- Jeg vet ikke om det var nødvendig for meg å dra fra Brann, men det var riktig

I dag kan Bård Finne debutere i Bundesliga.

KLAR: Bård Finne håper å debutere i Bundesliga når hans FC Köln møter Hamburg lørdag ettermiddag. Her skuer han utover elven Rhinen dagen før dagen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Köln (bt.no): — Jeg vet ikke om det var nødvendig for meg å dra fra Brann, men det var riktig for meg. Det er jeg fortsatt fullstendig overbevist om, sier Bård Finne (19). I dag kan han få Bundesliga-debuten.

Köln-proffen kommer spaserende rundt hjørnet ved byens arkeologiske museum. Vel inne på plassen foran den mektige, men oppussingspregede Kölnerdomen, beklager han at det tok så lang tid å styre den store, hvite sponsorbilen hans hjemmefra til sentrum. Det var et gedigent mosjonsløp som kom bardust på ham og skapte køer, ved FC Kölns stadion like i nærheten av der han bor.

I dag er det klart for et enda større arrangement i strøket. Etter to år på nivå to er Köln tilbake i Bundesliga. De 50.000 billettene til møtet med Hamburger SV er solgt unna for lengst. Kanskje får Finne spille, kanskje ikke.

— Jeg har vært på banen i alle treningskampene, men det er vanskelig å si hvor nær jeg er laget. Vi er mange som kjemper om plassene lengst fremme, sier han.

Trygg på beslutningen

Finne har følt seg komfortabel med valget av Köln fremfor Brann fra han tok beslutningen i fjor sommer, og den følelsen sier han bare har forsterket seg.

— Det var riktig for utviklingen min som fotballspiller. Jeg er blitt raskere og sterkere, men det jeg har utviklet mest, er evnen til å gjøre ting feilfritt i høyt tempo. Det er det som gjør at jeg klarer å ta nivået her.

Les også

Finne får en Solskjær-rolle, mens Moa er langt bak i spisskøen

Åtte måneder etter at han flyttet fra kompisene i Brann og kjæresten og familien i Bergen, er han like etablert i byen som i klubben. Overgangen utenfor banen var størst, sier han.

— Jeg hadde ikke bodd alene før. Men jeg har ikke rukket å bli ensom, jeg har hatt mye å gjøre og mye besøk. Nå trives jeg veldig, veldig godt, sier Finne, som snakker bra tysk og «forstår alt», selv om den lokale Kölsch-dialekten er vrien.

— Spesielt sånn eldre folk snakker den. Tyskerne på laget mitt prater heldigvis mer normalt.

Sommerens sesongoppkjøring har gått omtrent like bra som språkopplæringen, han har scoret to mål og slått et par målgivende pasninger.

Men det er nå det blir alvor, på høyeste nivå i verdensmesternes land.

— Jeg kjenner meg veldig klar for Bundesliga. Hver dag trener jeg med folk som har det nivået inne, mens jeg har det på flere og flere områder. Det første målet mitt for sesongen, er å bidra. Da tenker jeg jo på å spille, men når jeg som spiss sier «bidra», handler det også om å score mål.

Skrev autografer i tre timer

Finne tar BT med til parkeringshuset, og gir deretter en guidet tur ut av byen. Til treningsanlegget Geißbockheim, geitebukkhjemmet, etter dyret i klubblogoen. Til stadion, der han kan få frysninger av å marsjere inn på gresset foran fulle tribuner. Til det stilige funkishuset han leier en del av, der mor og far er på besøk og det ligger tjukke bunker med autografkort hvor Kölns nummer 26 er avbildet.

Signaturen sitter greit.

— Den begynner å komme seg. For litt siden hadde vi sesong-kickoff der laget ble presentert på en scene, foran 30.000 fans. Etterpå satt vi i tre timer og skrev autografer.

Les også

Marita og Rolf har syklet en uke for å se Bård Finnes Bundesliga-debut

Et godt bevis på at byen er fotballgal. Et annet er røren rundt treningene, på helt vanlige dager kan de omkranses av flere hundre supportere.

— Köln-innbyggerne er patrioter, akkurat der minner de om bergenserne, sier Finne.

Fredag kom lokalavisen med eget sesongstartmagasin. Midtsidene var lagbildet, med Finne sentralt plassert på nedre rekke.

— Det er et enormt trykk rundt laget, hele byen gleder seg til at vi skal spille Bundesliga igjen. Vi har ikke møtt andre Bundesliga-lag i forsesongen, men jeg tror vi kan hevde oss. Målsettingen er å bli nummer 15 eller bedre.

Stenger presset ute

- Preges du av presset?

— Det plager meg ikke i det hele tatt. Ja, både klubben, byen og ligaen er stor, men jeg klarer å stenge det ute. Under kampene tenker jeg ikke på at det er mange som ser på. Da bare spiller jeg.

De er kanskje fotballgale i Köln, men ingen stopper Bård Finne ved domen. Ikke i gamlebyen eller ved Rhinens bredd heller. Han får stå i fred, gå i fred og – når han er med BT – hilse på lagkameraten han treffer tilfeldig, en tsjekker som er kommet inn fra Chelsea, uten at noen vrir seg rundt og stirrer.

Men det hender en gang iblant, forteller Finne, at folk tar kontakt, som oftest barn.

Han vet at «en gang iblant» vil bli til "ofte" hvis han markerer seg i Bundesliga, blir en av heltene, en av byens største stjerner. Hvis han scorer vinnermålet i dag, for eksempel...

— Da får jeg nok ikke gå like mye i fred.

Opptil tre daglige økter

Finne merker stor forskjell på den tyske og norske sesongoppkjøringen – og foretrekker den hardeste.

At dét er den tyske, er han helt klar på.

— Det er mer trening her. Oppkjøringen har vart i seks uker, og det normale har vært to økter per dag. På det mest ekstreme trente vi tre økter dagen. Noe av det er selvsagt rolig trening, og vi har hatt innlagte fridager, men det har vært hardt kjør, sier Finne.

Egentlig har han vært gjennom to oppkjøringer i Köln, fordi han ankom da den tyske serien hadde vinterpause

— Måten vi gjør det på her, gjør at jeg kommer i veldig god form. Jeg er ennå så ung at jeg tåler mye trening, sier Finne, som sammen med laget har vært på treningsleir to steder i Østerrike i sommer.

Agenten: - Ekstremt god research

Agenten hans, Stig Lillejord, er ikke overrasket over at Finne har funnet seg så godt til rette i klubben som han har gjort.

— Köln gjorde en utrolig seriøs jobb før de hentet ham. De speidet grundig på ham og så ham for Norges U19-landslag mot Nederland, Tyskland og Kypros. Researchen deres var ekstremt god, sier Lillejord.

Les også

Müller og Robben ordnet Bayern-seier

Han fortsetter:

— Samtidig brukte jeg mitt nettverk i Tyskland på å gjøre research av klubben. Vi stilte alle de kritiske spørsmålene, men ble trygge på hva Köln så for seg og ville med Bård, og da treneren også var villig til å ta ham inn i A-laget med en gang, var det ikke et vanskelig valg å gå til en klubb som er blant de seks-syv største i Tyskland.

Inspirerer Skaanes

Hjemme i Bergen vil spente kompiser sjekke resultatene fra Bundesliga-åpningen. Deriblant Brann-spiller Kasper Skaanes.

— Det er stort at han skal spille Bundesliga og møte lag som Bayern og Dortmund. Selvfølgelig er det inspirerende, jeg har jo spilt med ham fra vi var små. I desember drar jeg ned til ham, vi har jo ikke ferie før det. Det gleder jeg meg til, sier Skaanes.

Før Köln ble aktuelt, var Finne nær en overgang til nederlandske NEC Nijmegen.

— Jeg tror ikke folk forstår hvor het Bård var i det internasjonale markedet. Han var sterkt ønsket i NEC, men ikke så klar for å dra ut. Da Köln senere kom på banen, malte vi heller ikke et glansbilde for ham, vi fortalte at det kunne bli ensomt og tøft mentalt de første månedene. Så vi pushet ham ikke ut av Norge, han dro når han ville det selv og var klar for det, sier Lillejord.

Publisert: