Landslagsspilleren har en hobby som skiller seg ut

– Jeg liker å gi tilbake, sier Mats Møller Dæhli (22).

GIR TILBAKE: Mats Møller Dæhli er på plass i Oslo foran landskampene mot Tsjekkia og Sverige. På fritiden liker han å hjelpe gamleklubben Lyn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

SANDVIKA: – Det betyr først og fremst inspirasjon. Deretter er det et bevis på at en lojal Lyn-gutt i tråd med klubbens verdier vil gi noe tilbake.

Det sier Lyns sportslige leder Rolf-Magne Walstad. Han snakker om Tyskland-proffen Mats Møller Dæhli, som nå er på landslagssamling i forbindelse med Norges kamper mot Tsjekkia og Sverige.

Dæhli er ikke som alle andre fotballprofiler. På fritiden er han en aktiv del av miljøet i barndomsklubben Lyn.

Han har ingen formell rolle i klubben, men som Walstad sier:

– Han bidrar alltid positivt når han er hjemme. Han bidrar på feltet eller med tips og innspill. Og vi tar imot.

– Jeg liker å være der oppe og gi tilbake. Og når jeg er hjemme gjør jeg egentreningen på Kringsjå, da kan jeg bare gå og låne et ballnett. Det er der jeg har vokst opp, og jeg er veldig glad i Lyn, sier Dæhli til Aftenposten.

Var trener for unge Lyn-spillere

Denne sesongen er han kommet tilbake fra et langt skademareritt. Da han var ute med skade i 2015, var det til Lyn-miljøet han søkte.

I et par måneder var han trener for 2002-laget til klubben.

– Da jeg var skadet og bare drev med kjedelige styrkeøvelser, trengte jeg noe annet å drive med. Da var det for meg å lære seg litt om å være trener. Jeg så på fotball, skrev litt om det og var trener da jeg var hjemme. Det synes jeg er veldig gøy, sier 22-åringen.

Her er Mats Møller Dæhli på treningsfeltet med unge Lyn-spillere i 2015.

Også i ettertid har han fulgt tett med på de unge Lyn-spillerne.

– Jeg har vært og pratet om hva som er viktig, og så vet gutta på 2002-laget at de kan spørre meg om ting hvis det er noe de lurer på. Jeg er også på kampene når jeg kan og følger med på hvordan det går med dem, forteller Dæhli.

Som nå endelig har hatt en oppløftende sesong der kroppen har fungert.

Tilbake etter skademareritt

Etter nedturen i Cardiff, hadde han høye forhåpninger om overgangen til tyske Freiburg i 2015.

Det tok imidlertid ikke lang tid før han ble satt ut av en alvorlig kneskade. Til slutt måtte han opereres. Og på veien tilbake kom det flere tilbakeslag.

Men siden i fjor sommer har han vært skadefri. I november i fjor var han tilbake på landslaget over halvannet år etter forrige kamp. Og i januar ble han lånt ut til kultklubben St. Pauli.

Der har det gått så bra at partene ble enige om å forlenge leieavtalen til også å gjelde kommende sesong.

Dæhli føler seg som en bedre fotballspiller enn før han kom til Tyskland. Han mener at han har tatt steg defensivt, og at han i større grad kan prege spillet. Under skadeoppholdet lærte han også mye om å takle motgang.

– Det var veldig tungt. Men jeg prøvde å tenke at det ikke er synd på meg i det store bildet. Jeg tenkte at jeg har jobb og et hus å bo i, jeg har det egentlig veldig bra. Bortsett fra at jeg ikke kunne gjøre det jeg er mest glad i: spille fotball.

– Jeg prøver å ha litt perspektiv, og da klarer man å jobbe mer tålmodig. Det lærte jeg etter hvert, og det var nøkkelen for å komme tilbake, sier Mats Møller Dæhli.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?

Publisert: