Her er IOCs liste med krav til de russiske OL-utøverne

Frem til nå har det ikke vært offentlig kjent hvilke krav de russiske utøverne må oppfylle for å delta i OL.

Russland er utestengt fra OL, men noen russiske utøvere får likevel delta.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den russiske olympiske komiteen er blitt utestengt fra OL. Men enkeltutøvere får delta, hvis de beviser at de ikke har dopet seg.

Men hvilke bevis er tilstrekkelig? Det har IOC holdt skjult på lenge – til forargelse fra antidopingeksperter over hele verden.

I en pressemelding torsdag formiddag bekreftet imidlertid IOC kriteriene.

Steroidprofiler, urinprøver og testhistorikk er blant punktene.

– Panelet bestemte at det nå var riktig tidspunkt for å publisere informasjonen som ble brukt, etter et møte mellom IOC og representanter for den russiske olympiske komiteen der den endelige listen over inviterte utøvere ble lagt fram av IOC, heter det i pressemeldingen.

Les også

«Elefanten i rommet» skaper uro før OL: – Hva er det som egentlig har foregått her?

En rekke krav

Her er spørsmålene IOC stiller seg når de skal avgjøre hvem som får delta i OL under nøytralt flagg:

 • Har utøveren blitt nevnt i den såkalte Oswald-kommisjonen?
 • Har utøveren vært involvert i dopingsaker tidligere?
 • Står utøverne på den såkalte «Dutchess list», altså listen over russiske utøvere som angivelig skal være involvert i institusjonalisert doping?
 • Laboratoriet i Moskva har gjennom flere år rapportert negative prøver til tross for at utøverne har avlagt positive prøver, viser etterforskningen til IOC. Har utøverne fått rapportert negative prøver fra Moskva-laboratoriet?
 • Det er blitt kjent at den russiske dopingvarsleren, Grigorij Rodtsjenkov, har sendt mailer som beviser utbytting av prøver og rapporterte negative prøver. Har det blitt sendt relevante eposter om utøveren i forbindelse med denne institusjonaliserte dopingen i Russland?
 • En del av dopingprøvene fra Russland var byttet ut med gamle prøver. Dette er blitt bevist ved at man har funnet en del riper i enkelte av glassene dopingprøvene er blitt oppbevart i. Finnes det riper i glassene utøverne har levert fra seg?
 • I prøvene som ble byttet ut, har man funnet unormale saltverdier. Har utøveren hatt slike saltverdier i noen av sine prøver?
 • En del utøvere har levert fra seg negative prøver som siden er blitt byttet ut med positive prøver. Har utøveren levert fra seg slike negative prøver?
 • Har det blitt funnet DNA fra en annen person i utøverens prøver?
 • IOC foretar også en ny gjennomgang av blodpassene til de russiske utøverne.
 • Har utøveren en unormal steroideprofil?
 • Har steroideprofilen til utøveren blitt manipulert?
 • Utøvernes tidligere prøver skal reanalyseres.
 • Alle utøvere på et visst nivå må daglig rapportere hvor de befinner seg. Disse rapportene blir nå dobbeltsjekket. Har utøveren faktisk vært der han eller hun har oppgitt at han/hun er?
 • Alle utøvere må ha gjennomgått et visst antall dopingtester i løpet av en viss tidsperiode før lekene.
 • Eventuell annen etterforskning vil også legges til grunn.
Les også

Ustjugov mister trolig OL: – Et offer for systemet, men det må få konsekvenser

Ett negativt punkt

Den kjente dopingjegeren Rune Andersen har vært klar på at kriteriene må offentliggjøres.

– Det er helt uforståelig at det ikke har skjedd. Hvorfor i all verden har de ikke offentliggjort de kriteriene. Hadde de gjort det, kunne alle sett hva som skjedd. Nå legges det et teppe over det, sa Andersen, som er spesialrådgiver i Antidoping Norge, under et OL-seminar på Ullevaal tirsdag.

– Jeg synes de kriteriene IOC har presentert er gode, men tøffe. De kommer naturligvis for seint, og det har vi ytret på et tidligere tidspunkt, slik at vi slapp spekulasjoner om åpenhet, sier Andersen torsdag.

Han peker på ett punkt som er negativt.

– Det er mangel på en spesifikasjon som går på dette med testhistorie. Det er et krav eller ønske vi hadde. De er ikke spesifikke i det hele tatt, og det hadde vært fint om det hadde kommet.

– Hvor sikker er du på at russerne som reiser til OL er rene?

– Det siste punktet som gjenstår er testing, og det er faktisk ganske viktig. Hvis de 389 som foreløpig er klarert, og som er målt opp mot kriteriene, ikke har gjennomgått et skikkelig testsystem de siste 12 månedene, kan de ha vært gjenstand for et dopingregime, sier Andersen.

– Skuespill hele greiene

TV2s dopingekspert Mads Kaggestad understreker at mange av punktene IOC presenterte torsdag, stammer fra helt konkrete ting som ble avslørt i den mye omtalte McLaren-rapporten.

Den avdekket utstrakt dopingbruk i russisk idrett, og ble utarbeidet på oppdrag fra Verdens Antidopingbyrå.

Les også

200 russere klare for OL. Men de får ikke høre egen nasjonalsang eller se sitt eget flagg. Og de må gå i grå, kjedelige klær.

– Antidopingarbeidet til Russland har ligget med brukket rygg. Eller enda verre, det har vært et skuespill hele greiene, sier Kaggestad.

Ifølge McLaren-rapporten skal mer en 1000 russiske utøvere ha blitt systematisk dopet.

– Den saken her er veldig vanskelig. Idretten er rigget for å avdekke positive og negative dopingprøver ikke for den type avsløringer som kommer her, der man mangler bevis, og ikke har nok etterforskningsmateriale til å knytte enkeltutøvere opp mot avsløringene, sier Kaggestad.

Dette mener han også er idrettens store problem.

– Man mister troverdighet med alle disse avsløringene, og man har lite spillerom til å håndtere en sånn sak. Det går ikke an å kaste ut en utøver som ikke har testet positivt, eller man ikke har håndfaste bevis mot, sier Kaggestad.

Publisert: