Cavendish kan tangere Tour de France-rekord: – Irriterende imponerende

Mark Cavendish (36) er i ferd med å skrive sykkelhistorie. Briten står oppført med 33 etappeseiere i Tour de France.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er én seier unna å tangere rekorden til den belgiske sykkellegenden Eddy Merckx (76).

– Jeg var nærmest overbevist at hans tid som toppspurter var over. Han har alltid vært rå i huet, men dette er irriterende imponerende, sier Thor Hushovd til VG.

– Tar han rekorden?

– Jeg tror nå han tar rekorden, men det skal gjøres! Han er tidenes spurter, sier Hushovd.

– Han har imponert i år og han vinner jo fort noe mer også, skriver Alexander Kristoff i en SMS til VG og utdyper:

– Jeg tror han kan få det til! Laget er veldig bra og sykling er en lagsport, så du ser hvor mye det har å si. Jeg tror ikke han hadde fått det til på et annet lag, men med Quick-Step er det nok mulig.

Norges spurtkonge er ikke alene om å tro at rekorden blir slått.

– Jeg tror han tar den. Og han har flere sjanser allerede i år. Det ser veldig bra ut med det stjernegalleriet av ryttere han har på laget sitt, sier tidligere proffsyklist og nåværende sykkelekspert, Mads Kaggestad, til VG.

Briten fikk sin første Tour de France-seier helt tilbake i 2008, da han spurtslo spanske Oscar Freire i Châteauroux.

– Å vinne i Châteauroux i 2008 endret alt. Det var dag fem, og derfra bare rullet ballen videre. Han vant tre etapper til før han brøyt rittet det året, sier hans tidligere lagkamerat i T-Mobile/Team Columbia Bernard Eisel til Cyclingnews.

REPSRISE: Mark Cavendish gjenskapte sin første Tour de France-seier da han igjen vant en etappe i Châteauroux torsdag.

De neste åtte årene vant han etapper i de fleste rittene han stilte opp i, før det plutselig sa stopp.

Før årets sesong hadde ikke Cavendish tatt en eneste etappeseier i et treukers-ritt siden 2017. Han sto notert med kun to etappeseiere på fire år: En etappe i Abu Dhabi Tour i 2017 og en etappe i Dubai Tour i 2018.

– Det er ganske unikt. Jeg har ikke opplevd noe lignende blant spurtere, sier Kaggestad og utdyper:

– Det som er spesielt er at det går fire år med kun to seiere. Og i år har han plutselig syv seiere, hvor tre av de er i «Touren».

Etter 12 etapper står briten notert med tre etappeseiere i årets «tour» og leder konkurransen om den grønne poengtrøyen.

– Det er jo helt hinsides av hva jeg hadde trodd på forhånd. At vi skulle regne han som favoritt i spurter i Tour de France igjen hadde jeg ikke trodd, sier tidligere proffsyklist og nåværende sykkelekspert på Eurosport Henrik Evensen til VG.

Cavendish har gjennom mange år opparbeidet seg stor status i sykkelverden og er en kommende legende. Men at han skal ta over statusen som tidenes beste syklist er nok lite trolig.

– At han er tidenes beste spurter er ganske lett å si, men han mangler en del kvaliteter for å bli en komplett rytter og kunne regnes som tidenes beste syklist, sier Evensen.

– Tror du han tar rekorden til Merckx?

– Jeg liker å si ja, fordi det er såpass nærme. Og vi vet at han er en type som bryr seg om statistikk og status. Han er påpasselig på å fortelle om alt han har vunnet i intervjuer, så selvfølgelig er han opptatt av den rekorden, svarer Eurosport-eksperten.

PS. Det er tre flate etapper igjen i årets Tour de France hvor vi kan forvente at det vil bli en massespurt. Vinner Cavendish en av dem tangerer han Merckx’ rekord, vinner han to holder han rekorden alene.

Publisert: