Sveitsisk påtalemyndighet åpner etterforskning av FIFA-presidenten

Sveitsisk påtalemyndighet har gitt politiet tillatelse til å åpne straffesak mot Fifa-president Gianni Infantino og den sveitsiske riksadvokaten Michael Lauber.

FIFA-president Gianni Infantino blir etterforsket av politiet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Spesialetterforsker Stefan Keller har konkludert med at det er grunnlag for etterforskning av Fifa-presidenten og den sveitsiske riksadvokaten etter det som omtales som samrøre i forbindelse med håndteringen av korrupsjonsanklager rettet mot Fifa.

Keller har gjennomgått to varsler og konkluderer med at det er indikasjoner på kriminell oppførsel i forbindelse med møtene mellom riksadvokat Michael Lauber, Fifa-president Gianni Infantino og statsadvokaten i Valais, Rinaldo Arnold.

Les også

I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

Korrupsjonsetterforskning

Saken dreier seg om håndteringen av påstått korrupsjon i Fifa. Lauber skal ha møtt Infantino mens han etterforsket korrupsjon i organisasjonen Infantino ledet. Lauber er beskyldt for misbruk av embetet, brudd på hemmelighold, favorisering og oppfordring til dette.

Lauber er også beskyldt for å lyve om et møte han hadde med Infantino i 2017, et møte både han og Infantino ikke husker innholdet av. I 2018 innrømmet Lauber å ha møtt Infantino ved to anledninger i 2016, like etter at sistnevnte ble valgt som president.

Møtet i Bern i juni 2017 var derimot hemmelig helt til sveitsiske medier rapportere om møtet i april.

Les også

To av verdens mektigste fotballtopper er mistenkt for kriminalitet. Nå smuldrer sakene mot dem opp.

Trekker seg

Lauber tilbød seg i forrige uke å trekke seg fra stillingen som riksadvokat etter anklagene som ble fremsatt. Kunngjøringen kom bare minutter før en føderal domstol stadfestet anklagene om at han hadde løyet om møtene med Infantino.

Lauber nekter for å ha løyet om møtene.

– Men hvis de ikke tror meg, så kommer riksadvokatembetet til å bli skadelidende, sa Lauber fredag.

Lauber har vært Sveits' riksadvokat siden 2011 og har to ganger fått fornyet sitt åremål. Han skulle etter planen ha sittet til 2023.

Fifa har så langt ikke kommentert opplysningen om at også Infantino omfattes av etterforskningen.

Infantino tok over som Fifa-president i 2016, ett år etter at Sepp Blatter måtte gå fra stillingen på grunn av anklager om korrupsjon.

(NTB/100 % Sport)

Publisert: