Det spanske håndballkrakket

For et år siden ble de hyllet som verdensmestere. Noen måneder seinere forlot 11 av 16 landslagsspillere Spania for å finne seg nye arbeidsgivere.

PÅ FLYTTEFOT: Julen Aguinagalde og flere av lagkameratene hans måtte ut på klubbjakt etter krakket i spansk klubbhåndball.
  • Trond Sandvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– En veldig uvanlig situasjon. Spanske håndballspillere har, med få unntak, alltid spilt klubbhåndball i sitt eget hjemland. Men samtidig er ikke denne endringen vanskelig å forstå, siden den spanske økonomien er i dyp krise på alle plan, sier tidligere Spania-proff Stian Vatne om omveltningen på den iberiske halvøy.

Et forfall som ikke minst har rammet håndballen med voldsom kraft. Omsetningstallene har de siste årene stupt for de fleste klubbene i Liga Asobal, og før inneværende sesong ble dratt i gang opplevde man det reneste frislippet av godt gasjerte verdensmestere. Klubbene hadde ikke råd til å holde på dem lenger, hjemmekjære helter som Alberto Entrerríos og Antonio Garcia dro til Frankrike for å leve av håndballen der. Ut dro enda ni verdensmestere, pluss en rekke utenlandske spillere som i utgangspunktet var vel etablerte i den høyt aktede spanske ligaen.

Mister offentlig støtte

– Trist. Nivået på Liga Asobal synker. Og all spenning er borte, konstaterer Vatne. Moldenseren fikk med seg syv sesonger i Spania fra 2002 til 2009, og holder fremdeles kontakten med tidligere lagkamerater og trenere i klubbene han spilte for. Tometersmannen peker på to faktorer som har sendt omsetningstallene ned til det ugjenkjennelige.

– Sponsorbidrag er noe av det første som kuttes når firmaer er i krise. Men spansk håndball er også spesielt oppbygd når du ser på støtten fra det offentlige. Byene der klubbene befinner seg har alltid gått inn med store ressurser. Ja, opp mot halvparten av budsjettet har vært offentlige midler.

– Og nå?

– Jeg vil tro at denne type støtte faktisk er halvert de aller siste årene. Og det merkes. De spillerne klubbene klarer å beholde, har gått ned i lønn. Andre har som sagt dratt utenlands.

Sunnere drift

Vatne oppfatter, tross kollapsen i økonomien, at klubbene i Spania drives sunnere nå. Han anslår en månedslønn på rundt 12.000–13.000 kroner for spillere i «midt på treet»-klubbene. I tillegg slippes ungdommen av egen avl mer til.

Spania uten Sternbik og Dujshebaev

– Hva betyr det for unge norske spillere, som vil ut?

– Jeg vil være forsiktig med å anbefale Spania nå. Samtidig er det en kjensgjerning at om landslaget vårt skal bli bedre, må flere spillere ut.

– Som Harald Reinkind?

– Det må bli hans neste steg, ja. Gamle kolleger ringer og spør meg om Harald. Jeg forteller dem at det er et stort potensial i gutten. Han er en internasjonal spiller.

Fem Barcelona-spillere

Når Norge møter Spania i kveld, står fem Barcelona-spillere på motsatt halvdel. Med en omsetning på mellom 60 og 70 millioner kroner står den katalonske storheten i en særstilling i Liga Asobal. Fordi den har en fotballstorhet i ryggen, FC Barcelona. Inntektene fra Camp Nou gjør at også håndballaget med samme navn er mer suverene enn noen gang. Ciudad Real, som byttet navn til Atlético Madrid for to år siden, er borte på grunn av pengemangel. Dermed omsetter Barcelona for nesten like mye som de andre lagene i Liga Asobal til sammen.

Men gode spillere finner seg nye klubber. I Frankrike, Tyskland, Danmark og Ungarn. Derfor er oppgaven formidabel når Norge møter Spania i Aalborg i kveld. De gule og røde er regjerende verdensmestere, og stiller som storfavoritter i Gigantium. Men uten den skadede supermålvakten Arpad Sterbik (34) og stjerneskuddet på høyre backplass, Alex Dujshebaev (21). Det er da noe, sett med norske øyne ...

Fakta: Omsetning i de store ligaene

Topp 5-omsetning i spansk Liga Asobal: Barcelona: ca. 65 mill., Ciudad Logroño: ca. 13,5 mill., BM Valladolid: ca. 9 mill., Ademar Leon: ca. 9 mill., BM Huesca: ca. 7 mill., BM Aragon: ca. 6 mill.

Topp 5-omsetning i tysk Bundesliga: THW Kiel: ca. 75 mill., HSV Hamburg: ca. 72 mill., SG Flensburg-Handewitt: ca. 50 mill., Rhein-Neckar Löwen: ca. 46 mill., Füchse Berlin: ca. 40 mill. Lavest ligger TV Emsdetten og ThSV Eisenach med 12–13 millioner kroner i omsetning

Topp 5-omsetning i Frankrike: Paris: ca. 115 mill., Montpellier: ca. 55 mill., Dunkerque: ca. 38 mill., Chambéry: ca. 37 mill., Nantes: ca. 32 mill.

Publisert:
  1. Håndball
  2. Herrelandslaget håndball

Mest lest akkurat nå

  1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

  2. 19 innlagt på SUS med koronasmitte

  3. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

  4. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

  5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

  6. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor