Serbias forbund anklager Albanias spillere: - Var med på terrorhandling

Albania og Serbias statsledere har vidt forskjellige meninger om opptøyene under landskampen mellom landene.

Til høyre: En albansk spiller slåss med en supporter under opptøyene tirsdag. Til venstre: Det albanske landslaget ble mottatt som helter etter opptøyene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Se video: Slik var opptøyene i Beograd

Tirsdag kveld ble EM-kvalifiseringskampen mellom Serbia og Albania i Beograd avbrutt i det 41. minutt, på stillingen 0-0. Årsaken var at opptøyene som oppstod etter at en drone med et flagg, som skal symbolisere stor-Albania (visjonen om en stat samlet av Albania, Kosovo og den albanske delen av Makedonia), hadde fløyet over stadion.

Først tok serberens Stefan Mitrovic hånd om flagget, før han ble angrepet av et par albanske spillere. Det hele utviklet seg etter hvert til et masseslagsmål, der også serbiske supportere involverte seg.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har bekreftet at deres disiplinærkomité vil behandle saken, og at begge fotballforbundene risikerer å bli straffet.

I kjølvannet av hendelsen har det serbiske fotballforbundet skrevet en pressmelding der de legger skylden på den albanske delegasjonen.

Les også

- Én dårlig beslutning skapte en eksplosjon

— Hendelsen og oppførselen til de albanske spillerne, treneren og støtteapparatet etterlater ikke noen tvil om at de var en del av en synkronisert plan for å stoppe kampen, het det i pressemeldingen.

— Alt Mitrovic ønsket å gjøre var å fjerne flagget, slik at kampen kunne fortsette, men de albanske spillerne angrep ham.

Supportgruppe hevder de sto bak

Det serbiske fotballforbundet rundet av pressemeldingen slik:

Tomislav Nikolic mener dronestuntet var et forsøk på å skape uro i Balkan-regionen. Her snakker Nikolic fra talerstolen på en FN-forsamling.

— Serbias fotballforbund er forferdet av denne provokasjonen og vi er redde for at dette scenarioet er en terrorhandling som ble planlagt på forhånd, mest av alt rettet mot interessene til vårt land, Republikken Serbia.Serbias statsminister Tomislav Nikolic uttalte ifølge aljazeera.com at de ansvarlige «hadde klare intensjoner om å provosere uro i Serbia og destabilisere hele regionen».

Selv om det fra serbisk hold har blitt antydet at sentrale krefter i Albania visste om hendelsen, hevdet en gruppe av albanske fotballsupportere onsdag at de sto bak stuntet.

Les også

Odds Shala slått til i Albania-kamp

— Stolt over at Albania vant fotballkrigen

Via en serbisk tv-kanal ble ryktet om at Olsi Rama, broren til Albanias statsminister Edi Rama, styrte dronen med en fjernkontroll. Dette avviser Olsi Rama selv.

— Jeg har aldri flydd en drone i livet mitt, sier Rama til the Guardian.

Les også

UEFA-topp Platini om kaoskampen: - Helt utilgivelig

I et intervju med CNN understreker Rama sitt syn.

— Jeg avskyr anklagen om at jeg var involvert i kontrolleringen av dronen, sier han til CNN.

— Det var rundt 50 albanere som kan si at jeg ikke hadde fjernkontrollen - de ettersøkte alle, fortsetter Rama.

Albanias statsminister Edi Rama.

Den serbiske statsministeren Tomislav Nikolic' kontor opplyste at Rama ble arrestert og sendt hjem til Albania, noe Endri Fuga, en talsmann for den albanske regjeringen, senere nektet for.— Det er ingen beviser i det hele tatt for at Olsi Rama noen gang ble arrestert i Beograd. Han har ingenting å gjøre med dronen, sier Fuga.

Albanias statsminister Edi Rama hyllet det albanske landslaget etter den avbrutte kampen.

— Jeg er stolt over at de røde og sorte har vunnet en fotballkrig. Samtidig er jeg lei meg for at naboene våre sendte et så stygt bilde til verden, sier Rama.

Straffes i løpet av uken

Ifølge Rama skal serbiske supportere ha ropt «drep, drep, drep albanere». Den albanske talsmannen Fuga fordømmer den angivelige rasistiske hetsen mot de albanske spillerne.

— Den albanske regjeringen fordømmer ettertrykkelig de rasistiske ytringene og volden mot de albanske landslagsspillerne, sier Fuga.

Det er fortsatt uklart om kampen skal spilles ferdig på et senere tidspunkt.

UEFA-talsmann Pedro Pinto sier til CNN at det vil komme en uttalelse om eventuelle saksjoner innen en uke.

Publisert: