Utrolige Nærbø-gutter vant NM-gull: – Det kuleste og største vi har gjort

Rundt 300 Nærbø- og jærbuer fikk den ultimate opplvelsen da Nærbøs G20-lag skrev historie og ble norsk håndballmester i Oslo Spektrum.

Her er norgesmesterne fra Nærbø med gullhattene på.
 • Egil Ø. Nærland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

OSLO (Aftenbladet): Haslum, seks ganger norsk juniormester, ble slått 28–25. Scenene, gleden og gløden var enorm fra spillerne så vel som fra tilhengerne da mesterskapsgullet var i boks.

– Det kuleste og største vi har gjort, lyder det samstemt fra Stian Vigre, Tord Aksnes Lode, Rassin Haugseng og Andreas Horst Haugseng når Aftenbladet ber norgesmesterne karakterisere prestasjonen.

Laget har vunnet alt i aldersbestemte klasser, men NM-gull i Oslo Spektrum på Norsk håndballs store dag med fire finaler på rekke og rad, er noe eget.

– Gjør vi vårt beste, vinner vi

– Vi vet vi har et godt lag, vi vet at når vi spiller opp mot maks, når vi gjør vårt beste, er vi i stand til å slå alle, sier Tord Aksnes Lode.

Det gikk ikke helt på skinner fra avkast, derfor tok forsvarskjempen Rassin Haugseng skytteransvar.

– Jeg tenkte ikke, visste bare at ballen skulle i mål og la all verdens innsats i hvert eneste skudd. Godt å lykkes, sier forsvarskjempen.

Forsvarskjempen Rassin Haugseng tok ansvar også i angrep.

Søskenbarnet og trenersønnen Andreas Horst Haugseng, var kanskje roligst av alle:

– Jeg var aldri stresset, følte at Haslum scoret på våre feil, og at vi hadde mye å gå på. Jeg visste at det ville løsne, smiler Andreas.

Snudde kampen før hvilen

Kampen snudde i minuttene før første omgang var over.

75 sekunder før pause fikk Haslums Johan Gavel Bakke rødt kort etter å ha løpt Andreas Horst Haugseng i senk på en kontring.

Det ga Stian Vigre sjansen fra sjumeteren. Vigre feilet ikke og sendte Nærbø i ledelsen for første gang i finalen, 13–12.

Da Halvor-Elias Nærland reddet for n’te gang, kunne Rassin Haugseng kontrollert sette inn pauseresultatet 14–12.

Les også

De satte et mål for sju år siden, fredag spiller de NM-finale

Nærbøs keeper, Halvor-Elias Nærland, jubler etter en av sine mange redninger.

Kontrollerte etter pause

Men det kladdet lenge. Til tross for at keeper Halvor-Elias Nærland sto meg bra for Nærbø, klarte ikke jærlaget å komme helt ajour med favoritt Haslum før det var spilt 27 minutter.

Hver eneste gang Andreas Horst Haugseng & co. krøp helt opp i ryggen bæringene, svarte de rutinerte spillerne for laget som har vært i 11 cupfinaler for juniorer fra 2002 til dags dato. Seks ganger har Haslum tatt tittelen.

Tross trøbbel, Nærbø-guttene sluttet aldri å prøve. De ville, de våget og de lyktes i store deler av den meget spennende kampen.

Les også

Sola og Nærbø klare for Spektrum

Til slutt endte det i en vanvittig lagseier for guttene som satte seg NM-gull som mål for sju år siden. De fleste kan ta et nytt gull om ett år.

Om noen skal plukkes frem spesielt, må det være keeper Halvor-Elias Nærland, Rassin Haugseng, Andreas Horst Haugseng, Preben Leander Nord-Varhaug og Stian Vigre.

Men her skal egentlig alle nevnes.

Det er også den stolte trenerduoen, Rune Haugseng og Robin Rosander Haugsgjerd, opptatt av.

Les også

Nærbø nærmer seg opprykk til eliteserien

– Vi har prentet inn at de skal våge og våge, år etter år etter år har vi sagt det samme. Så er det vår oppgave å plukke de av banen om vi mener det er tid for hvile. Det fikk vi igjen for i dag, flere vokste og vokste utover i kampen, mener Rosander Haugsgjerd.

– Haslum er bra, har ekstremt gode skyttere, men vi ventet bare på at vi skulle få uttelling. Da det skjedde, var det aldri tvil, tilføyer han.

Stian Vigre til venste og Andreas Horst Haugseng slet som resten av Nærbø-laget med å få tak på Haslum meget gode Ola Romsaas.

Haugseng er ikke i tvil om at NM-tittelen er den gjeveste laget har vunnet så langt.

– Vi møtte et meget godt lag med mange elitespillere. Det setter prestasjonen vår i rett perspektiv, mener den rutinerte Nærbø-treneren.

– Blir det stor feiring nå?

Rune og Robin drar på det. Andreas er ikke i tvil.

– Hele natten, gliser han i gullhatten.

Kampfakta:

NM-finale, G20, håndball

Haslum - Nærbø 25–28 (12–14)

Oslo Spektrum, 1645 tilskuere

Dommere: Sondre Liltved/Jørgen Jørstad

Utvisninger: Haslum, Nærbø

Rødt kort: Johan Gavel Bakke, Haslum.

Nærbø: Halvor-Elias Nærland, Mathias Johsen, Tord Aksnes Lode 4, Tord Haugseng, Ole Nærland (skadet), Henrik Moen 1, Rassin Haugseng 5, Preben Leander Nord-Varhaug 6, John Thue 1, Audun Breen Røragen, AndreasHorst Haugseng 5, Stian Vigre 4, Jone Sele Holmebakken 2, Henning Lea Knutsen, Vegard Lode Birkeland, Roberto Edland og Per Kristian Moi.

Toppscorer Haslum: Ola Romsaas, 7 mål.

Publisert:
 1. Håndball
 2. Nærbø
 3. G20
 4. Oslo Spektrum
 5. Oslo

Mest lest akkurat nå

 1. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 2. Kraftig regnvær og kuling på vei

 3. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 4. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

 5. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

 6. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt