Eliteserie-spilleren om alle skadene: - Det høres helt sykt ut. Herregud, er det mulig?

TABELLTIPS ELITESERIEN: 13. PLASS. Sogndal-spiller Victor Grodås fikk god hjelp av Mesternes Mester-pappa Frode da skademarerittet sto på som verst.

Victor Grodås (t.h.) er endelig skadefri og klar for å vise seg frem i forhåpentligvis hele eliteseriesesongen for Sogndal. Her fra trening på Gran Canaria med lagkompis Johan Hove.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Victor Grodås begynner nesten å le når han ramser opp den vonde og lange skadehistorikken sin.

– Når vi sitter og snakker om det, så høres det helt sykt ut. Herregud, er det mulig?

Sogndal-spilleren har slitt voldsomt med skader i løpet av sin relativt korte seniorkarrière. Og mange hadde kanskje gitt opp etter den ene smellen etter den andre.

Men jobbingen har betalt seg. Endelig er sønnen til tidligere landslagsbauta Frode Grodås skadefri og klar for å ta eliteserien med storm.

– Jeg har brukt opp uflakskvoten nå, føler jeg. Får håpe det i hvert fall. Det har vært tungt til tider. Men nå føles det bra. Jeg har lært mye av skadene, det har på mange måter formet meg som type og spiller. Jeg har lært mye av det, sier Grodås til Aftenposten.

Les også

Her er Rosenborg-spillernes førsteinntrykk av Bendtner

Victor Grodås ble cupmester med Hødd i 2012.

25-åringen flyttet fra Lillestrøm til London og videre til Tyskland mens pappa Frode var keeper i Chelsea og Schalke 04. Før familien vendte hjem og bosatte seg på Fjellhamar.

Grodås gikk til Lillestrøm som guttespiller og var i LSK ut juniortiden. Så dro han til Hødd. Og der begynte problemene.

– Jeg signerte for Hødd i 2010, men på siste trening med Lillestrøm, desember samme år, pådro jeg meg en meniskskade. Den holdt meg ute nesten hele det første halvåret av 2011. Etter operasjonen oppsto det komplikasjoner. I 2012 røk leddbåndet dagen før vi skulle reise til La Manga, da ble deler av vårsesongen ødelagt. Men jeg kom tilbake på høsten og ble cupmester med Hødd. Det var veldig kult.

– I 2013 gikk oppkjøringen bra, men så røk jeg menisken igjen. Jeg begynte å spille igjen noen få uker etter operasjon, jeg var for ivrig. Jeg var så lei av å være skadet at jeg ikke orket å vente. Da fikk jeg en betennelse i kneet og var ute resten av året. Helt unødvendig. Året gikk bra, jeg spilte nesten alt. I 2015 dro jeg til Sogndal. Det gikk også bra. Bare et ribbeinsbrudd. I fjor røk jeg korsbåndet, sier Grodås.

Men nok en gang kriget han seg tilbake, og han ble belønnet med ny kontrakt i Sogndal (ut 2018), ble lånt ut til Kristiansund, hvor han var med på opprykket til eliteserien. Nå er han tilbake i Sogndal og klar til å bidra for Eirik Bakke & co.

– Nå gleder jeg meg veldig til å starte sesongen. Jeg skal prøve å nyte det mer enn jeg har gjort tidligere.

Hør den ferske episoden av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til seriestart:

Frode Grodås er keepertrener på landslaget. Her sammen med Ørjan Håskjold Nyland.

– Hvor frustrerende har det vært med alle disse skadene?

– Det har vært frustrerende, så klart. Spesielt i fjor. Da hadde jeg kommet meg opp dit jeg ville. Skulle kanskje få mitt gjennombrudd. Og så fikk jeg en korsbåndskade i trynet. Men igjen jobbet jeg hardt for å komme tilbake. Jeg fikk eliteseriedebuten min for Sogndal før jeg dro på utlån til Kristiansund og fikk være med på et lite eventyr der. De positive opplevelsene veier på mange måter opp for de vonde.

Etter smellen i fjor måtte det samtaler med de nærmeste rundt ham til for å snu vondt til godt igjen. En av dem er pappa Frode, kjent fra NRK-serien Mesternes Mester i år, og med 50 landskamper som keeper for Norge.

– Han stiller høye krav til meg, er kritisk. Men det er fordi jeg har satt meg noen mål som han kjenner, og han vet litt om hva som kreves for å nå sine mål. Jeg setter stor pris på det han gjør og det jeg kan snakke med han om. Og meningene hans, sier Grodås, som spår en 7. plass for Sogndal i år.

– Har du arvet noe av fysikken hans?

– Jeg har en god fysikk jeg også. Men det gjelder å bruke den fysikken jeg har arvet. Fatter’n mener jeg kan bli litt tøffere.

Grodås om Mesternes Mester: - Våknet om natten og svettet
Frode Grodås (t.v.) sammen med resten av Mesternes mester-gjengen. Grodås hang med lenge, men røk til slutt ut av konkurransen.

I pappas klubb

Da Sogndal kom på banen, klubben Frode Grodås selv debuterte i som 17-åring, var det ikke noe å lure på.

– Jeg stortrives og jeg har veldig tro på måten vi jobber på her, sier 25-åringen.

Frode Grodås er stolt av sønnen og imponert over at han gang på gang har slått tilbake.

– De fleste hadde nok ikke greid å stå i det. Den disiplinen, viljen og tålmodigheten han har vist i skadeperiodene, har vært imponerende, sier pappa Grodås til Aftenposten.

– Jeg er veldig stolt over det han har fått til, og han er blitt en bra fotballspiller. Det er et par småting jeg hakker på ham for ennå, og det får han tåle, selv om han blir litt grinete. Jeg tror han skal ta dette nivået fint.

Les også

Branns støtteapparat i La Manga er like stort som Viking og Haugesunds til sammen

Tårer rundt middagsbordet

Da sønnen satte seg mål og ville bli toppspiller, kom også rådene fra faren. Det har ikke bare vært enkelt.

– Det er han som har styrt hvor alvorlig han ville ta fotballen. Men da det kom noen uttalte mål om hvor han ville, så har jeg vært tydelig på hva som skal til. Der har det vært mange samtaler rundt middagsbordet. Det har vært noen tårer også – og verre ting. Men jeg mener det er viktig å være tydelig. Både som forelder og trener, sier Frode Grodås.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk