Inspirert av kvinnelandslaget og en spesiell statistikk: Slik har Berge utviklet spillestilen.

En statistikk fra 2000-tallet dannet grunnlaget for Christian Berges spillestil med landslaget.

Christian Berge og det norske håndballandslaget møtte pressen på Gardermoen tirsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

GARDERMOEN: Da Norges herrelandslag i håndball tok VM-sølv i 2017, var det med en oppskrift inspirert av det norske kvinnelandslaget: de skulle løpe.

Oppskriften har stått som en bauta for norsk håndball i flere år. Og den blir bare viktigere og viktigere.

– Jeg har jo sett at damene har gjort det i alle år, og at det har fungert vanvittig bra. Jeg tror nok at du vil se flere hurtige lag nå. Jeg syns jeg ser det også i Champions League, sier landslagssjef Christian Berge.

Les også

Norges største stjerne isolert før Frankrike-duell

– Guffent å spille mot

For det var nettopp spill med høyt tempo som har vært suksessfaktoren til både kvinnene og mennene de siste årene. På mange måter kan man si at det har vært en slags revolusjon i håndballen. Der spillerne før skulle være høye, sterke og tunge, er spillerne gradvis blitt raskere.

I kvinnehåndballen er for eksempel stjernene Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal blitt ekstremt viktige brikker, til tross for sin begrensede høyde.

Og når herrene på torsdag spiller sin siste turnering før EM i Kroatia, er tempo en av de aller viktigste tingene å øve på.

Landslagsveteran Bjarte Myrhol har vært med når Norges herrelag har utviklet en slik spillestil. Han vet hvor vanskelig det er å spille mot.

– Vi har hatt god effekt med høyt tempo tidligere. Grunnen er ganske enkel: det finnes ikke så mange lag i Europa som spiller med det tempoet som vi setter opp. Det blir en ny opplevelse for motstanderne våre å møte. Jeg vet selv at når du møter lag som løper så mye som vi gjør, det er guffent å spille mot. Jeg tror nok at det blir nøkkelpunktet også i år, sier Myrhol.

Les også

Sagosen om livet i verdens største klubb: – Det er store egoer her

Forsvarsvåpen

Landslagssjefen mener det er riktig at han er inspirert av kvinnelandslagets spillestil fra da Marit Breivik var landslagstrener. Samtidig merket han seg en spesiell statistikk fra starten av 2000-tallet.

– Jeg så på statistikken fra mesterskap på 2000-tallet. Antall kontringsmål gikk nesten bare ned. Jeg skjønte ikke hvorfor. Det letteste som finnes er å løpe fort med ball. Eller, det er enda enklere å løpe fort uten ball når du skal hjemover. Jeg tenkte at tempoet vil være det viktigste. Vi kan ikke stå og slåss med fysikken i 60 minutter, det kommer vi aldri til å vinne på, mener Berge.

Svaret ble derfor å øke tempoet. Det var den enkleste måten å få mål på. Samtidig trekker han frem at han har spillere som Espen Lie Hansen, som kanskje er en av verdens beste i nettopp kontringsfasen.

Men det er enda flere grunner til at tempo er blitt så viktig.

– Hvis vi får motstanderen til å bli slitne, så kanskje de gjør feil mot slutten. Vi ble kalt nesten-laget fordi vi gjorde mye feil på slutten før, men nå er det sånn at vi får motstanderne til å gjøre feil mot slutten fordi vi har løpt dem i stykker. De er ikke like konsentrerte og har ikke like mye overskudd som vi har, sier Berge.

Bjarte Myrhol mener også at tempo fremover, gjør det enklere å forsvare seg.

– Motstanderne våre setter ofte ned tempoet. Det er en veldig positiv greie for oss spillere, når du ser at lag som egentlig er gode til å kontre faktisk prøver å roe ned litt. Det blir faktisk et forsvarsvåpen for oss også, mener han.

Les også

Dette er den norske EM-troppen: – Et mer krevende uttak enn tidligere

Liker å overraske

På et pressetreff tirsdag ettermiddag, fortalte Berge om hvordan de skulle bruke de kommende tre kampene mot Frankrike, Danmark og Egypt. De skulle øve på det høye tempoet. Og de skulle samtidig øve inn et par nye ting.

– Hva slags ting er det snakk om?

– Jeg var litt usikker på det selv, smiler Myrhol. Før han tenker seg frem til følgende:

– Nei, jeg tror at nøkkelpunktene blir relativt like. Tempoet for eksempel.

Vi måtte spørre landslagssjefen selv for å få svar. Og ja, tempoet blir viktig. Samtidig ønsker Berge seg også en annen ting.

– Jeg ønsker at vi har litt flere alternativer å spille på. Derfor har vi tatt ut fire høyrehendte bakspillere. Vi kan fort se en av dem som midtback eller som kant. Jeg liker å overraske så ikke forsvaret vet helt hva de kan forvente av oss, sier Berge.

Golden League spilles i Frankrike fra og med torsdag. EM begynner 12. januar. Da møter Norge regjerende verdensmester Frankrike.

Publisert: