IOC: Frikjente russere får ikke automatisk OL-invitasjon

IOC avviser at torsdagens beslutning om frifinnelse i Idrettens voldgiftsrett (CAS) automatisk betyr at flere russere får delta i Pyeongchang-OL.

IOC avviser at torsdagens beslutning om frifinnelse i CAS automatisk betyr at flere russere får delta i Pyeongchang-OL. Alexander Legkov var blant dem som ble frikjent
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

CAS ga Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og 26 andre russere medhold i sin anke. Voldgiftsretten mener ikke det er grunnlag for å utestenge de 28 utøverne og begrunner det med manglende bevisgrunnlag.

CAS fastslår samtidig at det finnes tilstrekkelige bevis mot elleve andre russere som også har anket sin livstidsutestengelse, men sier samtidig i sin kjennelse at det kun er grunnlag for å utestenge disse fra OL i Pyeongchang.

Dermed har alle de 39 russiske utøverne som den siste tiden har fått sine anker behandlet i CAS, fått opphevet sine livstidsutestengelser.

Les også

Dopingvarslerens advokat: – Dette styrker juksemakerne

Blandede reaksjoner

I en uttalelse gir den Den internasjonale olympiske komité (IOC) uttrykk for at den har mottatt torsdagens CAS-kjennelse med blandede følelser.

– Vi har registrert CAS-avgjørelsen med på den ene siden tilfredshet og på den andre siden skuffelse, heter det.

IOC skriver videre at den tolker kjennelsen dit hen at den bekrefter at det ble begått russiske brudd på antidopingreglene under OL i Sotsji i 2014.

Videre beklager IOC at CAS-panelet ikke mener bevisene som er lagt fram på systematisk dopingjuks er tilstrekkelige.

– CAS opererer med en høyere terskel med hensyn til nødvendigheten av bevis enn Oswald-kommisjonen og tidligere CAS-dommer har gjort, heter det i uttalelsen.

Les også

Bekreftet: Legkov frikjennes – beholder OL-medaljen fra Sotsji

Vurderer anke

IOC advarer mot konsekvensene frikjennelsene kan få for framtidens antidopingarbeid.

– Dette kan få stor betydning for kampen mot doping. Derfor vil IOC se nøye på begrunnelsene så fort de foreligger og vurderer eventuelle konsekvensene, inkludert en anke til sveitsisk Høyesterett, skriver organisasjonen.

Russland er utestengt fra Pyeongchang-OL som nasjon. Samtidig er det åpnet for at enkeltutøvere kan inviteres til å delta under nøytralt flagg. At de frikjente russerne nå får en invitasjon, er langt fra sikkert.

– Resultatet i CAS betyr ikke at de 28 utøverne vil bli invitert til lekene. Å ikke få straff, utløser ikke automatisk en invitasjon. I denne sammenhengen er det også viktig å merke seg at CAS-generalsekretæren på sin pressekonferanse insisterte på at CAS-avgjørelsen «ikke betyr at de 28 utøverne er uskyldige», skriver IOC.

(©NTB)

Publisert: