«Hvis jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke kunne takle i fotball, hadde jeg bare ristet på hodet og ikke skjønt bæret»

Fotballandslagets kaptein Maren Mjelde kan ikke fatte hvorfor ishockeykvinnene må ha andre regler enn 12 år gamle gutter.

Maren Mjelde er glad for at hun kan spille fotball på lik linje med herrene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

LONDON/OSLO: Den ferske proffen i Chelsea Ladies reagerer på det samme som unge ishockeyjenter i Storhamar. Hvorfor må de ha andre regler enn gutter på samme alder?

– Det høres veldig håpløst ut. Jeg har ikke hørt om det før. Nå skal jeg ikke sammenligne fotball og ishockey, men jeg skjønner ikke hvorfor det ikke kan være likt for kvinner og menn. Vi driver med samme sport, sier Mjelde, og sikter til at fotball også er en fysisk idrett, men der taklinger er lov uansett kjønn og alder.

– Hvis jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke kunne takle i fotball, så hadde jeg bare ristet på hodet og ikke skjønt bæret av det.

– Tror du ei 12 år gammel jente som spiller hockey tåler en takling like godt som en 12 år gammel gutt?

– Jeg føler jo selv at det ikke var mye forskjell på meg og en gutt på 12 år da jeg var på den alderen. Fysisk sett var jeg nesten sterkere enn en gutt, sier Mjelde, som i sin tid også spilte fotball på et guttelag.

Norges kaptein Maren Mjelde i takling der Ana Leite fra Algarve også er i kamp om ballen. Det skjedde i Algarve Cup i mars. Norge vant 2–0.

Hegerberg: - Skal ikke være forskjell mellom kjønnene

Maren Mjeldes landslagskollega - og Europas beste fotballspiller sist sesong - Ada Hegerberg, mener kontaktidretter som fotball og ishockey må ha like regler mellom kjønnene.

- Hvis man skal sammenligne hockey med fotball som en fysisk kontaktsport, der det aspektet ikke hadde vært der, så hadde det tatt bort hele funksjonen med sporten. Så for meg er det ikke noe tvil om at hele poenget er borte dersom det ikke er tillat med kontakt. Det skal ikke være noe forskjell mellom kjønnene på dette, sier Hegerberg.

Les også

Jentene reagerer: – Det er urettferdig at vi ikke får takle, når gutta får lov

Ada Hegerberg (t.h.) mener kontaktidretter som fotball og hockey ikke kan skille mellom kjønnene. Her sammen med Ronaldo under Årets spiller-kåringen i fjor.

Ingen kjønnsforskjeller i rugby

Rugby er en tøff idrett med kroppskontakt. Severine Lescoffit, som er tidligere landslagsspiller og dommer i den øverste serien for menn og kvinner, reagerer også på at det er slik forskjellsbehandling i ishockey.

– Kvinner og menn i rugby har akkurat samme regler, samme bane, samme kamptid og likt utstyr. Eneste forskjell er at kvinner kan ha en sports-bh, for å beskytte seg litt bedre.

Hun har aldri hørt noen klage på dette.

– Men da datteren min på elleve år skulle prøve seg i ishockey, reagerte hun umiddelbart på forskjellsbehandlingen. Hun syntes det var urettferdig da hun fikk beskjed om at jentene ikke fikk lov til å takle. Nå spiller hun håndball, og der er det ingen forskjell på reglene med tanke på kjønn, sier 41-åringen.

Må tilstrebe mest mulig likhet

– Det første som datt inn i hodet mitt da jeg leste om denne saken, er at det hørtes merkelig ut.

Det sier Guri Ramtoft, som sitter i styret i Norges idrettsforbund. Hun legger til at det finnes en rekke kontaktidretter der menn og kvinner har lov til det samme, som nettopp håndball og fotball.

Internasjonalt kan det likevel gå hardt for seg i kvinnehockey, men reglene er like over hele verden. Russlands Jekaterina Smolentseva (t.v.) og Sveriges Lina Wester i aksjon under OL i Sotsji.

– Jeg synes at man i idretten skal tilstrebe at det er så likt som mulig, men at det likevel er tilpasset kjønn. Herrer har større hender og er høyere. Derfor er håndballen større for dem, og nettet høyere i volleyball.

Både for og mot innad i kvinnelandslaget

Manager Randi Aase på kvinnelandslaget i ishockey forteller at reglene er omdiskutert, og at det er noen i landslaget som mener at de bør mykes opp, andre at det er greit slik det er.

– Men saken har flere sider. I Norge kan man som eksempel komme inn på dispensasjon på et senior damelag det året man fyller 13 år. Da kan de møte motstandere som er 30–40 år, og det blir fort en veldig vektforskjell. Aldersspennet er veldig stort i Norge, fordi vi har så få spillere, snaue 700 på jente/kvinnesiden, legger hun til.

Aase sier ikke at reglene slik de er i dag er på sin plass, men prøver bare å fortelle at det er ulikt syn og flere momenter.

Kvinnelandslaget i aksjon ved Line Bialik (nummer 11) og Mathea Fischer (24). De forbereder seg til VM i april.

– Men hva da med 12 år gamle gutter som får lov til noe seniorkvinner ikke kan?

– Enig i at det høres litt rart ut. Vi har egentlig aldri tatt en slik diskusjon på kvinnelandslaget. Vi har hatt så mye annet å bruke tiden vår og kreftene på. Vi forholder oss til de internasjonale reglene, og noe annet ville være håpløst.

Publisert: