Mannen som avslørte det russiske dopingsystemet, avleverte rapport til FIFA. Siden har han ikke hørt noe.

Nok en gang må russiske utøvere leve med dopinganklager. Den verdenskjente dopingjegeren Richard McLaren lurer på hvordan Det internasjonale fotballforbundet har etterforsket VM-spillerne.

Richard McLaren er i Oslo under en stor antidopingkonferanse denne uken. Han er mannen bak den velkjente McLaren-rapporten om systematisk russisk doping.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Dopinganklagene henger over det russiske fotballandslaget. Med 8–1 i målforskjell på de to første kampene, flere kilometer løpt enn noen andre lag, og flest sprinter av samtlige lag i VM, hadde flere og flere begynt å spille spørsmål, før de kom ned på jorden etter å ha blitt satt på plass av Uruguay mandag.

I opptakten til VM publiserte den tyske TV-kanalen ARD en film hvor de beskyldte russisk fotball for å ha dopet sine fotballspillere før VM. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) fikk denne informasjonen av Richard McLaren for et år siden – i august 2017.

McLaren er mannen som avslørte institusjonalisert doping i Russland.

Siden den gangen har han ikke hørt noe som helst fra FIFA.

– Informasjonen jeg hadde, krevde mer etterforskning. De (FIFA) sier de har gjort det. De har ikke kommet tilbake for å diskutere det med meg. Jeg kan ikke si at de ikke har gjort det, jeg vet ikke hva de har gjort, sier McLaren til Aftenposten.

Richard McLaren (t.h.) sammen med Johann Olav Koss under antidopingkonferansen i Oslo.
Les også

Putin fryktet kraftig ydmykelse, så snudde alt. Slik hentet han VM til Russland.

Sterke beskyldninger

Mandag var han i Oslo på en internasjonal konferanse om tilstanden i antidopingarbeidet i verden. For halvannet år siden leverte han altså fra seg informasjon til FIFA om de russiske fotballspillerne. 18 måneder senere påstår FIFA at de har sett på bevisene uten å finne noe som helst.

Stort mer vet hverken vi eller Richard McLaren.

– Alt jeg visste for et år siden, fortalte jeg til dem da. De visste noe fra før, men jeg ga den informasjonen jeg hadde.

– Har de gjort nok for å se på det du ga dem?

– Vel, det var det de sa de skulle gjøre. Og de sier nå at de har gjort det. Jeg har ingen informasjon om at de ikke har gjort det, så jeg får bare stole på dem.

Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i Moskva i en årrekke. Nå er han hovedvitnet om russisk doping.

Ifølge ARD skal den russiske spilleren Ruslan Kambolov ha fått en av sine dopingprøver byttet ut i 2015. Da VM-laget ble tatt ut, var han utelatt fra troppen – ifølge ARD for at Russland skulle slippe unødvendig bråk.

I den samme minidokumentaren hevder TV-kanalen at flere av spillerne som er med i årets VM-tropp, skal ha dopet seg gjennom flere år, og at bevisene er blitt skjult.

Beskyldningene baserer seg blant annet på dagboknotatene til den russiske dopingvarsleren, Grigorij Rodtsjenkov.

Aftenposten har ikke hatt mulighet til å verifisere disse påstandene. Vi har hverken sett informasjonen, eller hvordan FIFA har etterforsket de russiske utøverne.

Russerne benekter selvsagt at spillere på deres lag er dopet. Likevel nektet den russiske treneren, Stanislav Tsjertsjesov å svare på spørsmål om temaet på en pressekonferanse søndag.

FIFA sier at de heller ikke har funnet noe straffbart.

Antidopingsjef i det amerikanske antidopingbyrået (USADA), Travis Tygart, mener at FIFA ikke burde etterforsket disse sakene i det hele tatt.

– FIFA har jo økonomiske interesser av å ikke lage kaos her. Det burde vært noen uavhengige som gjorde denne etterforskningen, sier Tygart til Aftenposten.

Ruslan Kambolov (t.h.) ble utelatt fra den russiske VM-troppen. Her sammen med Maksim Kanunnikov i juni i fjor.
Les også

Fotballspillere må droppe vannpipe, eksotisk te og biff fra Argentina. Slik skal russerne unngå ny dopingskandale i VM.

154 fotballspillere

FIFA har mer informasjon enn det vi sitter med, men Ifølge Daily Mail skal ikke det internasjonale fotballforbundet ha gjort noe med informasjonen de fikk.

FIFA har blant annet fått tilgang til en database bestående av informasjon om 154 russiske fotballspillere. I denne databasen ligger også mailer sendt til og fra Rodtsjenkov, som beskriver hvilke utøvere som var rene og hvem som ikke var det.

Richard McLaren har sett disse notatene. Ut fra dem og annen etterforskning, har han blant annet skrevet to rapporter som til slutt førte til at Russland ble utestengt fra OL i 2018, og at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) er utestengt fra WADA.

Stanislav Tsjertsjesov (t.v.) er russisk landslagssjef. Han nekter å svare på spørsmål om dopingetterforskningen. Her sammen med Artyom Dzyuba under fotball-VM.

– Kan vi stole på at russerne er rene i VM?

McLaren må ta seg noen sekunder for å tenke seg om før han svarer:

– Hvis du spør meg om jeg vet om noen som er dopet, så er svaret at jeg ikke vet. Men jeg vet ikke at det ikke er noen heller. Jeg kan egentlig ikke svare på spørsmålet, fordi den eneste informasjonen jeg har, er endel data som jeg har gitt videre til FIFA. De var glade for å få det fra meg, men etter det er jeg ikke blitt involvert noe mer.

– Burde de kommet tilbake og diskutert det med deg?

– Det er ikke opp til meg. De bestemmer det. Jeg ga dem informasjonen jeg hadde, så kunne de gjøre som de ville etter en etterforskning.

Les også

Den russiske varsleren hevder at også russiske fotballspillere har vært dopet

Kan det skje igjen?

Debatten om Russland handler i utgangspunktet om to ting. Først og fremst handler det om russiske utøveres angivelige dopingregime de siste årene. Samtidig handler det om frykten for at prøver kan byttes ut under fotball-VM, slik de ble under OL i Sotsji for fire år siden.

På spørsmål om det siste, sier McLaren at han tror det er umulig å gjennomføre et slikt omfattende program for bytting av dopingprøver igjen.

– Jeg tror ikke det lenger er mulig å gjennomføre et slikt prosjekt som ble gjort i 2014. Det er for omfattende. Det krever for mye.

– Russland har jo gjort det før?

– Deres offentlige uttalelse er at de har endret seg. Selv om de ikke har anerkjent rapportene jeg skrev, har de tydeligvis gjort endringer basert på den rapporten. Jeg tar uttalelsene deres for hva de er. De sier de ikke har gjort noe galt denne gangen. Jeg vet ikke hvor mye de tester i Russland, sier McLaren.

Aftenposten har sendt en forespørsel til FIFA mandag, men har ikke fått svar.

Publisert: