England mot Belgia er kampen «ingen» egentlig vil spille

Det spilles ikke bronsefinale i EM eller Champions League. Flere rister på hodet av ettermiddagens kamp mellom England og Belgia.

NEDE FOR TELLING? Dele Alli og Kevin De Bruyne fortviler etter semfinaletapene mot henholdsvis Kroatia og Frankrike. I ettermiddag møtes England og Belgia i VMs bronsefinale. Den er det delte meninger om.
 • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bronsefinalen i VM er kampen mellom to lag som allerede har opplevd en av de største skuffelsene man kan oppleve på en fotballbane - en tapt semifinale.

– Jeg kjenner ingen som ønsker å spille denne kampen. Bare gi alle en bronsemedalje og send dem hjem, sier den tidligere engelske landslagsspilleren Chris Waddle til Daily Express.

Han var med på å tape bronsefinalen mot Italia i VM 1990.

– Bronsefinalen burde aldri bli spilt. Den er urettferdig. Det har jeg sagt i ti år. Det verste er at man kan tape to kamper på rad. I en turnering hvor man har spilt fenomenalt bra kan man reise hjem som en taper. Det er bare en tittel som teller, og det er VM-tittelen, sa Louis van Gaal i 2014.

Han ledet den gang Nederland til tredjeplass med seier over Brasil i nettopp bronsefinalen.

Les også

Englands VM-drøm knust: Kroatia til historisk finale

Les også

Sendte Frankrike til VM-finalen med «Zidane-kopi»: – Fantastisk heading!

– Tungt mentalt

Når bronsemedaljene skal deles ut i St. Petersburg lørdag ville de engelske og belgiske spillerne - og trenerne - helst ha vært et helt annet sted.

SKUFFELSE: Gareth Southgate trøster Englands kaptein Harry Kane etter semifinaletapet mot Kroatia.

– For å være helt ærlig, så er det ikke en kamp som noen ønsker å spille, sa Englands landslagssjef Gareth Southgate etter semifinaletapet mot Kroatia, ifølge ESPN.

Southgate pekte da på hovedutfordringen etter en slik utladning.

– Det vil bli vanskelig å få spillerne mentalt klare til det nivået vi ønsker, men vi har to dager å forberede oss på og skal vise stolthet, sier han.

Treneren kan lede sitt land til den beste plasseringen i et VM siden man tok gull på hjemmebane tilbake i 1966.

TUNGT: Belgias Toby Alderweireld og Kevin De Bruyne kunne nok tenkt seg en annen avslutning på VM. Her fortviler de etter semifinaletapet mot Frankrike.

Belgias landslagssjef Roberto Martínez klarer heller ikke å legge skjul på at det blir tungt å løfte seg, selv om nasjonen kan gjøre sin beste prestasjon i et VM noensinne. I 1986 tapte belgierne bronsefinalen i Mexico-VM mot Frankrike.

– Når man har hatt en ambisjon om å nå finalen, er det tøft individuelt og kollektivt å skulle se det positive i neste kamp. Men vi må hente oss inn og se at vi har muligheten til å sikre en tredjeplass i et VM. Det skjer ikke ofte, sier Martínez ifølge The National.

Et pussig poeng er at England og Belgia også møttes i gruppespillet. Da sørget Adnan Januzaj for at Belgia vant 1–0 i en kamp hvor begge lagene allerede hadde gått videre, og derfor stilte med reservene. Nå kan det samme skje igjen i bronsefinalen.

HAR MØTTES TIDLIGERE: Marcus Rashford med en avslutning mot Belgia-keeper Thibaut Courtois i gruppespillkampen som Belgia vant 1–0.
Les også

«Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om»

Uenig svenske

Én som ikke er enig i at det er vanskelig å motivere seg for en bronsefinale, er den legendariske keeperen Thomas Ravelli. Han sto i mål da Sverige tok bronse i VM i 1994.

– Vi hadde ingen slike tanker. Det er jo klart at man ønsker å vinne bronse. Det er en del av spillet, sier Ravelli til Expressen.

Sverige tapte semifinalen i USA-VM knepent for Brasil, men fikk deretter en kjempeopptur med 4–0 over Bulgaria i bronsefinalen i Pasadena.

– Man er så klart kjempeskuffet over at man ikke gikk til finalen, men slik har det jo alltid vært, sier 58-åringen.

Ravelli sier at det på mange måter kan være bedre å vinne bronse enn å tape et gull i en finale.

– Det var slik vi tenkte, og det ble en veldig stor glede over å vinne den siste kampen. På en måte så er den kampen morsom å vinne og det tror jeg mange egentlig mener. Når tok England en bronsemedalje sist, spør han retorisk.

JUBELGUTTER: Sverige feirer etter å ha beseiret Bulgaria i bronsefinalen i USA-VM i 1994. Thomas Ravelli nummer to fra venstre i nederste rekke.

Stort for små nasjoner

Det ble spilt bronsefinale i VM første gang i sluttspillet i Italia i 1934. Den gang slo Tyskland Østerrike 3–2.

Helt siden den gang har kampen hatt et frynsete rykte. Store fotballnasjoner har ofte stilt med reduserte mannskap og latt reservene i troppen få prøve seg.

I mindre fotballnasjoner har det ofte vært omvendt. Sveriges 1994-lag ble store helter i hjemlandet, og et land som Tyrkia gjorde sin desidert beste prestasjon i fotballhistorien da de sikret bronse i 2002 etter å ha slått hjemmenasjonen Sør-Korea 3–2 i et høydramatisk oppgjør.

Kroatias legendariske 1998-lag feiret som om de hadde blitt verdensmestere etter å ha slått Nederland i bronsefinalen i Paris.

LEGENDER: Davor Suker og Zvonimir Boban feirer Kroatisk seier over Nederland i bronsefinalen i 1998.

I EM-sluttspill eller andre store fotballturneringer, som Champions League, spilles det ikke bronsefinale. Kvinnene har, i likhet med herrene, bronsefinale i sine VM-sluttspill.

Ifølge goal.com er den offisielle årsaken til at bronsekampen eksisterer at resultatet har betydning for FIFA-rankingen. Nettstedet skriver imidlertid at den egentlige hovedårsaken er TV-inntekter.

Bronsefinalen mellom Uruguay og Tyskland i VM i Sør-Afrika i 2010 skal ha vært den 14. mest sette kampen av de 64 i mesterskapet.

Ifølge nettstedet These Football Times ble årets bronsefinale i St. Petersburg utsolgt allerede for noen måneder siden. Nettstedet skriver at billetter til kampen mellom England og Belgia nå selges på svartebørs for ti ganger mer enn pålydende verdi.

Dermed ligger det an til fullt hus og over 64.000 tilskuere på Krestovskij stadion i byen ved Finskebukta lørdag.

 • Bronsefinalen mellom England og Belgia spilles lørdag kl. 16 norsk tid.
 • Finalen mellom Frankrike og Kroatia spilles i Moskva søndag kl. 17 norsk tid.
Publisert:
 1. Fotball-VM
 2. Englands herrelandslag fotball
 3. Belgias herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 5. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 6. Motorstopp på E39 onsdag formiddag