EM-kongen etter å ha sendt vertene til himmels: - Vi er som små barn!

Med sitt femte og sjette EM-mål sendte Antoine Griezmann (25) Frankrike både til himmels og EM-finalen.

Antoine Griezmann er Frankrikes store helt etter to mål mot Tyskland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

TYSKLAND-FRANKRIKE 0-2

STADE VELODROME (Aftenposten): Angriperen på 175 centimeter er i ferd med å bli fotball-EMs konge. Med seks EM-mål har han dobbelt så mange som dem som følger bak ham på lista.

— Herlig! Vi er som små barn. Vi vet at hele landet står bak oss. Derfor gir vi også alt for dem, sa Griezmann i intervjuet etter semifinaleseieren.

Selv om det var han som scoret de to målene, ønsket ikke Griezmann å ta æren.

— Vi er et lag som står bak dette. Det er laget som er grunnen til at vi er i finalen. Nå skal vi nyte denne seiren, sa Griezmann og smilte.

— Han er vår lille mann som gir oss det lille ekstra, skrøt Olivier Giroud.

Fotballspilleren som aldri fikk sjansen til å bli god i Frankrike, men måtte til nabo Spania for å utvikle seg, sendte Frankrike i ledelsen på straffespark rett før pause.

Fikk du med deg at Griezmanns søster måtte flykte fra Paris-terroren? - Hadde blod over hele meg.

Og da 25-åringen økte til 2-0 18 minutter før slutt, var det liten tvil: Frankrike ville spille EM-finale mot Portugal på Stade de France søndag.

Og samtidig: Frankrike fikk, etter 34 år med sterke følelser, endelig revansj for bitre nederlag mot Tyskland.

— Tyskland laget problemer for oss, men vi lyktes med å komme oss ut av dem. Jeg er glad og stolt på spillernes vegne. Vi beseiret verdens beste lag, sa landslagssjef Didier Deschamps.

26 ÅR ETTER GJENFORENINGEN: Her er kartet som viser at Tyskland fortsatt er delt i to - på fotballbanen.

Ble hyllet av hele stadion

Klokken 22.49 torsdag kveld sto franskmennene på stolene og hylte ut den nye fotballyndlingens navn: "Aaaaaaaantoooooine Griezmaaaaaaaann!". Det gynget i betongen på Stade Velodrome. Det føltes som den skulle ramle sammen. Men stadion står fortsatt. Selvfølgelig.

Og det var Atletico Madrid-spissen som fikk franskmennene til å gå av skaftet.

Landslagssjef Didier Deschamps valgte også å ta ut matchvinneren da det gjensto tre tilleggsminutter å spille. Litt teft har den gamle mester. Deschamps visste hvilken hyllest 25-åringen fortjente.

For det var Griezmann som berget festen for arrangørlandet.

Da Tyskland spilte fotball og periodevis lekte med EM-vertene, ble den lille angriperen avgjørende.

Først sendte han Frankrike i ledelsen på straffespark rett før pause.

Og et drøyt kvarter før slutt avgjorde han kampen med 2–0. Nå er Griezmann oppe i seks EM-mål og det skal svært mye til for å ta fra ham toppscorertittelen på hjemmebane nå.

Mens de tyske spillerne fortvilet løp til i garderoben, ble de franske heltene igjen på gresset og lot seg hylle av egne supportere på Stade Velodrome. I rundt 10 minutter gikk de fra tribunedel til tribunedel og takket for støtten.

Tilbake fikk spillerne massive jubelbrøl.

— Vi hadde mange muligheter, men vi klarte ikke å score. Vi hadde ikke hellet med oss, fastslo Tyskland-keeper Manuel Neuer.

— Frankrike kommer til å slå Portugal i finalen, fastslo Tysklands landslagssjef Joachim Löw på pressekonferansen.

— Men vi var et bedre lag i dag, la han til.

Oppgjørets time

Det er lite som kan måle seg opp mot Stade Velodrome, den arkitektoniske perlen av et fotballstadion ved middelhavskysten, som huset så mange store fotballoppgjør før ombyggingen i 2014.

Tyskland måtte gi tapt for naboene i sør. Her stiller Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller og Emre Can seg opp i mur. Bak er dommer Niccola Rizzoli.

Det er også lite som kan måle seg opp mot Frankrike mot Tyskland i en EM-semifinale. Vi glemmer aldri den klassiske VM-semifinalen mellom de to stormaktene i 1982, der daværende Vest-Tyskland til slutt vant på straffer etter en av fotballhistoriens mest dramatiske kamper.Nå var det oppgjørets time i det mange mente var den moralske finalen. Frankrike hadde ikke slått tyskerne i en mesterskapskamp siden bronsefinalen i 1958-VM.

Det var tid for revansj. Hjemme i havnebyen Marseille.

Frisk fransk åpning

Jaget fram av et lidenskapelig hjemmepublikum, som sørget for en himmelsk atomsfære på Stade Velodrome, kastet Frankrike seg ut av startblokkene.

Og de burde ledet etter noen intense åpningsminutter. Atoine Griezmann dro til fra 15 meter, men avsluntingen var for slapp, og keeper Manuel Neuer reddet.

Frankrike var gode. I 10 minutter. Så tok Tyskland helt over.

Som de ofte pleier å gjøre når de møter vertskapet i mesterskapskamer. 12 ganger i EM og VM har Tyskland eller Vest-Tyskland møtt arrangørnasjonen. 10 av dem er endt med tysk seier. Før møtet med Frankrike i går hadde de kun tapt for Sverige (VM 1958) og England (VM 1966), og vi husker vel alle hvordan de maltrakterte VM-vert Brasil i semifinalen for to år siden.

Tyskland ga seg ikke før det stod 7-1. Og da var Brasil heldige.

UTTALELSEN SOM VEKKER HARME: — Folk vil ikke ha Jerome Boateng som nabo.

Rundspilt av Tyskland

Noen lignende leksjon var det heller ingen som ventet her på Stade Velodrome. Slike kamper går det 100 år mellom hver gang vi ser.

Men Tyskland imponerte likevel stort mot Frankrike i store deler av første omgang i EM-semifinalen.

De spilte regelrett ut vertskapet, de franske spillerne ble løpende mellom, de fikk knapt låne ballen. Og da muligheten for overgang kom, grep de den ikke. For eksempel da Jerome Boateng mistet ballen, Olivier Giroud hadde strake veien mot mål, men en strålende takling av Bendikt Höwedes hindret fransk avslutning i Europas sakteste spurtduell.

Tyskland var best. Og de hadde sine sjanser. Emre Can fikk sjansen fra god posisjon, men avslutningen ble for veik, og keeper Hugo Lloris avverget med en enhåndsredning.

Vi ventet på et tysk mål. De hadde fortjent det. På tribunen undret vi på hvilke pausegrep Didier Deschamps ville ta i pausen. I fire av fem EM-kamper hadde han gjort betydelige endringer ved halvspilt kamp. Med suksess.

Scoret på straffe

Akkurat i det vi tenkte på det, og så at klokken passerte 45 minutter, dømte dommer Nicola Rizzoli straffe.

Kaptein Bastian Schweinsteiger hadde vært god de første 45 minuttene, men klønet det til. Ballen traff Schweinis høyrehånd i straffefeltet. Dommer dømte straffe, noe alle tyskere på Stade Velodrome mente var en håpløs avgjørelse.

Men straffe ble det. Antoine Griezmann plasserte ballen midt i mål, keeper Neuer gikk til venstre, og dermed var det Frankrike, ikke Tyskland, som kunne gå til pause med ledelse.

Landslagssjef Didier Deschamps hyttet neven mot tribunen for å oppildne egne fans. Så jaget han spillerne i garderoben.

Kompakt fransk lag

Han trengte likevel ikke å bruke pausen til justeringer. Deschamps hadde resultatet han trengte. Spørsmålet var heller hva Joachim Löw kom til å gjøre?

Ingenting.

Tyskland fortsatte å trille ball. Frankrike lå og ventet. De lå kompakte og Tyskland fant ikke åpningene i det franske forsvaret.

Löw ble tvunget til å gjøre tre endringer før kampen på grunn av skader. Og kvarteret ut i den andre omgangen ble vondt verre da midtstopper Jerome Boateng, som har vært solid i dette mesterskapet, hinket rundt på gresset.

Boateng måtte ut. Löw hadde snart ikke flere å sette inn.

18 minutter før slutt kom en ny kalddusj. Tyskland rotet fælt i eget forsvar, Paul Pogba lurte innbytter Skhodran Mustafi, og la inn. Keeper Neuer fikk så vidt fingertuppene på ballen, men den gikk ut til Griezmann. EMs toppscorer kunne lett sette ballen i mål, hans sjette i dette mesterskapet. Og fortsatt har han finalen igjen å score ett til i.

Die Mannschaft var rystet. Les Bleus var klar for finalen i eget hjem.

Tyskland hadde to-tre store muligheter til å redusere. Men det ville seg ikke.

Publisert: