Supertalentet gjorde som Pelé: Frankrike vant VM etter ellevill finale

Frankrike knuste Kroatias gullhåp. Kylian Mbappé (19) spås en lysende fremtid etter nok en oppvisning.

Kylian Mbappé herjet igjen da Frankrike vant finalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Frankrike–Kroatia 4–2

Storfavorittene slo Kroatia 4–2 og kunne med det løfte VM-trofeet etter en begivenhetsrik kamp i Moskva. Frankrikes andre triumf i verdens mest presisjetunge fotballturnering.

– Jeg vet ikke hvor jeg er! Hjertet er bare så fullt av glede, sa Antoine Griezmann til TF1 mens gledestårene rant.

– Det var en veldig vanskelig kamp. Kroatia gjorde en stor kamp, og vi var for engstelige i starten. Vi vokste inn i kampen etter hvert og lyktes med å utgjøre forskjellen, fortsatte han.

Beste unge spiller

Griezmann og de franske stjernene har vært en av mesterskapets største favoritter, og i finalen innfridde hele det stjernespekkede offensivet som Didier Deschamps kan disponere. Scoringer av Griezmann, Paul Pogba og Kylian Mbappé, samt et selvmål sørget for at Deschamps nå er på en eksklusiv liste over verdensmestere både som spiller og trener.

Kroatias scoringer var det Ivan Perisic og Mario Mandzukic som sto for.

Høyt på takkelisten kommer unge Mbappé. Den høyt ettertraktede 19-åringen er blant verdens største fotballtalenter, og med sin markkryper til 4–1, punkterte han finalen etter 65 minutter. Allerede mener eksperter vi kan se konturene av en de største.

Den eneste tenåringen som hadde scoret i en VM-finale tidligere, er slettes ingen parentes i fotballhistorien. Det var Pelé, som 17 år gammel scoret for Brasil i deres 5–2-seier over Sverige i 1958-finalen.

Mbappé ble – naturligvis – kåret til mesterskapets beste unge spiller, slik som makkeren Pogba ble i Brasil for fire år siden.

Carew: – Gleder fotballhjertet mitt

– Jeg syns det er så kult. Jeg var veldig opptatt av at han skulle lykkes i dag. Klart, det var nok ikke hans beste kamp, men han scoret, sier John Carew.

Den tidligere Lyon- og landslagsspissen mener Mbappé kan bli stor. Veldig stor.

– Han er delaktig og viser glimtvis potensialet sitt. Han har vunnet VM allerede. Kanskje får han en sinnssyk karriere og leverer sesong etter sesong, og hvis han da blir kåret til årets spiller og blir nevnet som en av tidenes beste – ja, da har han VM-gullet sitt allerede. Det gleder fotballhjertet mitt å se, sier Carew.

– Cristiano Ronaldo og Lionel Messi har jo ikke VM-gull, legger han til.

Tror Mbappé vil bli årets spiller de kommende årene

Også BBC-ekspert og tidligere Manchester United-kjempe Rio Ferdinand er på lista over imponerte seere.

– Kylian Mbappé er spilleren som Cristiano Ronaldo og Messi gir tronen til. Han er spilleren som vil stå på podiumet på Ballon d’Or (Årets spiller-kåringen) de neste årene, sier Ferdinand.

– Jeg håper gamleklubben min jakter ham! Han har tilknytningen til Pogba også, sier han videre.

Dramaet i Moskva startet etter 33 og et halvt minutt, da Griezmann slo et hjørnespark fra høyre. På lystavla på Luzhniki i Moskva sto det 1–1 etter at Mario Mandzukic hadde gitt Frankrike ledelsen med et selvmål, før Ivan Perisic utliknet med et flott skudd i lengste hjørne.

Félicitations, France! Akkurat som for 20 år siden, er Frankrike verdensmester i fotball.

Uenig i straffesparket

Seks minutter etter utlikningen kom samme Perisic i fokus da Griezmanns corner traff venstrekanten i hånda ved første stolpe. Mens de nærmeste franskene vitnene løpte febrilsk etter dommer Néstor Pitana og ropte på straffespark, fikk den argentinske kamplederen beskjeden på øret–VAR skulle igjen i aksjon.

–Han har opplagt armen oppe i en naturlig stilling. Det er ingen som handser med vilje der. Jeg likte den gamle regelen om at dommeren fikk vurdere om hånda søkte ball eller ball søkte hånd, sa NRKs ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen mens reprisen rullet over TV-skjermene.

– Jeg håper inderlig ikke det blir dømt straffespark, la han til.

Pitana så situasjonen flere ganger, snudde seg og kom tilbake for se reprisen fra en ny vinkel. Etter å ha brukt to minutter med videoanalyse var dommeren klar: Frankrike, som også fikk tidenes første VAR-straffe i et VM, hadde også fått tidenes første videodømte straffe i en VM-finale.

– Alle som har spilt fotball skjønner at det der er tull og tøys. Enkelt og greit, sa en tydelig irritert Drillo.

Første selvmål

Fire minutter etter at han slo corneren som førte til straffesparket, gjorde Griezmann seg klar. Iskaldt satte han ballen til venstre, mens Danijel Subasic lå i motsatt hjørne. 2–1 til Frankrike.

Det tok 18 minutter før den 21. VM-finalen i fotball tok fyr. Marcelo Brozovic la Griezmann i bakken i flott innleggshold for samme mann. Atletico-spissen har ikke vært blant de mest opphaussede profilene på det franske finalelaget, men venstrefoten hans la et godt frispark mot Kroatia-målet. Helten fra semifinalen mot England, Mandzukic, stusset ballen mot eget mål og scoret med det tidenes første selvmål i en VM-finale.

Kroatia hadde derimot svar. Sime Vrsaljko vant en duell etter et Kroatia-frispark og Domagoj Vida fant Perisic ute på hjørnet av 16-meteren. Der brant Inter-stjernen til og Hugo Lloris var sjanseløs.

Minutter senere ble altså målscorerne involvert i straffesituasjonen og Frankrike kunne likevel gå til pause med 2-1-ledelse.

Blå tornado

Den ledelsen kunne vært utliknet like etter pause, da Ante Rebic fikk en stikker som inviterte til at høyrekanten fikk brenne av litt krutt. Lloris fikk avverget med en flott redning.

I stedet fikk Paul Pogba banke inn egen retur etter at han hadde fått ballen etter forarbeid av Griezmann og Kylian Mbappé. Manchester United-stjernen fikk to sjanser før han bredsidet inn 3–1. Finalen virket avgjort etter 59 minutter.

Og hvis den ikke var det, var den i hvert fall det seks minutter senere. Mbappé har vært blant mesterskapets største profiler og med en enkel markkryper satte 19-åringen inn 4–1 fra distanse. Subasic var dekket og ble stående og se på at Paris Saint-Germains stortalent ble tidenes yngste målscorer i en VM-finale, siden legenden Pelé scoret som 17-åring for Brasil i 1958.

Stor keepertabbe

Riktig nok sto Lloris for en av VM-historiens største keepertabber i en finale like etter, da han prøvde å finte Mandzukic etter å ha fått et tilbakespill i beina. Det gikk heller dårlig og kroaten reduserte enkelt til 4–2.

Det hadde til slutt ingen stor betydning for kampen, som endte med fransk jubel.

Publisert: