Eikås Motorsenter fikk midlertidig leieavtale i to måneder. Nå starter arbeidet med en permanent ordning.

– Dialogen er positiv, sier advokaten som representerer de fleste av grunneierne.

Publisert: Publisert:

– JUBEL: Daglig leder i NMK Bergen, Trond Madsen, og styreleder Sissel Olsen var glade da meldingen om den midlertidige avtalen kom. – Da var det full jubel, og vi føler vi er over kneiken, sier Madsen. Foto: Ørjan Deisz

  • Joar Offerdal Vatlestad
iconDenne artikkelen er over to år gammel

EIKÅS MOTORSENTER: Påsken ble av den neglebitende sorten for aktørene på Vestlandets største motorsportsenter. Den 25 år lange leieavtalen mellom NMK Bergen og grunneierne løp ut 1. april, og datoen nærmet seg uten at ny avtale var i boks.

– Det har stadig vært rykter om at det nå er slutt, men jeg har sagt at vi tror det blir en løsning, sier Trond Madsen, daglig leder i NMK Bergen, som driver Eikås Motorsenter.

– Full jubel

Nylig kom meldingen Madsen ventet på. Bergen kommune og grunneierne hadde signert en midlertidig leieavtale, som sikret videre aktivitet i to måneder.

– Da var det full jubel, og vi føler vi er over kneiken, sier Madsen.

Den nye avtalen er mellom Bergen kommune og grunneierne på de fire eiendommene, og inneholder også en intensjon om å forhandle frem et mulig oppkjøp av arealet. Det bekrefter idrettsdirektør Rune Titlestad og advokat Bjørn Tore Skaar, som representerer flesteparten av grunneierne.

– Den midlertidige avtalen legger til rette for forhandlinger, og vi mener vi har en god dialog med kommunen og håper det vil føre frem, sier Skaar.

Les også

Bergen 2017 AS var klar over manglende inntekter tre måneder før sykkel-VM startet

Salgspris

Partene vil oppnevne sine takstfolk og møtes ved forhandlingsbordet, for mye av sakens kjerne er prisen.

– Pris er et viktig spørsmål. Det har ikke vært konkrete forhandlinger om pris tidligere, men grunneierne har over lengre tid signalisert og sagt seg positive til forhandlinger. Nå har begge parter sagt seg positive til forhandlinger, og vi håper å komme til enighet, sier Skaar.

– Det er et sprik mellom det grunneierne ønsker å selge for og det Bergen kommune mener er rimelig å betale. Saken er ikke endelig avklart og vi håper på en løsning, men Bergen kommune har ikke utømmelig med midler, sier idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Les også

Landslagsherrene er på plass i Bergen: – Dette skal bli moro

Den planlagte reguleringsplanen for området medfører at arealet skal reguleres til idrettsformål. Det kan få betydning for prisen.

– Det er ikke tvil om at grunneierne ønsker næringstomtpris, sier Titlestad, som understreker at ambisjonen i idretts- og fylkesplanen er tydelig på ønsket om et regionsenter for motorsport på Eikås.

Kommunen kunne ha ekspropriert arealet, men det ville tatt tid og aktiviteten på Eikås kunne fått et lengre opphold.

– Derfor er det bedre at partene møtes ved forhandlingsbordet, sier Thorsen.

Utkast før påske

NMK Bergen fikk beskjed fra grunneierne om at de ikke var interesserte i en ny leieavtale lenge før den 25 år lange leieavtalen gikk ut i slutten av mars.

– Vi har vært i møter med Bergen kommune jevnlig de siste årene, og vi synes avklaringen kom litt på overtid, men det var fint å få en avklaring. At fristen var i påsken hadde også betydning, sier Madsen.

– Det var dumt at avtalen kom på plass så tett på fristen. Vi hadde et utkast til avtale klart før påske, men fikk ikke stresstestet den godt nok, sier Thorsen.

– I PLUSS: Trond Madsen er daglig leder i NMK Bergen, som driver Eikås Motorsenter. – Vi har gått i pluss siden vi startet, sier Madsen. Foto: Ørjan Deisz

– Store ringvirkninger

Madsen deltok aktivt i motorsportmiljøet lenge før Eikås ble åpnet, og husker hvor lang tid det tok å få anlegget på plass. Etter flere år uten en bane, kom en avtale mellom NMK og grunneiere i 1992. I år 2000 ble senteret åpnet.

– Det tok så lang tid å få dette på plass, og etter 18 år var vi på kanten til en ny slik periode, sier Madsen, som har vært daglig leder i ti år, og leder i klubben før den tid.

Styreleder i NMK Bergen, Sissel Olsen, skildrer påsken som forferdelig, men sier den midlertidige avtalen vil bli markert når årets første konkurranse går av stabelen i helgen.

– Ringvirkningene ved en eventuell stenging er store. Uten senteret har vi ikke MC-opplæring i Bergen, og i 2017 hadde vi over 3000 elever på mørkekjøring. Nå kan vi fokusere på det vi er gode på, nemlig arrangementer, sier Olsen.

Nå vil de neste to månedene vise om Bergen kommune og grunneierne kan komme frem til en permanent avtale.

– Dialogen er positiv og nå har vi satt et vindu på to måneder, og håper å få til en løsning, sier Skaar.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 12 nordmenn ble nektet innreise i Spania – måtte snu med samme fly

  2. Kritiserer markeringen i Stavanger: – De som deltok og bevisst brøt reglene, bør bruke hodet de neste dagene

  3. Meteorologene varsler sommer-comeback

  4. Ho ligg rundt 11 år på etterskot med å sortera bilda sine. Høyrest det kjent ut?

  5. Hull i bomringen - et skritt nærmere bomstasjon i Eiganesveien

  6. Aftenbladets spillerbørs: Innbytteren scoret to og var best

  1. Motorsport