Dette var kampen ingen av dem ønsket seg. Det er det to grunner til.

ANALYSE: Fotballekspert Lars Tjærnås vurderer styrkeforholdene mellom lagene i kvartfinaleoppgjørene i Champions League.

Kevin De Bruyne og Manchester City møter Emre Can (fra venstre), Roberto Firmino og Liverpool i kvartfinalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kvartfinalene i Champions League ga oss to oppgjør mellom fire giganter- og to kamper med relativt klare favoritter.

Manchester City- Liverpool

Dette var kampen ingen av dem ønsket seg. Det er to grunner til det. Det er sjelden attraktivt å møte motstandere som såpass inngående kjenner ens egne styrker. Det viktigste er likevel at begge har respekt for hverandre, og begge har såpass klare kvaliteter at de med en enklere trekning kunne gått hele veien.

Begge har hatt gode sesonger, men kun en av dem har vært overlegen. Manchester City har et angrepsspill med så mange offensive trusler fra så mange ulike posisjoner at motstanderne aldri har klart å gardere seg mot det. Kevin De Bruyne har vært formidabel, men hele laget har spilt angrepsfotball fra absolutt øverste hylle. Det er de to mestscorende lagene i Premier League som møtes, men City har scoret hele 17 mål flere enn de røde.

Les også

Helengelsk gigantoppgjør i kvartfinalen i Champions League: – Fantastisk

Betyr det at vi får to kamper med mange mål og enorm underholdning? Ikke nødvendigvis. Liverpools største muligheter her ligger i å kontre ned Pep Guardiolas lag. Til gjengjeld gjør de det bedre enn nesten alle andre lag. Fordelen ved dette er at City ikke er blant de aller beste hverken etter dødballer eller innlegg i høyden. Da kan Liverpool forsvare seg dypere enn de hadde klart uten stor risiko mot en del andre lag.

Favoritt: Manchester City 60–40

Fotballekspert Lars Tjærnås analyserer kvartfinalene i Champions League.

Real Madrid- Juventus

Dette er reprise på finalen fra i fjor vår. Da var Real Madrid overlegne, og vant 4–1. De helhvite har hatt en uvanlig svak sesong i hjemlig liga, der de lenge har vært hektet av i kampen om tittelen. Trolig ser vi et resultat av "suksessmetting", at alle stjernene som i flere sesonger nå har vunnet alt som kan vinnes, er mette . I så fall er det ikke tilfeldig at de har tent til i de største kampene i Champions League. Det er heler ikke tilfeldig at mange av spillerne finner toppform på våren , der de største turneringene avgjøres. Måten de tok seg videre på borte mot PSG i åttedelsfinalen varsler at de kommer til å stå distansen hele veien også denne sesongen. De ble historiske i fjor vår som det eneste laget som har vunnet turneringen to år på rad. Det er en selvfølge at de kan vinne igjen, men de må forbi en motstander de færreste gleder seg til å møte.

Hvorfor det er sånn viste Juventus i dobbeltkampene mot Tottenham. De var underlegne i store deler av begge kampene, men ingen andre lag kan som "den gamle dame" omgjøre moderate prestasjoner til strålende resultater. Fortsatt er de bedre enn stort sett alle andre til å forsvare rommet foran eget mål på innlegg, og har kontringsstyrke. Men Real Madrid har tempo og enkeltspillere til å spille seg gjennom også sentralt, og bør ta dette.

Favoritt: Real Madrid 65–35

Les også

Ble dyttet over reklameskilt – nå vil UEFA straffe Roma for ballguttens uthaling av tid

Bayern- Sevilla

De som ikke følger spansk fotball tett ble kanskje overrasket over at Sevilla eliminerte Manchester United i åttedelsfinalen. Selvsagt var det litt overraskende, men ikke en sensasjon. Spanjolene har tradisjon  for å prestere i Europa, noe seier i Europa League utrolige tre ganger på rad vitner om. Nå er de på vei til å få frem et nytt storlag, etter å ha blitt tvunget til å selge unna i fjor sommer. Den sentrale midtbanen med Steven N`Zonzi og Éver Banega imponerte enormt mot Man Utd, og særlig Banega er på vei mot gammel standard fra tiden hans i Valencia. Wissam ben Yedder er en konstant trussel i bakrom, og bakerst ser Simon Kjær ut til å spille den beste fotballen i hans karrière. De er i kvartfinale i CL for første gang, og møter formidabel motstand.

Bayern har som vanlig vært overlegne i hjemlig liga. Dette er et lag med enorm rutine, der selv de yngste spillerne i troppen har stor erfaring fra spill mot andre nasjoner med landslag og klubblag. De slipper inn godt under ett mål i snitt over tid, og på topp har de en notorisk målscorer i Robert Lewandowski, og et arsenal av spillere med stor bevegelse rundt han. Sammen med Real Madrid er dette mannskapet som kan vinne kamper på aller flest måter. De kan styre og dominere kamper, kontre alle i senk, eller angripe ulike rom. Det er fem år siden de sist vant denne turneringen. Det er lang tid i München. De kommer trolig et steg nærmere etter kvartfinalene.

Favoritt: Bayern 70–30

Barcelona- Roma

Barcelonas sesong har vært formidabel. Da enkelte mente de sto i fare for å ha vist frem det beste fra sin aller mest gylne generasjon har mange av nøkkelspillerne svart med å prestere bedre enn noen gang i lange perioder. Selvsagt er det umulig å komme utenom Lionel Messi. Når laget har flyt er han "utenomjordisk", og de få gangene laget sliter er han likevel i stand til å trylle på egen hånd.

Han er ikke alene. Vi snakker ofte om den offensive styrken til katalanerne, og glemmer ofte hvor stødige de er også defensivt. I hjemlig liga har de under et halvt mål baklengs i snitt pr. kamp, og også i Europa har de vist hvordan de murer igjen bakover. Marc der Stegen er blitt den keeperen de har lett etter, og foran han har Samuel Umtiti vært formidabel, og danner et jernsterkt stopperpar sammen med Gerard Pique.

Det er denne maskinen Roma skal bryne seg mot. Plassen i kvartfinalen er en overraskelse av de trivelige slaget for romerne. Prestasjonene i hjemlig liga, der de i øyeblikket er 18 poeng bak Juventus , tyderb på at det neppe har vært kalkulert med at det var sannsynlig å komme så langt. Den viktigste grunnen til det er hjemmeformen.

De fire kampene hjemme i gruppespill og åttedelsfinale har gitt nøyaktig null baklengs totalt. Fremgangen har kommet mye fordi de mest erfarne spillerne i lange perioder har vist seg som ekte ledere. Daniele De Rossi er fortsatt glitrende klok, Radja Nainggolan har en imponerende energi og Edin Dzeko er fortsatt en stor trussel både langs bakken og i luften foran motstandernes mål. De kan nesten garantert gi Barcelona tøff kamp hjemme, men over to kamper skal de rett og slett ikke henge med på tempo eller på ferdigheter.

Favoritt: Barcelona 75–25

Publisert: