NFF skjerper sikkerheten under cupfinalen

Etter terroren i New York ble Ullevaal bilfritt område. Terroren i Paris har gitt NFF en ny vekker.

Rosenborg har gode minner fra Ullevaal tidligere i år da Vålerenga ble slått. Søndag venter en ny kamp i hovedstaden, da mot Sarpsborg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er helt naturlig for oss å se på graden av sikkerhetsnivå etter det som skjedde i Frankrike, sier Dag Vestlund, arrangementsansvarlig i Norges Fotballforbund.

Søndag skal Rosenborg spille cupfinale mot Sarpsborg 08, på et fullsatt stadion. Dagen før er det Avaldsnes som møter LSK kvinner i Telenor Arena. Begge steder kan bli utsatt, og derfor må NFF sikre seg.

— Det som skjedde i Paris er utrolig trist. Det gir alle som driver med idrett en vekker, det at våre a arrangementer blir arena for den type aktiviteter. Idrettsarrangementer blir brukt for å skape oppmerksomhet, sier Vestlund.

Les også

Zlatan: - Det var vanskelig å tenke på kampen

En av bombemennene hadde billett til fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France, men ble stoppet i sikkershetskontrollen. Deretter gikk to bomber av utenfor.

Mange veier inn

Vestlund forteller at det er 25-30 mulige porter og dører inn til Ullevål. Sikkerheten vil bli skjerpet. De som passer inngangene er i førstelinja.

— Hva er de mest drastiske tiltak som er foretatt foran en kamp tidligere?

— Etter terrorangrepet i New York 11. september 2001, ble Ullevaal fullstendig bilfritt område. Det ble heller ingen parkering i kjelleren under stadion, sier Vestlund.

Den svarte dagen i New York for over 14 år siden, var det 19 menn, 15 av dem fra Saudi Arabia, som kapret fire fly og brukte dem som våpen mot amerikanske mål. To av flyene kræsjet inn i de to tårnene som utgjorde World Trade Center. 2606 mennesker døde i New York som følge av disse angrepene.

Les også

Bombemann hadde billett til Frankrike-Tyskland

Må ha alle hjem først

Vestlund mener det er for tidlig å si om Ullevaal skjerper sikkerheten på samme måte som den gangen.

-Jeg tør ikke si noe om det foreløpig, men jeg tror vel ikke det. Selvsagt er det noe vi må diskutere. Vi må bare ha folk hjemme igjen etter Ungarn-reisen.

— Når man får en slik tankevekker, legger man inn noe ekstra, sier mannen som har totalansvaret for arrangement som Fotballforbundet står for, og som har folk under seg på de forskjellige områdene.

Fotballklubber i mange land vurderer nå sikkerheten på kampene sine.

I kjølvannet av terroren i Paris, ber politiet Liverpool FC og Everton FC om være årvåkne i forbindelse med kommende kamper. Liverpool Echo skriver at det ikke er blitt rettet noen spesifikke trusler mot Merseyside, men politiet oppfordrer likevel publikum om å være på vakt på steder der det samles store menneskemengder, som i handlegater, på kjøpesentre, flyplasser, togstasjoner og fotballarenaer, leser vi også på supportersiden til Liverpool her i landet.

— Vi er ikke ute etter å skremme noen, men vil likevel sette søkelyset på at alle har en rolle å spille for å avverge terrorisme, sier Ian Wiggett i Merseyside-politiet til Echo.

Publisert: