Norge mot Portugal: Dette kan bli stygt

KOMMENTAR: Gleder du deg til landskampen søndag kveld? Da har du et lyst sinnelag, skriver Ola Bernhus.

Per-Mathias Høgmo leder Norge mot Portugal søndag. Ola Bernhus mener det er en ganske verdiløs kamp.
 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

En landskamp mot Portugal kan da ikke være verdiløs? Jo, denne gangen.

Det hørtes morsomt ut da meldingen kom om at Norge skulle møte Portugal i landskamp like før EM. En fin utfordring, en god start på det som NFF kom til å kalle et mini-EM for oss, i et øyeblikk av sportslig forventning.

Forfall på forfall

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo visste at noen spillere ikke kunne være med i en landskamp 29. mai dette året. Vårsesongen i de nordiske landene var ikke avsluttet ennå.Men så kom overraskelsen: Skader.

Men er det ikke alltid slik at det kommer forfall fra proffspillere på grunn av skader og slitasje når deres ligasesong er over? Svarene på dette spørsmålet heter denne gangen Per Ciljan Skjelbred, Omar Elabdellaoui, Alexander Tettey, Håvard Nordtveit og Alexander Søderlund. Et halvt lag.

Les også

Norges fotballkomet: - Kun et par kamper hvor jeg ikke ble truet med benbrudd

Kan dette gå bra?

Dermed stiller Norge til kamp Braga søndag kveld med et forsvar som man egentlig ikke kan vente vil by på motstand, satt sammen av sidebacker med manglende erfaring og midtstoppere som mest ser kamper fra reservebenken.

Keeper og en halvbra midtbane klarer vi å få til. Spisser har vi også på plass, men de er langt unna det man kan kalle goalgettere.

Dette kan bli riktig stygt.

Men fotball er ikke noe særlig gøy hvis man ikke løfter fliken inn til det som kan se ut som et håp. Da er det mulig å presse ut to proargumenter for Norge:

De norske spillerne kan redusere nivåforskjellen med ekstra stor innsats, fordi denne kampen kan være deres inngang til en fast landslagsplass.

Portugiserne vil kanskje slappe litt av. I hvert fall vil de beste spillerne på laget ha i tankene at det gjelder å unngå skade før fotball-EM. Og heller ikke Portugal stiller sitt beste lag, Cristiano Ronaldo og Pepe mangler.

Likevel — et normalresultat i denne kampen vil heller være 5-0 enn 1-0 til Portugal.

Les også

Landslagsspillerens proffliv: - En medspiller nektet å sentre til meg i 1,5 år

Jakter på referanser

Så får vi se om Høgmo finner de referansepunktene han sier han søker. Hvis det uttrykket betyr at han vil sammenligne våre spillere med noen av de beste i Europa (det kan gjerne være litt vanskelig å vite sikkert hva han snakker om), så får han nok til det — med et eller annet utbytte.

Men for å få til et lag, måtte han denne gangen lete over hele Europa etter lagoppstillinger der det finnes en nordmann. Folk som ikke engang har banket på døren til landslaget, går rett inn i kveld.

Det vil for eksempel gjelde begge sidebackene, Niklas Gunnarsson og Anders Trondsen, mens flere i troppen er i samme kategori.

Her gjelder det å ha både flaks og innsatsvilje.

Hittil har Høgmo brukt 61 spillere i sine landslag. Det blir noen til i kveld. Debutanter har han ikke manglet, Per-Mathias Høgmo.

Les også

 1. Høgmo håper norsk herrefotball snart får sin Ada Hegerberg

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 2. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 5. Advarer mot svært glatte veier

 6. Fjerner populær gaveordning på kort varsel