Warholm langt unna verdensrekord: – Jeg trodde virkelig jeg løp raskere

Karsten Warholm fløy privatjet til stevnet i Ostrava i Tsjekkia. Han var stevnets store attraksjon, og det var ventet verdensrekordfart.

Karsten Warholm hadde verdensrekorden som mål i Ostrava. Men det funket ikke helt optimalt under stevnet i Ostrava i Tsjekkia. Men han klarte likevel å smile. Han vant tross alt konkurransen klart.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det gikk ikke helt som han hadde håpet. Forrige gang han løp distansen var han bare ni hundredeler og et snublesteg bak Kevin Youngs legendariske rekord på 46,78.

– Jeg var overrasket i kveld. Jeg trodde virkelig jeg var raskere og jeg måtte sjekke resultattavlen. Kanskje ble jeg litt sliten mot slutten, sa han etter løpet i et intervju med arrangørene.

Warholm fikk tirsdag tiden 47,63 og var nesten sekundet bak det han var kommet for å prestere. Det ble aldri helt verdensrekordfart denne ettermiddagen i Ostrava helt øst i Tsjekkia.

– Uansett det var jo bra å vinne. Dette er sport, og du må ta til takke med det du får, sa han og nektet å se mørkt på livet. Neste konkurranse blir Diamond League Roma 18. september, men han og trener Leif Olav Alnes har ennå ikke bestemt seg.

Tyvstart

Kanskje var det en tyvstart som ødela litt av spenningsnivået som han hadde bygd opp før start.

Løperne ble kalt tilbake, men Karsten Warholm i den ytterste banen løp helt til første hekk før han skjønte at det var stopp i løpet. Han måtte begynne hele oppladningen på nytt. En oppladning som består av høye rop, klapping på kinn og bryst og noen gedigne spensthopp.

– Det virker som han datt litt ut av rytmen. Han fikk ikke maksimal flyt, analyserte NRK-ekspert og tidligere OL-vinner på 800 meter Vebjørn Rodal.

Young-rekorden lever

Dermed ble den 28 år gamle rekorden stående. En av friidrettens lengstlevende rekorder for leve ennå en stund.

Kevin Young har fortsatt rekorden på 46,78 som ble satt under OL i Barcelona 6. august 1992.

Karsten Warholm har nærmet seg rekorden hundredel etter hundredel. I 2018 satte Warholm ny personlig rekord med 47.64. Det er altså bare to år siden han var nesten sekundet bak rekorden.

Nest beste tiden i verden

I Diamond League i Zürich i fjor løp han på 46,92. Det som den gang var den nest beste tiden i verden noensinne. Så kom koronastoppen. Det er blitt få konkurranser på friidrettsutøverne denne sesongen, men i slutten av august var det klart for Diamond League-stevne i Stockholm.

Karsten Warholm har trent godt også i det merkelige idrettsåret 2020 viste det seg. Han løp inn til 46,87. Altså bare ni hundredeler bak rekorden. Og det gjorde han til tross for at han rev den siste hekken på oppløpet.

Derfor var det stilt store forventninger til hans prestasjon under stevnet i Ostrava. Arrangørene bestilte privatfly til Warholm og trener Leif Olav Alnes. Det er noe som stevnearrangøren bare har gjort en gang tidligere. Den gang var det Usain Bolt som fikk spesialoppvartning.

For første gang på lang tid fikk utøverne tilskuere til stede på stadion.

Året som en gave

Før løpet var han offensiv.

– Jeg skal gi alt slik jeg alltid gjør, sa han.

Han fortalte til World Athletics at sesongen slik den nå en gang er blitt, ikke bare har vært negativ.

– Jeg tror faktisk en slik sesong gir utøvere muligheter til å prestere bedre. Vi måtte ikke starte sesongen i mai eller juni, vi måtte ikke forberede oss til OL eller EM. Vi kan i større grad velge våre konkurranser, og vi kan trene lenger og trene mer slik du ønsker å gjøre. Så for dem som kan trene og er motivert, så kan dette året være en gave, sa Warholm.

Publisert: