Her "schärer" det seg for Norge

To identiske scoringer knuste Norges VM-drøm.

To ganger klarte Fabian Schär å lure seg unna Espen Ruud på dødball. To ganger stanget han ballen i mål.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Kampen mot Sveits var nærmest et være eller ikke være for norsk deltagelse i fotball-VM i 2014, som etter to identiske scoringer av Sveits' Fabian Schär nå ser ut som en fjern drøm.

To glipper på dødball og et ikke-eksisterende angrepsspill ga Sveits en alle tiders mulighet til å avgjøre Norges VM-kvalifiseringsgruppe, og ta seg til VM i Brasil. Sveitserne fornektet seg ikke, satte to mål bak Rune Jarstein og knuste Norges VM-håp.

Å ta seg til Brasil er fortsatt teoretisk mulig, men mye skal gå galt i de andre kvalifiseringsgruppene om Norge, dersom de havner på andreplass i puljen, ikke blir dårligste gruppetoer.

Pangåpning fra Sveits

Sveits var det suverent beste laget i åpningen på Ullevaal. Norge slet fælt med sveitsernes hurtige pasningsspill, og fikk kun ved få anledninger låne ballen.

Derfor var det ikke særlig overraskende at Sveits sto for den første målsjansen i kampen. Etter åtte minutter hadde en klarering fra Daniel Braaten totalt feil retning og landet inne i Norges sekstenmeter. Der sto Haris Seferovic, som banket ballen, via en nordmann, over mål.

Men det var ikke det hurtige pasningsspillet som skulle sendte sveitserne i ledelsen, for etter tolv minutter fikk Norge smake sin egen medisin.

Gökhan Inler bøyde et frispark inn i Norges straffefelt. Der steg midtstopper Fabian Schär til værs og stanget gjestene i ledelsen. Basel-stopperen løsrev seg fra passive norske forsvarere, som var vel så opptatt med å vinke på offside.

Seferovic fikk scoring annullert

Om det første kvarteret var svakt, skulle det fort bli enda verre. Marcus Pedersen, som overraskende fikk sjansen fra start, ble båret av banen med en skade etter vel spilte 20 minutter.

Med ti mann var Norge sjanseløse og blottla seg helt i forsvar. En crosspasning over Norges backrekke endte hos Valentin Stocker, som sto helt alene på venstrekanten. Men fra spiss vinkel klarte ikke Basel-vingen å skru ballen bak Rune Jarstein.

Og bare to minutter senere satte Sveits sin andre ball i nettet.

Seferovic dro seg fri blant Norges forsvarere, og headet ballen i mål. Men jubelen stilnet raskt, da assistentdommeren annulerte scoringen for offside. En korrekt avgjørelse.

Norge hevet seg

Joshua King erstattet skadde Pedersen, og vips reiste et fulltallig norsk landslag seg. I det 26. minuttet snappet Tarik Elyounoussi ballen fra målscorer Schär, og hadde klar bane mot Sveits' mål. Men fra spiss vinkel klarte ikke Hoffenheim-spilleren å overliste Diego Benaglio i Sveits-buret. Heller ikke returen klarte King å stupe i mål.

Sjansen ga Norge selvtillit, og bare minutter senere var våre beste menn frempå igjen. King tok ned en tversoverpasning fra Elyounoussi, vendte bort en sveitser, men satte avslutningen midt på Benaglio.

Men mer klarte ikke Norge å skape i den første omgangen. Det sto 0-1 til pause.

Déjà vu

Den andre omgangen startet som et déjà vu for Norge. Først skapte Sveits en halvfarlig mulighet, men så...

Fra nøyaktig samme posisjon som ved 0-1-scoringen svinger Inler inn et frispark i Norges sekstenmeter. Igjen steg Fabian Schär til værs, og igjen stanget han ballen ballen utagbart bak Jarstein. Igjen glapp Espen Ruud markeringen.

Scoringen så tilsynelatende ut til å slå luften ut av det norske laget, som ikke klarte å børste av seg motgangen med det første.

Sveits med full kontroll

Det utnyttet selvsagt Sveits, som også skapte omgangens neste sjanse.

Innbytter Ruben Yttergård Jenssens håpløse pasning ble plukket opp av Xherdan Shaqiri. Bayern-spilleren fant Granit Xhaka foran mål, men midtbanespillerns avslutning gikk utenfor.

Norge klarte aldri å reise seg. Et Sveits-lag med full kontroll kontrollerte inn 2-0-ledelsen. Igjen sviktet Norge da det gjaldt som mest. De var aldri i nærheten.

Publisert: