Svindal & Jansrud: Råtassen & kunstneren

De er romkamerater 250 døgn i året. Sammen er Aksel Lund Svindal (35) og Kjetil Jansrud (32) gull og sølv.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal jublet sammen på seierspallen etter dobbeltseier i OL-utforen.
 • Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

PYEONGCHANG: Det første Jansrud tenkte da han så det lyse rødt i stedet for grønt på resultattavlen, var: «Nei!».

Da han kikket bort og så at det var Aksel Lund Svindal på topp, forsvant noe av skuffelsen, så ropte han: «Aksel, du er en råtass!»

Dobbeltseier i utfor – øvelsen Norge aldri hadde vunnet OL-gull i. Det blir ikke mye grommere enn det i et vinter-OL.

I 1994 var Kjetil André Aamodt fire hundredeler unna å klare det. Svindal var syv hundredeler fra å vinne utforgullet i 2010. Fire år senere var Jansrud 10 hundredeler fra å bli olympisk mester i Sotsji.

Men i Pyeongchang skulle det endelig lykkes.

På topp: Aksel Lund Svindal.

Nummer to: Kjetil Jansrud.

Les også

Mens du sov, flyttet Aksel Lund Svindal grensene for hva som er mulig for en nordmann

Kun 12 hundredeler skilte alpinsportens radarpar. De bor på rom sammen nesten hele året og spilte kort helt inntil 40 minutter før utforstarten. De trives ekstremt godt i hverandre selskap og unner hverandre triumfer.

Men pallkameratene fra Yeongseon-løypa har også ulikheter, både som idrettsutøvere og mennesker.

– Aksel er råskinnet som analyserer og tilnærmer seg ting. Kjetil er kunstneren vår. Han gjør helt magiske ting på ski. De to sammen er et magisk team. De viser hva som er mulig, sier alpinlandslagets sportssjef Claus Ryste.

En lagseier, er noe de norske alpinisten ofte omtaler hendelser som dette.

– Mye kraft og råskap

– Aksel er en viljekjører. Når du ser ham kjøre, er det mye kraft og råskap. Hos meg er det mer teknikk, mer finføling. Sånn er det med alle alpinister, vi har alle forskjellige ting vi er gode på. I dag var jeg god i noen partier som passet meg bra, og så var han bra i partier som passet ham bra, konstaterer Jansrud.

Svindal påpeker at de må passe sammen når de er sammen 250–300 døgn i året.

– Hvis det bare er gøy når du kjører på ski eller vinner renn, blir det kjedelig. Vi må være kompiser. Vi er ikke helt like, men vi har respekt for hvordan vi er forskjellige. Han har spisskvaliteter som jeg skulle ønske at jeg hadde. Men så har jeg andre kvaliteter.

– Hvilke kvaliteter tenker du på?

– Skitekniske ting blir litt kjedelig, så jeg får ta andre ting: Han er ekstremt flink til å koble av, men han kobler av med helt andre ting enn jeg gjør. Han kan holde på med PC-spill, mens jeg kanskje leser i en bok eller snakker med noen i Norge, tenker på helt andre ting. Kjetil er ofte ferdig med hele måltider, før jeg er ferdig med suppa. Han kan spise og dra av gårde, mens jeg prater og trives bedre i en sosial setting.

– Sportssjef Ryste sier at du er råtassen og han er kunstneren?

– Ja, det er kanskje noe i det. Sånn var det med Kjetil (Aamodt) og Lasse (Kjus) også. Men forskjellen der var nok enda større.

Humøret var godt da Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal snakket til verdenspressen.

Utforgull i siste OL

Aksel Lund Svindal sier han realiserte en stor drøm ved å vinne OL-utforen. Han kalte triumfen «toppen av kransekaka». At dette var hans siste OL, og nettopp derfor smakte det ekstra godt med gull.

De to nordmennene fulgte spent løperne komme i mål. Men alle var sjanseløse. Da kunne Svindal og Jansrud gi hverandre en god klem.

– Det er jo helt fantastisk at vi står der øverst sammen. Gleden går begge veier. Vi har jo opplevd at det har vært omvendt – at jeg har slått Aksel i renn. Det vil alltid jevne seg ut over tid. Det handler om dynamikk. Som enkeltutøver og menneske har du lov å være skuffet også om kompisen din vinner. Men det er viktig å være et team igjen når vi møtes til lunsjen, forklarer sølvvinner Jansrud og beskriver torsdag 15. februar som «en utelukkende positiv dag».

– Jeg merket da jeg kjørte at jeg håpet å vinne selv. Men jeg var også innstilt på at han er så god at jeg fort kunne bli nummer to. Det ville vært greit, selv om jeg selvfølgelig ønsket å vinne, forteller Svindal.

Journalister fra andre land ville ha selfie med de norske medaljevinnerne på pressesenteret.

Aamodt: De er bedre enn oss

En av de første til å gratulere Svindal med gullet og Jansrud med sølvet, var Eurosport-ekspert og gullgrossist Kjetil André Aamodt.

Han hadde også en fast romkamerat og pallkamerat gjennom hele karrièren i Lasse Kjus.

– Vi vant også endel som duo. Men de har vunnet mer og er bedre enn oss. Å være to gjør at man har kan dytte hverandre, presse hverandre, dele erfaringer.

Les også

Mowinckel tok historisk OL-sølv: – Det er så uvirkelig

Han vurderer de to medaljevinnerne slik:

– Aksel er litt «armer og bein». Men en helt rå skiløper som får det til å flyte. Han er rå i hodet, han vil vinne. Han er ærgjerrig og hyggelig. Kjetil er et vanvittig talent som også er hardtarbeidende. Han kjører veldig fint og lett på ski, han er elegant. Det er forskjellen.

Aamodt og Kjus viste verden vinterveien på 1990-tallet.

Svindal og Jansrud tok opp arven etter «Dream Team».

Og det beste: Verdens beste fartsgutter har ingen planer om å gi seg riktig ennå.

Publisert:
 1. OL
 2. Alpint
 3. Kjetil André Aamodt
 4. Aksel Lund Svindal
 5. Kjetil Jansrud

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 5. Nå skal foreldrene til Vegard få si sin mening

 6. Lugar med balkong er ikke nok. Flere stiller krav om hva som skjer under dekk