FIFA vil utestenge Platini på livstid

FIFAs etiske komité ønsker å utestenge Michel Platini fra fotballen på livstid, ifølge franskmannens advokat.

ETTERFORSKES: Sepp Blatter og Michel Platini. Her er de to etter Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president tidligere i 2015.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Platinis advokat, Thibaud d'Ales, omtaler en eventuell livsvarig utestengelse som «skandaløs» og «sterkt overdrevet».

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Blatters representanter ønsker ikke å kommentere om sveitseren risikerer samme straff.

Når saken er ferdig etterforsket av den etiske komiteen i FIFA kommer det en innstilling som går til det dømmende kammeret, der den norske fotballpresidenten er medlem sammen med fem andre representanter fra Uruguay, Senegal, Papua Ny-Guinea, Kina og USA.

Dommen kan ankes både av de tiltalte, i dette tilfelle Blatter og Platini, og av aktoratet. Hvis så skjer går saken til appellutvalget i FIFA og deretter kan den ende i CAS som er siste ankeinstans.

Utbetaling på 17,5 mill

8. oktober ble FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini suspendert i 90 dager av den etiske komiteen etter at en etterforskning ble innledet. Etterforskningen dreide seg om en utbetaling på 17,5 millioner kroner fra FIFA til Platini i 2011. Fotballtoppene har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

Vil gå til CAS

I kjølvannet av suspensjonen har Blatter og Platini flere ganger uttalt seg kritisk til den etiske komiteen. Tidligere denne uken ble det klart at ankene mot suspensjonen ble avvist av ankeutvalget i FIFA.

Platini har bekreftet at han vil ta saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Det var allerede klart at Blatter ville trekke seg som FIFA-president. Platini var favoritt til å bli ny FIFA-president under valget 26. februar neste år, men han er ikke aktuell som kandidat så lenge han granskes.

Yngve Hallén satt i «dommerpanelet» da fire av fem kandidater til presidentvervet i FIFA ble utspurt av et nordisk panel i København mandag. Overfor VG gikk den norske fotballpresidenten langt i å antyde at Platini kan se langt etter norsk støtte, dersom han skulle få anledning til å stille i valget 26. februar neste år.

– Ja, svarte Hallén på spørsmål fra VG om han ville ha problemer med Platini, dersom han frikjennes og kommer tilbake som presidentkandidat før valget i februar neste år.

Publisert: