jeg er langt fra fornøyd med at han gjør det.

Les også

Kaggestad er lei rolleblanding og interessekonflikter. Nå vil han ha endring i WADA.

Visepresident i WADA Linda Hofstad Helleland har vært skeptisk til å gjeninnsetter RUSADA og stemte mot på kongressen på Seychellene i september.

Inn i varmen

I september besluttet WADA på sin kongress at det russiske antidopingbyrået RUSADA kan tas opp som medlem i WADA igjen. Dette er en forutsetning for at det skal kunne avholdes konkurranser i landet.

Det ble stilt noen betingelser for at RUSADA kan komme tilbake. Dette er krav som skal etterkommes før nyttår.

WADAs etterforskere var i forrige måned i Moskva for å samle inn data fra det omstridte dopinglaboratoriet i byen. Det er en forutsetning for at Russland får komme tilbake, at de samarbeider og avgir de prøvene som WADAs etterforskere ber om. Uten disse dataene vil aldri de skyldige kunne stilles til rette for det dopingjukset som, blant annet, de to McLaren-rapportene har avdekket.

Les også

Oppvaskmøte i Det hvite hus: Gråtende og sinte idrettsutøvere krever handling fra WADA

WADAs visepresident og kandidat til presidentvervet når Craig Reedie går av, Linda Hofstad Helleland, var en av to som stemte mot at RUSADA skulle gjeninnsettes på kongressen i september.

Heller ikke Anders Solheim, leder av Antidoping Norge, var spesielt begeistret for beslutningen som ble fattet på WADA-kongressen i september.

– Det svekker også den styrkede tilsynsfunksjonen WADA nettopp har fått. At de gir Russland fri bane tilbake til antidopingarbeidet uten at de gir fra seg de opplysningene WADA ønsket, har jeg vanskeligheter med å forstå, sa Solheim til Dagbladet da beslutningen kom.

Fortsatt er Det russiske friidrettsforbundet utestengt, og russiske utøvere får ikke delta i internasjonale friidrettsmesterskap og -stevner. IAAF vil ta en beslutning denne måneden om Russlands mulige gjeninntreden i internasjonal friidrett.

Publisert: