Spår en stor fremtid for Norges Tour de France-debutant

Lørdag ettermiddag ble Amund Grøndahl ny nordmann med erfaring fra Tour de France.

Amund Grøndahl Jansen gjør seg klar til sin andre etappe i Tour de France i landsbyen Mouilleron-Saint-Germain. Debuten i verdens største sykkelritt hadde han dagen før.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

LA ROCHE-SUR-YON: Endelig var dagen over. Amund Grøndahl Jansen (24) fra Nes på Romerike ser seg rundt i det salige kaoset som er starten på en Tour de France-etappe.

Nå var han endelig Tour de France-rytter. Dagen før hadde han kjørt sin debutetappe i verdens største sykkelritt.

Les også

Kristoff misbrukte gyllen vinnersjanse: – Jeg burde ha prestert bedre

– Jeg hadde en drøm om dette som guttunge, ja. Men da det skjedde ble det jo som en vanlig dag på jobben. Det er likevel litt mer oppstyr enn det vanligvis er under et sykkelritt, men det handlet om å gjøre jobben jeg var satt til, sier 24-åringen som trillet inn til en 119. plass i debuten.

Les også

Kristoff etter Tour de France-åpningen: – Vi andre var statister

Kaos på jobben

Et startområde i en søvnig fransk landsby med trange gater og titusener av tilskuere, sykler, lagbusser, følgebiler, fotografer, autografjegere, selfiekonger, journalister og VIP-er er som delvis organisert anarki.

Rundt oss triller alle de store sykkelnavnene til og fra sine lagbusser. Peter Sagan shower og er fortsatt midt i et TV-intervju når starteren teller ned 4–3–2–1 depart! Chris Froome blir buet på nok en gang og har egen livvakt med seg til start denne andre dagen på Tour de France.

Det er dette som er blitt arbeidshverdagen til Amund Grøndahl Jansen. For to år siden kjørte han for det norske kontinentallaget Joker.

Les også

Kristoff hyller sin overmann: – Han imponerer gang på gang

Nå er han inne i sin andre sesong med det nederlandske profflaget LottoNL Jumbo. Allerede i januar i år ble han tilbudt ny toårskontrakt med laget. Noe som er uvanlig tidlig i denne bransjen.

En fremtidig klassikervinner

I ledelsen har de stor tro på at den talentfulle rytteren fra Norge kan bli en av de store i løpet av noen år.

– Han er sterk og god sykkelrytter og i fremtiden vil han bli veldig god i vårklassikerne og en god sprinter. Han er også allerede en veldig viktig brikke i laget, sier LottoNLs sportsdirektør Niko Verhoeven til Aftenposten.

Midt i startkaoset finner vi Chris Froome som mange franskmenn har lagt for hat. Derfor har han med egen livvakt til start.

Men de som vil se Amund Grøndahl Jansen på podiet i denne utgaven av Tour de France får lov til å vente. Han har en klar oppgave og det er å bringe lagets store sprintstjerne, Dylan Groenewegen i posisjon til å vinne etapper.

– Jeg skal gjøre det som jeg er kommet hit for å gjøre. Det er å sitte i spurttoget til Dylan, sier han som har ord på seg for å være en ytterst lojal rytter som har gjort en stor jobb for spurtmaskinen til det nederlandske laget.

Les også

Froome ble pepet ut av publikum. Ekspert kaller dopingsaken en skandale.

Roubaix-etappen for Jansen

Men det kan likevel åpne seg en mulighet for at han skal få lov til å gå for egne muligheter. En etappe går delvis i løypa til vårklassikeren Paris-Roubaix. Det er den 9. etappen i årets ritt. Sportsdirektør Verhoeven bekrefter at det kan bli en åpning for at laget satser på Grøndahl Jansen på denne etappen.

Det er nå hans andre sesong som profesjonell syklist på det høyeste nivået. Han har lært seg nederlandsk.

– Det var lett å lære seg, og så er det en stor fordel å kunne språket når de fleste rundt meg snakker nederlandsk.

Han har flyttet til Spania og bor nå i sykkelbyen Girona opp mot grensen til Frankrike.

– Det er mange kolleger som bor i området og i Andorra. Jeg vurderer faktisk å flytte dit jeg også. Det er fint der, og så er skatterykket ikke så tøft heller, sier han med et smil.

Fernando Gaviria fra Columbia ble den første som syklet med den gule trøyen i årets utgave av Tour de France. Han vant spurten på den første etappen.

Kjæreste har han også fått seg etter at han ble proff. Hun er spansk.

– Jeg skulle ha behandling hos fysioterapeut. Der traff jeg henne. Hun er fysioterapeut.

Les også

Boasson Hagen må gi fra seg vinnermuligheter

Måtte på sykkelen

Han lever nå et liv som er langt fra den oppveksten han hadde i landlige omgivelser på Nes.

– Jeg kommer fra et sted hvor det ikke skjer så mye. Når du skulle en plass, så var det snakk om å sykle til og fra, og så var det moro å sykle i seg selv. I 12-årsalderen kjørte jeg mitt første ritt med landeveissykkelen. Da var jeg bitt av basillen, forteller han.

Og han hadde fremskritt. Godt hjulpet av treneren Tore Pedersen som han vil trekke frem som en viktig person for hans utvikling som syklist.

– Og så er jo familien også kjempeviktig for at jeg har fått det til.

Jansen mener også at han er kommet inn i sykkelsporten på et veldig gunstig tidspunkt. Selv om Tour de France er litt plaget av astmabråket rundt Chris Froome, mener 24-åringen at det knapt har vært en renere sykkelsport.

– Jeg leste at Venus Williams hadde klaget på at hun hadde blitt testet en dag. For en syklist høres det rart ut. Vi er vel blant de utøverne som testes mest, og det er lite spillerom for å kunne jukse nå, sier han.

Publisert:
 1. Sykkelritt
 2. Andorra
 3. Chris Froome
 4. Tour de France
 5. Frankrike

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 5. Måtte ta grep på Vigdel: – Stranden er for populær

 6. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans