- Dette er guttene som erobret verdens hjerter

Her hylles Islands EM-helter av folkehavet i et solfylt Reykjavik.

HYLLET AV TUSENER: Islands EM-tropp var tilbake i hjemlandet mandag kveld.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
Flere tusen islendinger hadde møtt opp for å hylle landslagsheltene.
Islands landslag ble hyllet i Reykjavik etter å ha nådd kvartfinalen i EM.
FØLELSER: Islandske supportere tar imot sine helter på hjemmebane.
VIKING: Islands kaptein Aron Gunnarsson ledet klappingen fra scenen under seremonien.
FOLKEFEST: Spillerne og støtteapparatet tar paraden gjennom Reykjaviks gater i strålende vær mandag kveld.
PROFILER: Gylfi Sigurdsson får publikums hyllest på scenen i Reykjavik.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Islands EM-eventyr fikk en brå slutt i kvartfinalen mot vertsnasjon Frankrike søndag kveld. Men de islandske vikingene har overrasket en hel fotballverden med sine prestasjoner i EM, og tok 5-2-nederlaget med fatning.

— Ingen trodde at vi skulle nå så langt utenom oss selv. Jeg er veldig stolt. Ikke av denne kampen, men dersom vi ser hele mesterskapet under ett bør vi være fornøyde, sa midtstopper Ragnar Sigurdsson.

Les også

Island forbereder tidenes heltemottakelse i kveld

Les også

Denne nordmannen knuser hele verden i EM-tipping

Mottatt som helter

Mandag kveld kom det historiske landslaget hjem til Island etter eventyret i Frankrike. Like etter klokken 18 lokal tid landet fotballheltene på Keflavik flyplass, og deretter gikk turen inn til Reykjavik, hvor laget tok plass i en toetasjes åpen buss dekorert i de islandske fargene.

SUKSESSTRENER: Svenske Lars Lagerbäck takker av som islandsk landslagssjef etter EM. Her blir han hyllet av folkemassene i Reykjavik sentrum.

— Mottakelsen er helt fantastisk. Man skjønner ikke helt hvor stort dette er når man er der nede, men på veien fra Keflavik og inn til byen så går det gradvis opp for oss, sa en glad avtroppende landslagssjef Lars Lagerbäck til islandsk TV.- Våre supportere i Frankrike har vært helt enorme, og de har etterlatt et meget godt inntrykk av Island og det islandske folket, sa Lagerbäck.

Han ga carte blanche til sine spillere hva gjelder festiviteter etter hjemkomst.

— Vår prestasjon der nede var fenomenal, og nå kan vi feire i flere dager, sa en smilende svenske.

Se flere bilder fra kvelden i Reykjavik ved å trykke på bildeserien øverst i artikkelen!

LES OGSÅ:

Les også

Lagerbäck: - Selv om vi er skuffet nå, har det vært en fantastisk reise

Les også

Gudjohnsen kan være ferdig i Molde

Hyllet av statsministeren

Været var også på EM-heltenes side. Solen strålte da bussturen gikk sakte gjennom Reykjaviks gater hvor spillerne og støtteapparatet ble mottatt til en folkefest av tusener som jublet, klappet og sang.

FOLKEHAV: Foran scenen ved Arnarhóll, der islendingene har fulgt Islands EM-eventyr på storskjerm tidligere i EM.

— Dette er guttene som erobret verdens hjerter, sa konferansier Björn Bragi Arnarsson ifølge avisen DV.Som en passende avslutning ble spillernes navn ropt opp én og én på scenen ved Arnarhóll, der islendingene har fulgt Islands EM-eventyr på storskjerm.

Statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson var tilstede for å rose spillerne, støtteapparatet og deres prestasjoner.

— Eventyrenes tid er ikke over. De siste ukene har vi fått oppleve et slikt. Dere har levert fantastiske oppvisninger og oppført dere på en måte som blir beundret av hele verden, sa Jóhannsson fra scenen.

— Dere er nå en nasjonalskatt. Hver islending føler at han eier litt av dere, men dere har også skaffet dere en plass i alle islendingers hode og hjerte, sa statsministeren.

  • Se klipp fra hyllesten hos islandsk TV her og her (eksterne lenker)

Eventyr mot England

Island hadde aldri før kvalifisert seg til et EM- eller VM-sluttspill, og spillerne fra Sagaøya imponerte svært mange med å bli nummer to i sin innledningsgruppe. Bak gruppevinner Ungarn, men foran Portugal og Østerrike.

SJOKKET: Kolbeinn Sigthórsson har sendt Island foran mot England i Nice.

Den helt store smellen fikk vi i åttedelsfinalen, da et stjernepreget England måtte reise hjem med halen mellom beina. Selv om engelskmennene tok en tidlig ledelse, kom Island tilbake med to kjappe mål før pause. Engelske profiler klarte aldri å svare, og sensasjonen var et faktum.— Dette var episk og ubeskrivelig og mer enn en seier i en fotballkamp. Det er et eventyr, sa Island- og Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson etter England-triumfen.

LES OM HALLDÓRSSONS SPESIELLE FORBEREDELSER:

Les også

Island-helten ladet opp til EM med å bo 100 døgn på hotell i Norge

Raknet mot Frankrike

Island gikk til kvartfinalen mot Frankrike søndag med håp om et nytt sjokk, men mot vertslandet var islendingene i realiteten sjanseløse. Hele fire franske scoringer avgjorde kampen allerede før pause.

LES OGSÅ:

Les også

EM-festen over for tapre islendinger – ble utspilt av Frankrike

KOMMENTAR:

Les også

Heltene møtte veggen - og er fortsatt helter

Til tross for at det raknet litt i siste kamp, kunne Island reise fra sitt første sluttspill på seniornivå med hodet hevet.

MØTTE OVERMAKTEN: Frankrikes Olivier Giroud jubler for scoring sammen med Laurent Koscielny, mens Sverrir Ingi Ingason (nærmeste) og Ari Skúlason fortviler.

— Det har vært en ære å være involvert i dette. Det har vært som en stor karusell, en morsom berg- og dalbane, sa kaptein Aron Gunnarsson.Suksesstrener Lars Lagerbäck slutter etter EM, og Heimir Hallgrímsson skal ta over et landslag som nå vil bli målt mot prestasjonene sommeren 2016. — Barna hjemme kan håpe at det er mulig å oppnå noe som dette, og forhåpentlig vil vi komme oss til flere sluttspill. Ti eller 15 spillere er i rette alder, og vi ser fram til at VM-kvaliken skal starte. Framtiden ser lys ut for Island, sier lagets største stjerne, Swansea-spiller Gylfi Sigurdsson.

Publisert: