Tokyo-OL vil koste over 100 milliarder kroner

Sommer-OL i Tokyo neste år vil koste 113 milliarder kroner, viser det endelige budsjettet for sommerlekene.

Publisert: Publisert:

Det koster å arrangere OL. Budsjettet for neste års Tokyo-OL vil koste 12,6 milliarder dollar, ifølge det endelige budsjettet. Bildet er tatt utenfor det japanske olympiske museet i OL-byen. Foto: Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix.

  • NTB-Ritzau

Tallene, som er offentliggjort på arrangørens nettside , viser at det er en økning i inntektene på 49,2 milliarder kroner. Men det er også ekstra utgifter til diverse tiltak mot de høye temperaturene, som den japanske hovedstaden rammes av i sommermånedene.

Til sammenligning var budsjettet for OL i Rio de Janeiro i 2016 på 83 milliarder, mens den endelige prislappen ble på rundt 110 milliarder kroner, en sprekk på over 30 prosent.

Arrangørene i Tokyo skriver at budsjettet ikke inkluderer utgifter på rundt 246 millioner kroner til å flytte maraton- og kappgangøvelsene fra hovedstaden til Sapporo, rundt 800 kilometer unna. Den internasjonale olympiske komité (IOC) krevde i oktober at øvelsene ble flyttet på grunn av varmen, og torsdag ble den nye maratonruten godkjent av arrangørene.

IOC og arrangørene er derimot ikke enige om hvem som skal ta utgiftene for disse utgiftene.

Inntekter fra japanske sponsorer, samt et solid billettsalg, har sørget for å øke inntektene med rundt 2,45 milliarder kroner, ifølge det fjerde og endelige OL-budsjettet.

Det tilsvarer de ekstra utgiftene som arrangørene har hatt til blant annet transport, sikkerhet og varmetiltak. Blant annet har arrangørene satt opp vannstasjoner og malt varmeabsorberende maling på veiene.

I budsjettet er det også satt av 2,22 milliarder kroner til uforutsette hendelser, som for eksempel naturkatastrofer.

Publisert: