Norsk sjakklubb slo verdensrekord: – Jeg er overrasket

Offerspill Sjakklubb arrangerte det som trolig er verdens største online sjakkturnering noensinne.

Magnus Carlsen og klubben hans Offerspill under en 2.-divisjonskamp i sjakk i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den norske sjakklubben Offerspill, hvor Magnus Carlsen er grunnlegger og styreleder, arrangerte en 24-timers maratonturnering på internett fra skjærtorsdag til langfredag.

Før turneringen hadde klubben en drøm om å arrangere den største online sjakkturneringen noensinne, og det lyktes den med.

Etter endt turnering var det 18.728 personer som hadde deltatt. Totalt ble 176.719 partier spilt og 12,4 millioner trekk ble gjennomført.

– Det er en lettelse. Jeg er veldig fornøyd med arrangementet. Det virket som at folk synes det var gøy å delta, sier Jon Kristian Haarr, som er daglig leder i Offerspill.

Til slutt var det Platon Galperin fra Ukraina som stakk av med seieren. José Alcantara fra Peru ble nummer to og indonesiske Yoseph Theolifus tok tredjeplassen.

Jon Kristian Haarr (til høyre) er daglig leder i Offerspill.

Satte ny verdensrekord

Haarr tror mange setter pris på et slikt arrangementer i disse tider.

– Absolutt alt er nedstengt i sjakkverdenen. Jeg tror mange setter veldig pris på at det er alternative tilbud der ute over internett, sier han.

Før turneringen ble avgjort, hadde klubben allerede satt ny verdensrekord. Aldri før har flere deltatt i en turnering, hevder Haarr.

– Så vidt vi vet er dette ny verdensrekord. Det er helt strålende at så mange er med. Jeg skal innrømme at jeg er overrasket, men vi hadde et håp om å slå rekorden før turneringen startet, sier han.

Ifølge Haarr hadde turneringen «2019 spring Marathon» den forrige rekorden på 13.439 deltagere.

Donerer 10.000 kroner

Ideen til turneringen fikk sjakklubben da koronakrisen slo inn. Hva med å arrangere en gigantisk turnering, og samtidig donere penger til kampen mot viruset?

– Online-sjakk er i en særskilt posisjon i disse koronatider, og det er veldig mange som spiller dette. Vi tenkte vi kunne slå to fluer i en smekk ved å arrangere et veldedighetsarrangement, sier Haarr.

Offerspill Sjakklubb har donert 10.000 kroner til kampen mot koronaviruset, og oppfordret både deltagere og skuelystne til å gjøre det samme. Turneringen streamet nemlig utvalgte personer i aksjon gjennom døgnet – blant annet spilte stormesteren Johan-Sebastian Christiansen direkte i seks timer torsdag.

Haarr holdt selv gang i direktesendingen i seks timer i natt – fra midnatt til klokken 6 fredag morgen.

– Jeg kjenner at jeg er trøtt, men dette er samtidig veldig gøy. Jeg har vel spilt i 12 timer, og kvaliteten på spillet mitt har variert en del, for å si det sånn, sier Haarr og ler.

Les også

Sjakkstjernen mistet kona

Johan-Sebastian Christiansen deltar på turneringen.

– De er nesten litt «gale»

Turneringen heter «Offerspill Relief Arena», og ble arrangert i samarbeid med sjakknettstedet lichess.org.

Turneringen var åpen for alle som ønsket – og hadde deltagere fra hele verden. De mest ivrige holdt det gående et helt døgn, andre spilte bare ett parti. Vinneren ble den som hadde samlet flest poeng etter 24 timer, og det lå 10.000 kroner i premiepotten.

– Det er overraskende mange som har spilt i ett strekk til nå. Jeg tror de fleste som ligger topp 50 har planer om å spille 24 timer i strekk. De holder det gående og vil virkelig vinne. De er nesten litt «gale», men det står samtidig respekt av dem, sa Haarr fredag ettermiddag – før turneringen var ferdigspilt.

Turneringen startet kl. 18 torsdag og ble avsluttet samme klokkeslett fredag kveld.

– Jeg håper vi kan nå 16.000 deltagere. Det har vært en jevn økning av deltagere siden starten, så det skal være mulig, sa han.

Publisert: