Carlsen til kvartfinale etter tabbetrekk: – En brøler!

Magnus Carlsen har løftet spillet i Champions Chess Tour. Mot Hikaru Nakamura var 30-åringen nådeløs og sikret finalespill.

TIL FINALERUNDENE: Magnus Carlsen tok seg videre i Champions Chess Tour.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

En plass i finalerundene sto på spill for Magnus Carlsen under siste dag av de innledende rundene av Champions Chess Tour.

Det var jevnt i toppen, og hvert poeng kunne bli avgjørende for videre spill i turneringen. Det ble tydelig i mandagens første parti mot Aleksandr Grisjtsjuk, hvor Carlsen lette utrettelig etter en metode for å vinne partiet.

Etter en frustrerende søndag, med bare én seier, ønsket 30-åringen en tidlig seier med svarte brikker.

Carlsen fikk et lite overtak i sluttspillet mot russeren, og manøvrerte for seier, men Grisjtsjuk holdt stand. Etter 115 trekk sto bare kongene igjen på brettet og partiet endte med remis.

Les også

NRK tar grep for å begrense eksponeringen av Carlsen-reklame

Hikaru Nakamura vant sitt førte parti for dagen, og hadde i praksis sikret seg en finaleplass før oppgjøret mot Carlsen.

Amerikaneren og nordmannen byttet brikker hyppig i starten av partiet, men i sluttspillet tabbet Nakamura seg ut. Carlsen fulgte opp amerikanerens forsøk på løperbytte med å lage en binding som kunne vinne motstanderens tårn. En fribonde på vei mot å bli dronning skapte ytterligere problemer for Nakamura, som ristet oppgitt på hodet. Til slutt stormet han ut av bildet og erkjente tapet.

– Dette er kjørt for Nakamura! Han gjorde en brøler! konstaterte NRKs Torstein Bae.

Les også

Du kan fortsatt stemme på 100-listen

Seieren over Nakamura sendte Carlsen opp i ledelsen i turneringen og sikret avansement til kvartfinalene.

– Jeg visste at jeg sannsynligvis var videre med remis i det partiet, men klart det var deilig å se at han gikk seg bort der, sier Carlsen til NRK.

I mandagens siste parti møtte det norske håpet Jan Nepomnjasjtsjij. De to ble raskt enige om remis, da begge allerede var finaleklare.

– Det var veldig mye bedre i dag. I det første partiet spilte jeg brukbart, men det var synd at jeg mistet sjansen til å vinne. Mot Nakamura var det litt tilfeldig at jeg fikk sjansen, men det var deilig å sikre avansement. Jeg vet ikke om spillet hadde punch i dag, men det var mer presist. Jeg spilte generelt mye bedre, med mye mindre feil, oppsummerer Carlsen overfor statskanalen.

Romjulssjakkturneringen er en erstatning for VM i lyn- og hurtigsjakk, som pleier å bli spilt i romjulen. I år møter stormesterne hverandre over sjakkbrett på internett. Carlsen savner å sitte ved sjakkbrettet, men ser både fordeler og ulemper ved netturneringer.

– Psykologisk er det en forskjell å være hjemme. Det gjør at tiden mellom partiene blir lettere. Det er ikke så mange distraksjoner som i en turnering. Men det er også vanskelig å være fullt i fokus når man spiller på nett, mener han.

Publisert: