Kristoff med sterk fjerdeplass i Milano-Sanremo

Vincenzo Nibali rykket før slutt og kunne triumfere på hjemmebane.

BRA PRESTASJON: Alexander Kristoff ble nummer fire i den italienske sykkelklassikeren lørdag.
  • Kjetil Flygind
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

SANREMO: Hjemmefavoritten Vincenzo Nibali tråkket til på toppen av Poggio-stigningen like før slutt og ble den første italieneren som vinner Milano-Sanremo siden Filippo Pozzato i 2006.

33-åringen fra Messina hadde såpass avstand til forfølgerne at han kunne snu seg før han seilte jublende over målstreken. Nibali ble omringet av sykkelgale italienere etter målgang.

«Haien fra Messina» maktet å holde resten av feltet bak seg ned fra Poggio. Der satt blant annet Alexander Kristoff, som hadde ligget bak i feltet gjennom stort sett hele løpet frem til spurten.

Peter Sagan fikk oppgaven med å ta igjen italieneren, men klarte det ikke. Konkurrentene knappet innpå forspranget i den siste utforkjøringen, men Nibali kholdt unna.

Caleb Ewan ble nummer to, mens Arnaud Demaré spurtet forbi Alexander Kristoff og henviste nordmannen, som gikk til topps i Milano-Sanremo som første nordmann i 2014, til fjerdeplassen for andre året på rad.

Edvald Boasson Hagen ble 16.-mann.

Les også

Kristoff drømmer om 2014-kopi: – Planen er å vinne,

ITALIENSK VETERAN: Vincenzo Nibali vant Milano-Sanremo (arkivfoto).

Startet i regn

Dagen for rytterne startet i øsende regnvær i Milano klokken 10. Der ventet seks kilometer med nøytral sone, før rytterne ble flagget i vei på den 294 kilometer lange reisen til Sanremo.

I målbyen startet dagen med strålende sol etter en natt med regn. Så kom etter hvert skyene og været var vekslende. Men ikke like ille som i 2014 da Alexander Kristoff vant rittet - som første nordmann.

Og det var det som var planen også i år. Å vinne. En del av taktikken var å få med en rytter i bruddet som fikk lov å gå.

Les også

Nå starter alvoret for Kristoff - dette er vårens vakre og brutale sykkeleventyr

Og det klarte UAE Team Emirates, som Kristoff kjører for. Italieneren Matteo Bono kom med da et ni mann stort brudd slet seg løs fra resten av feltet etter en som vanlig småhektisk start på årets første vårklassiker.

Bono og resten av bruddet fikk ganske raskt over sju minutts forsprang på resten av hovedfeltet, der alle favorittene satt.

Storkanoner på start

Og de var det mange av. Til start i det første av sykkelsportens fem monumenter, var det mange kanoner. Blant andre Peter Sagan, fjorårsvinner Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet, Arnaud Demare, André Greipel, Caleb Ewan, Daniele Bennati, Elia Viviani, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Mark Cavendish og Marcel Kittel, for å nevne noen.

Men også flere andre hadde vinnersjanser, litt avhengig av hvordan rittet ville utvikle seg.

Etter de første 100 kilometerne begynte hovedfeltet å stramme inn grepet. De spiste kjapt inn et halvt minutt på utbryterne.

De ni som kom seg løs fra resten av feltet: Mirco Maestri, Lorenzo Rota, Jevgenij Koberniak, Guy Sagiv, Dennis Van Winden, Sho Hatsuyama, Charles Planet, Matteo Bono og Jacopo Mosca.

Kristoff i bakken

Mens de ni jobbet og slet i front, økte farten gradvis i hovedfeltet og de fortsatte å kappe innpå. Med snaut 100 kilometer igjen, var forspranget nede i fire minutter.

Drøyt 100 kilometer fra mål dukket bildene av Alexander Kristoff opp fra løypen. Kristoff hadde vært involvert i en velt, bekrefter UAE til procycling.no. Nordmannen hadde skitten sykkelbukse, men dette fikk ikke noen konsekvenser for ham.

André Greipel og en team Sky-rytter var også i bakken. Kristoff kjørte seg deretter greit tilbake i feltet.

Dramatikk

Etter å ha passert fjellpasset Turchino, halvveis i rittet, satte rytterne retning mot solen i Sanremo.

Og forspranget til utbryterne fortsatte å krympe. Tre og et halvt minutter var de foran da rittet dro seg mot den siste timen på sykkelen. Det er også den mest intense timen i Milano-Sanremo. Da starter kampen om posisjonene og alle vil sitte foran før de to bakkene Cipressa og Poggio.

Før Cipressa var bruddet kjørt inn og et samlet felt kunne ta fatt på de strevsomme stigningene. Alexander Kristoff satt langt bak i feltet.

Ikke lenge før Poggio, drøye ni kilometer før mål, fikk vi en stygg velt. Mark Cavendish smalt inn i en midtrabatt, tok salto over styret og landet på ryggen. Dermed var briten ute av dansen.

Like etter rykket Vincenzo Nibali. Italieneren tråkket hardt til på toppen av Poggio og holdt unna inn mot mål. En populær hjemmeseier i den italienske kystbyen.

Publisert:
  1. Sykkel
  2. Alexander Kristoff

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

  2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

  3. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

  4. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

  5. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

  6. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet