Landslagsprofil langer ut mot nedlatende holdninger: – Forakter alle som ikke viser jentene respekt

Mats Møller Dæhli tar et oppgjør med negative holdninger mot kvinnefotball.

Mats Møller Dæhli går hardt ut mot nedlatende holdninger til damefotball.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Søndag sparket Norge og Nederland i gang fotball-EM for kvinner. En av profilene på det norske herrelandslaget, Mats Møller Dæhli, går hardt ut mot holdningene mot kvinnefotball som han opplevde da han flyttet til England i 2011.

I et innlegg på Instagram beskriver Dæhli en «machokultur» i det engelske garderobemiljøet. Mye gikk ut på å «herde» de unge spillerne, men det er holdningene mot kvinnefotballen han i ettertid tenker på.

– Men hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag. Jeg tror mye er blitt annerledes i den tradisjonelle engelske fotballkulturen i løpet av de siste årene, for jeg ser mange tegn til at store klubber tar jenter og fotball på et helt annet alvor nå, men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel generell holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende.

– Vokste opp med jenter som er blitt Europas beste

Dæhli er god venn med Caroline Graham Hansen, en av de største stjernene på det norske laget som tapte åpningskampen mot Nederland 1–0.

Les også

Norge ble rundspilt – refses av ekspert: – Helstryk

Dæhli forteller at han vet hvor hardt kvinnelige fotballspillere jobber for å bli så gode som de ønsker å bli.

– Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn.

22-åringen tror Norge har kommet lenger i likestillingsprosessen enn England, men mener også at mange kan bedre. I innlegget går han hardt ut mot nedsettende kommentarer mot kvinnefotball i kommentarfeltene.

– Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld.

Les hele innlegget under:

Innlegget hylles på sosiale medier. I innleggets kommentarfelt er det mange som takker St. Pauli-spilleren (lånt ut fra Freiburg) for å ha skrevet innlegget, blant dem er venninnen Graham Hansen. TV 2-kommentator Kasper Wikestad roser også innlegget på Twitter.

Publisert: