For første gang får vi se bevisene som felte Russland

Da Russland ble utestengt fra OL, la IOC frem bilder som beviser jukset.

Til venstre ser du et glass som er lukket og åpnet på vanlig måte. Til høyre ser du et glass som er blitt åpnet på ulovlig vis, for så å lukkes enda en gang. Ripene i glasset til høyre (markert med grønt omriss og nummer) er blant de viktigste bevisene IOC lener seg på i dommen mot russisk idrett.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Russland jukset under OL i Sotsji, konkluderte IOC med på en pressekonferanse tirsdag kveld. Det betyr at de er utestengt fra OL i 2018.

Aftenposten har gjennomgått hele rapporten, inkludert underrapporter som viser hvordan Russland jukset. Her er bevisene som vi foreløpig kun har hørt om.

Riper i prøveglassene

Vi starter med bevisene som er utarbeidet av det sveitsiske laboratoriet for dopinganalyser. De har blant annet analysert prøveglass og saltverdier, og har funnet riper i prøveglassene. Disse ripene er blant de viktigste bevisene mot Russland.

Samuel Schmid har ledet kommisjonen som anbefalte IOC å utestenge Russland fra OL. Han har skrevet en 30 sider lang rapport om hvorfor han mener det er den rette avgjørelsen.

I utgangspunktet skal glassene som inneholder dopingprøver være umulig å åpne uten å knuse deler av glasset. På dopinglaboratoriene har man en egen maskin som gjør dette når dopingprøven åpnes.

Det var dette russerne fant en løsning på. De lagde en slags metalkrok, som de tredde på innsiden av lokket på glasset, før de løftet en metallring som låste lokket.

Illustrasjon av hvordan russerne fiklet opp lokket på dopingprøvene. Steg 1 til venstre, steg 2 i midten, steg 3 øverst til høyre, steg 4 nederst til høyre.

På den måten kunne de åpne glasset, tømme ut urinprøven som utøverne hadde avlagt (og som inneholdt doping), erstatte prøven med ren urin, for så å skru på lokket igjen.

Det fungerte fint en stund. Men det var ett problem: kroken de brukte, lagde riper i glassene:

Til venstre ser du et glass som er lukket og åpnet på vanlig måte. Til høyre ser du et glass som er blitt åpnet på ulovlig vis, for så å lukkes enda en gang. Ripene i glasset til høyre er blant de viktigste bevisene IOC lener seg på i dommen mot russisk idrett.
Les også

Mens straffen blir lest opp på direkten, setter russisk stats-TV en rød strek over OL

I tillegg kommer det frem av sveitsernes underrapport at mange av prøveglassene til russiske utøvere ikke var skrudd skikkelig på. På den måten var det enklere å åpne glassene i ettertid.

Måten de har funnet ut av dette på, er at låsemekanismen setter små spor, desto hardere glasset blir låst. Ved å se på de bitte små ripene i glasset, har de kunnet se forskjell på godt låste glass og mindre låste glass. Dette kommer altså i tillegg til merkene etter kroken som ble brukt for å åpne glassene.

Salt og vekt

Dette var altså bevisene som er mulig å se. Nå til bevisene som er analysert på andre måter.

Urinprøvene fra Sotsji er altså, etter alt å dømme, byttet ut med rene prøver. IOC hevder bevisene ovenfor er nok til å vise at prøvene er tuklet med. Man vet for eksempel at Aleksandr Legkov leverte fra seg urinprøver sommeren 2013. Disse kan da ha blitt lagret i mellomtiden, før de ble byttet ut i Sotsji. Man har funnet hull i veggen i dopinglaben i Sotsji. Gjennom dette hullet skal altså de rene prøvene ha blitt smuglet inn under lekene.

Men IOC har også fått analysert urinprøvene som har erstattet de opprinnelige prøvene.

Der fant de blant annet at de nye urinprøvene hadde saltverdier som ikke er forenlig med å ha kommet fra en menneskekropp:

Grafen viser resultater fra retesting av prøver fra OL i Sotsji i 2014. Saltkonsentrasjonen i Y-aksen og kreatinkonsentrasjonen i X-aksen. De skyhøye saltverdiene stammer fra retesting av russiske prøver, mens alle verdiene nederst i Y-aksen er sammenlignbare prøver fra andre utøvere.
Denne grafen viser urinklorid i prøvene som er retestet. Nok en gang er det enkelte prøver som skiller seg vesentlig ut.

Bevis godt nok?

Til tross for alt dette: Veldig mange russiske utøvere har altså ikke testet positivt for doping. Av Russland blir dette brukt som et viktig argument, de hevder det ikke finnes noe bevis.

Derfor har også 22 russiske utøvere valgt å anke straffene sine til den internasjonale voldgiftsretten (CAS).

– Mange av reaksjonene fra dem som har uttalt seg, går på at de tror det bare er kjemiske prøvesvar som er positive prøver. Men det er andre måter å bryte regelverket på også. Om du ikke møter opp til en prøve, eller nekter å avgi prøve, vil det også være et brudd på dopingregelverket, sier Inggard Lereim.

Inggard Lereim var blant annet leder av det internasjonale skiforbundets medisinske komité tilbake i 2009.

Lereim er utdannet lege og har jobbet med dopingspørsmål både nasjonalt og internasjonalt i en årrekke. Blant annet har han drevet antidoping-opplæring i det som den gangen var Sovjetunionen.

– Jeg må si at den hendelsen i Sotsji, med hullet i veggen, det var en stor overraskelse og stor skuffelse. Men ellers ser det ut til at man har glemt historien. Vi har sett mange lukkede samfunn som har drevet med organisert doping. I prinsippet er det ikke noe nytt i Russland, men det er mye mer avanserte metoder enn tidligere, sier Lereim.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

En låst situasjon

Fortsatt gjenstår det nok mange politiske kamper, før enden på denne visen nærmer seg slutten.

For eksempel har ikke Russland anerkjent den såkalte McLaren-rapporten. Det var denne rapporten som først slo fast at det var institusjonalisert doping i landet.

– De kommer aldri til å anerkjenne og godta disse konklusjonene. De kommer ikke til å innrømme at sånn er det, tror Lereim.

– Men de har ikke noe valg med utestengelsen, legger han til.

I så fall har Russland et stort problem. Rune Andersen leder arbeidsutvalget som skal følge opp det russiske friidrettsforbundet. Han har tidligere uttalt til Aftenposten at den russiske stat må anerkjenne McLaren-rapporten før russiske utøvere får delta på internasjonale friidrettsstevner igjen.

Og det er der vi står i dag. Ingen vet hva Russland vil gjøre etter at bevisene er lagt frem og utestengelsen er et faktum. Det vil kun fremtiden vise.

Publisert: