«Solskjær har truffet blink på noe av det vanskeligste i toppfotball»

ANALYSE: Her er de viktigste grunnene til Manchester Uniteds opptur.

Publisert: Publisert:

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er inne i en god stim om dagen. Foto: PHIL NOBLE / Reuters

 • Lars Tjærnås

Denne saken ble første gang publisert i forkant av Manchester-derbyet 08.03.2020

Et av mange engelske uttrykk innen fotball er: «We have rounded the corner».

Manchester United har rundet et hjørne de siste ukene. Mye av æren skyldes at de så langt har truffet blink på noe av det vanskeligste i toppfotball.

Onsdag 22. januar var det bokstavelig talt mørkt på Old Trafford etter at flomlysene var slukket. 0-2 for Burnley representerte et bunnpunkt for den mektige klubben så langt denne sesongen. Det var heller ikke mye i spillet som tydet på at ting skulle snu.

Snaue to måneder senere har veldig mye snudd.

 • Ti kamper er spilt.
 • Antall tap: Null!
 • Antall baklengsmål: To!

To på ti kamper er tall du vinner pokaler med, selv om ikke alle kampene har vært mot veldig sterk motstand.

Men i de ti kampene ligger borteseiere mot Manchester City og Chelsea, avansement i Europa League, avansement i FA-cupen – og mest av alt – avansement i ligaen, nærmere det «forjettede land» – Champions League neste sesong.

 • LES OGSÅ: Ighalo-dobbel sendte Solskjærs United til kvartfinale i FA-cupen

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås. Foto: Ørn E. Borgen

Grunnene til suksessen

Noe av fremgangen skyldes elementer i spillet.

 • Strukturen i bakre ledd er blitt strammere.
 • Gjenvinningsspillet er forbedret. Flere tenker likt i sekundene etter balltap.
 • Even til å true rom uten ball offensivt har tatt seg kraftig opp, bevegelsene har vært klokere og flere.

Likevel er det umulig å komme utenom det som skjedde en drøy uke etter tapet mot Burnley. Inn dørene dukket det opp den brikken i puslespillet på ti tusen brikker du ikke har funnet fordi den har falt under bordet. Inn kom Bruno Fernandes.

Så langt har 25-åringen vært alt det klubben håpet å få da de hentet ham. Pluss litt mer.

«Alle» visste at han var god. Ganske mange var likevel usikre på om han ville passe inn, eller hvor lang tid han ville trenge for å ta nivået i en enda tøffere liga enn han kom fra. Han har vist at det siste ikke er noe problem.

Fernandes har vist seg å være et godt kjøp av Solskjær. Foto: ANDREW YATES / Reuters

Et befriende syn

Spillere med høy fotballintelligens har nesten alltid til felles evnen til å tilpasse seg hurtig. 25-åringen har i enkelte kamper tatt en helt naturlig styring.

Det har vært befriende å se han peke og dirigere de andre spillerne på plass i posisjoner han ser, mens andre famler for å finne.

Ved siden av det har han bidratt med målpoeng. Han har nesten ett per spilte kamp i form av scoringer og målgivende. Og selv om alt er tidlig, ser han ut som riktig mann i riktig klubb til riktig tid.

Spissen overrasker

Det ser også Odion Ighalo ut som. Og akkurat det må mange av oss erkjenne er litt mer overraskende.

Riktignok har 30-åringen scoret mål i samme liga tidligere. Prestasjonene hans i Watford 2015/16, med 15 mål, tilsier at nivået er mulig å nå.

Men mellom da og nå ligger tre sesonger i Kina, som for enkelte fotballspillere er det Torrevieja er for mange pensjonister – et sted for rekreasjon.

Derfor var det mange skeptikere da han ble hentet i siste timer av vinterens overgangsvindu. Han har spilt såpass lite at de store konklusjonene får ligge. Men det han har vist de siste kampene gir ganske klare antydninger om at også han kan bli en suksess. Mot Derby torsdag, en tøffere bortekamp enn mange erkjenner, var han en konstant trussel.

Han så rett og slett overraskende våken, mobil og sterk ut, og to scoringer var en fortjent belønning for en sterk prestasjon.

Ighalo overrasket Tjærnås. Foto: ANDREW YATES / Reuters

Har tettet igjen

Lykkes de med to av to i vinter, følger det opp at de etter min mening har lykkes med tre av tre fra i fjor sommer – i alle fall et godt stykke på vei.

Antall baklengsmål i ligaen i fjor var på nesten nøyaktig halvannet i snitt. Denne sesongen er snittet på vei mot ett per kamp. Det er en totalt avgjørende forskjell, i beste fall forskjellen på Champions League eller ikke, og pokaler eller ikke.

To av dem som spiller fast i bakre ledd er nye. Aaron Wan-Bissaka er ikke uten svakheter, offensivt er hans bidrag sterkt varierende. Harry Maguire er heller ikke komplett, blant annet mangler han topp akselerasjon.

Men de har bidratt sterkt til det de ble hentet for, nemlig å tette igjen bakover. Dessuten har de gitt en helt annen duellstyrke i laget, og løftet bunnivået.

Den vanskelige og viktige jobben

Daniel James startet sesongen strålende, har sett litt sliten ut en periode, men har fortsatt veldig mange forutsetninger for å ende som en suksess i en bransje der vi ofte trekker tidlige konklusjoner

Hvis de er i nærheten av det Lars Berger sjelden klarte – fem blinker av fem mulige – har de gjort en ualminnelig god jobb. De har også gjort en ualminnelig viktig jobb.

Å treffe på overganger handler ikke om å finne gode spillere. Det er ganske enkelt hvis du har så mange pund som Manchester United. Mye vanskeligere, og mye viktigere, er å finne riktige spillere.

Det har de definitivt gjort så langt i Bruno Fernandes, og etter min mening også i de andre. I hvert fall langt på vei.

Manchester United har truffet med de fleste overganger det siste året, inkludert Harry Maguire, mener Tjærnås. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Personlig triumf

Treffer du med kjøp er det ofte enklere å treffe med de neste også. Grunnen er enkel: De som bevilger pengene ser at muligheten for avkastning øker, og med den øker villigheten til å bevilge mer. Med flere penger er utvalget større. Større utvalg gir større sjanse til neste treff.

Derfor er det en triumf for Ole Gunnar Solskjær å vinne fotballkamper uansett hvem som scorer målene og presterer godt.

Men den personlige triumfen er enda større hvis de nye spillerne spillere roller som særlig Fernandes har gjort etter han kom.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Liverpool29271166214582
2Manchester City28183768313757
3Leicester City29165858283053
4Chelsea29146951391248
5Manchester United29129844301445
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Brann i søppeldunk på Arkaden

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Trener dømt til fengsel for overgrep mot mindreårig jente i klubben

 6. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 1. Manchester United
 2. Ole Gunnar Solskjær
 3. Lars Tjærnås
 4. Engelsk fotball
 5. Premier League