Den norske gullfesten i VM er ikke det viktigste for skipresidenten i år

Skipresident Erik Røste la ned nesten all virksomhet i Skiforbundet 12. mars i fjor. Derfor er ikke norsk gullfest i Oberstdorf det viktigste.

Skipresident Erik Røste (t.h.) fotograferer hopperne Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Maren Lundby og Thea Minyan Bjørseth under VM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Norges grep om ski-VM ser ikke ut til å avta, skriver den engelske versjonen av Eurosports nyhetstjeneste etter at Norge vant også den kombinerte lagkonkurransen søndag ettermiddag.

Seks konkurransedager gjenstår. Norge har tatt 17 medaljer. Det er bare åtte færre enn i hele forrige VM i Seefeld.

13 øvelser er gjennomført. 11 øvelser gjenstår. Det kan fort bli medaljerekord VM. Den norske skipresidenten synes det er stas samtidig er han klar på at det er noe annet som er minst like viktig.

Ingen hemmeligheter

Erik Røste har vært i både alpin-VM i Cortina og i Oberstdorf nå. Han sitter også styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Det er ikke fritt for at han får ett og annet beundrende blikk.

– De jeg snakker med, er imponert, og de lurer jo selvfølgelig på hva som er årsaken og hemmeligheten. Jeg kan bare svare at det ikke finnes noe enkelt svar, sier Røste til Aftenposten.

Noen hemmelighet har han ikke.

– Hvis noen tror at de kan lære noe av oss, så er de hjertelig velkommen til å komme og se hva vi driver på med.

Erik Røste i Oberstdorf med lånt sykkel. Han lar seg selvfølgelig imponere over norsk medaljefangst. Men denne vinteren er det mer en gull, sølv og bronse som er viktig.

Snakk om å overleve

Skipresidenten er likevel ikke like opptatt av medaljetelling som kanskje mange nordmenn foran TV-skjermen hjemme i Norge er.

Han er mer stolt over at Norges Skiforbund har klart å overleve på en anstendig måte de siste 12 månedene.

– Vi har tapt mye penger, vi hadde mange permitterte, vi stoppet all aktivitet frem til sommerferien. På tross av situasjonen har utøvere, trenere og støtteapparat klart å forberede seg slik de har gjort på en helt ny og annerledes måte. Det gjør meg både stolt og veldig imponert, sier Røste.

Det norske idrettsunderet har vært jevnlig tema i medier utenfor Norge. Og det er når det er VM i våre paradegrener, at det blir mest synlig. Når Norge har tatt 17 av medaljene, har resten av verden tatt 22 medaljer så langt i mesterskapet.

En annen type målestokk

Norge kan fort slette den sensasjonelle medaljerekorden fra Seefeld med 25 av totalt 66 utdelte medaljer. Erik Røste har ikke hatt full telling på antall medaljer før han leste Aftenposten mandag, og han bedyrer at han ikke husker hvor mange norske medaljer det ble i Seefeld.

– Misforstå meg rett. Men internt sa jeg tidligere at denne sesongen kommer vi til å bli målt mer enn medaljer. Vi blir i større grad målt på hvordan vi har kommet oss gjennom denne krisen. Jeg synes vi har fått det godt til. Vi har arrangert og trent når vi har hatt muligheten, og vi har ikke hatt et eneste kjent koronatilfelle innenfor skiidretten.

Erik Røste (t.h.) fikk være med da Maren Lundby fikk sølvmedaljen sin.

Russer stopper gullrush

Men selv om mye er stas på medaljefronten, er det ikke sikkert det blir gullrekord. Den ble satt i Seefeld med 13 gull. Da skal vi huske på at Norge vant alle seks langrennsøvelsene for menn. En russer er allerede i gang med å ødelegge den muligheten.

Aleksandr Bolsjunov har begynt bra med å nekte fem nordmenn muligheten til å vinne tremila. Han er nå favoritt til å vinne alle de individuelle langrennsøvelsene.

Uansett Bolsjunovs styrke, Norge har medaljesjanser i alle de 11 gjenstående VM-øvelsene. Dersom i snitt blir en medalje pr. øvelse vil den norske medaljefangsten ende på 28.

Så langt i VM er det kun lagsprint kvinner og hopp menn hvor Norge ikke har tatt medalje.

Publisert: