Nordmannen prøvde å slå verdensrekord – segnet om etter 19 timer

Eirik Asdøl gikk over 37 mil på ski på under ett døgn.

Eirik Asdøl er sliten og utkjørt. Det er veldig forståelig etter å ha gått nesten 37 mil på ski.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Eirik Asdøl segnet om da han ga seg etter nesten et døgn på ski. Da var han utslitt.

– Han er en harding. Det er en tøff løper som trener veldig mye. Han er tøff i hodet, sier Kjell Nervold.

Den mangeårige langrenns- og fotballtreneren i Jardar kjenner Eirik Asdøl godt. De to har vært på samme lag i sykkelrittet Lillehammer-Oslo, men for flere år siden valgte Asdøl å gå til Asker Skiklubb, der det var mer satsing. Han er med i Team Norconsult, der Ola Kvisle er trener.

Nervold valgt å følge 27-åringen fra sidelinjen, på den utfordringen bæringen hadde gitt seg selv: Prøve å sette rekord i løpet av et døgn.

Starten gikk ved Sandungen i Vestmarka lørdag kveld. Han kom til slutt i mål på 18 timer og 50 minutter søndag. Da var det ikke mer å hente.

Løperen begynte å se dårlig og slet med å puste. Hverken løper eller trener Kvisle var i tvil. Det var bare å si stopp.

En liten gjeng hadde møtt opp for å heie frem Eirik Asdøl søndag. Og det var flere løpere fra Team Norconsult som gikk sammen med ham i perioder.

Ville så gjerne ta rekorden

Fredag hadde løperen, hans far og flere andre på forhånd skrapt sammen snø og is til ei løype på 3,75 kilometer. Det var der han fikk frem og tilbake i løpet av natten og formiddagen søndag.

Målet var en verdensrekord på 472 km. Alt i løpet av 24 timer.

Mil etter mil. Eirik Asdøl gikk frem og tilbake.

Gikk altfor fort

– Da han startet, ble jeg skremt av den farten han hadde. Han gikk så fort på dårlige forhold, men hadde god glid i snøen/isen. Han fikk noen advarsler på at han gikk for fort, sier Nervold.

Det kan Norseman-vinner og kompis Hans Christian Tungesvik underskrive på. Han var med på kjøret et par timer i løpet av natten.

– Eirik gikk så fort at jeg slet med å henge med og måtte ha pauser. Det var en spesiell opplevelse. Jeg fikk føle på hvor fort han faktisk går. Jeg og mange andre kan tenke at farten er begrenset over en slik distanse, men at det bare handler om å gidde å gå lenge nok. Men i løpet av den perioden jeg var med, skjønte jeg at dette gikk unna.

Tungesvik er selv proff triatlet, og trener mange timer hver dag.

– Eirik har et konkurranseinstinkt uten like. Når han bestemmer seg for noe, gjennomføres det seriøst.

Eirik Asdøl er tøff i hodet. Han liker utfordringer.

Måtte bli stopp

Kjell Nervold valgte å dra tilbake til løperens styrkeprøve søndag formiddag.

– Da så vi en helt annen hastighet og en løper som var helt sluttkjørt. Og da han hadde tatt rekorden på 321 km, som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte tidligere, var han i alle fall fornøyd med det. Kvinnenes verdensrekord er 37,5. Asdøl valgte å gi seg etter å ha slått den. Derfor ble det stopp med 37,6.

Anders Aukland hadde få dager tidligere gått 32 mil i Nordmarka. Flere løpere begynte å gå mange mil etter at forbudet mot konkurranser kom.

– Det var Eirik som startet denne gimmicken. For en drøy uke siden gikk han 40 km den ene dagen, 50 den andre, 60 den neste og helt opp til 90 km. Deretter ble det 120 og 200 før han prøvde han på dette, sier Nervold.

Nest siste runde. Eirik Asdøl er så sliten. Hele kroppen verker. Her får han drahjelp fra Eirik Stene.

Noen få tilskuere

Det var familie og nære venner som møtte opp som heiagjeng langs traseen, men ikke mange.

Noen få løpere fulgte ham underveis, blant dem Hans Christian Tungesvik. Han og Asdøl bor sammen, og det er Tungesvik som har vunnet Norseman og er triatlet.

Nervold forteller en historie for å forklare hva slags type Asdøl:

– Som 17-åring syklet han Lillehammer-Oslo. Det er ti år siden. Da utmerket han seg. Han var på forhånd bekymret på at han ikke skulle bli sliten. Jeg sa at han ikke skulle være redd for det. Underveis kjørte han på og jeg måtte rope ham tilbake. Da én av de andre ungguttene falt av, dro han tilbake for å hente ham. Det endte med at han nådde oss igjen åtte-ni kilometer fra mål og deretter tauet hele feltet inn. Han ga seg ikke.

Eirik Asdøl kollapset da han ga seg. Pappa Anders står over sønnen. Trener Ola Kvisle til høyre.

Asdøl satser på langrenn, uten å ha kommet helt opp i norgeseliten. Han ble nummer 27 under NM på Meråker i fjor. Han har dessuten flere topp 30-plasseringer i norgescupen denne sesongen. Nå er han heltids lærerstudent, som også tar noen timer på Bjørnegård skole.

Søndag kveld var det godt å ta det med ro hjemme hos pappa Anders og mor Cathrine.

– Han er helt gåen, og må bare sove ut. Men han sa at han syntes det var surt at han ikke klarte å komme til delmålet 400 km, sier faren.

Han satser på at sønnen skal komme seg på bena igjen. I alle fall til mandag.

– Og når han kommer til leiligheten i Asker, der jeg leier hos ham, så skal jeg ta godt vare på Eirik, sier kompisen Hans Christian Tungesvik.

Publisert: